Mecliste Kaymakamlık Yeri Tartışması - Son Dakika
Yerel

Mecliste Kaymakamlık Yeri Tartışması

Mecliste Kaymakamlık Yeri Tartışması

Samsun Büyükşehir Belediye Meclisi’nde, Canik Kaymakamlığı’nın yapılması planlanan yerle ilgili itirazların reddedilmesi üzerine kısa süreli tartışma yaşandı.

14.07.2015 18:39
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Samsun Büyükşehir Belediye Meclisi'nde, Canik Kaymakamlığı'nın yapılması planlanan yerle ilgili itirazların reddedilmesi üzerine kısa süreli tartışma yaşandı.

Samsun Büyükşehir Belediye Meclisi 2015 yılı Temmuz ayı 14. birleşiminin 1. oturumu Meclis 1. Başkanvekili Turan Çakır başkanlığında gerçekleşti. Büyükşehir Belediyesi Meclis Salonu'nda yapılan toplantıya, Canik Kaymakamlığı'nın yapılması planlanan alanda bulunan esnaflar ve vatandaşlar da katıldı.

GENÇ: "DEVLETİN ZARARA UĞRATILMAMASI…"

Mecliste gündem maddelerinden biri olan Canik Kaymakamlığı yerine Canik Belediyesi, Mimarlar Odası ve vatandaşların yaptığı itiraz dilekçesinin oylanmasından önce söz alan Canik Belediye Başkanı Osman Genç, "Önceki kaymakamımız Abdullah Kalkan ile birlikte hizmet verecek olan kaymakamlık binasının nerede olacağını tartıştık ve Canik'in ortak noktası olan, ulaşımda problem çekmeyeceği bir yeri tespit ettik. Tespit ettiğimiz yeri 2010 tarihinde revizyon planı ile birlikte Büyükşehir Belediye Meclisi'nde geçirerek, 3 bin 993 metrekarelik yeri İçişleri Bakanlığı'na tahsis ettik. Tahsis edilen bir yere hızlı bir şekilde kaymakamlık binasının yapılarak milletimize hizmet verilmesi için başvuru yapılmış ve bunun üzerine İçişleri Bakanlığımız Valiliğimize proje yapılmak üzere parasını göndermiş ve buranın hızlı bir şekilde yapılmasını talep etmiştir. Daha sonraki Büyükşehir Belediye Meclisi'ne getirilen bir kararı biz valimizle görüştük ve valimiz de bize bu yerin tahsis ettiğimiz yerin dışına yapılamayacağını bize ifade etti. Şimdiki yere baktığımızda burada 3 kurum mağdur ediliyor. Birincisi kaymakamlık hizmet binasının geciktirilerek Canik halkı mağdur ediliyor, ikincisi devlet zarara uğratılıyor. Yeni yapılacak yere baktığımızda, bu yerin zemin etüdü yapılması gerekiyor. Çünkü buranın zemini çakıl, kum, balçık ve kil oluştuğu için burada zemin iyileştirilmesi gerekiyor. Buradan su çıktığı için su sorununun çözülmesi gerekiyor. Dolayısıyla 2 milyona yakın bir zemin iyileştirilmesi yapılması gerekiyor. Buradaki binaların 2.5 milyon lira değeri var. Ayrıca yerin de değeri 7.5 milyon civarında. Yani ortalama 12 milyon TL ile bu yerin alınması sağlanacak. Sonuç olarak halkın, devletin zarara uğratılmaması ve buradaki esnafın mağdur edilmemesi adına bu itirazın kabulünü meclisin onayına sunuyoruz" dedi.

Başkan Genç'in konuşmasının ardından CHP ve MHP'li diğer meclis üyeleri de karara 'hayır' oyu vereceklerini söyledi.

ÇAKIR: "CANİK KAYMAKAMLIĞI'NIN TALEBİ VAR"

Büyükşehir Belediyesi'nin meclis üyelerinin önüne altı boş hiçbir gündem maddesini getirmediğini ifade eden Meclis 1. Başkanvekili Turan Çakır, "Az önce bazı meclis üyesi arkadaşlarımız burada bu yarın kimin istediğini, 'kaymakamlık mı istiyor, vali ile görüştük vali istemediğini ifade ediyor' deniyor ama biz burada yazılı taleplerle hareket ediyoruz. Canik Kaymakamlığı'nın Büyükşehir Belediyesi'nden burası ile ilgili yazılı talebi var. Bu yazışmalarda Canik Kaymakamlığı'nın da direkt olarak Büyükşehir Belediyesi'ne bir şey yazması mümkün değildir. Biz Canik Kaymakamlığı'na bir yazı yazıyorsak valiliğe de yazıyoruz. Dolayısıyla bize burayla ilgili Canik Kaymakamlığı'nın yazılı talebi var. Yok, şu bunu demiş, bu şöyle söylemiş. Bizim ne dedikodu yapacak vaktimiz var ne de dedikodu ile iş yapacak söz konusuyuz. Canik Kaymakamlığı'nın burası ile ilgili talebi var" diye konuştu.

Meclisi takip eden ve oylama öncesi tepkisini gösteren 43 yaşındaki esnaf Mustafa Anıl, "Sanayiyi kaldırın biz de kalkalım. Sadece 14 tane insanda bir hakkınız, hukukunuz varsa söyleyin" diyerek tepkisini gösterdi. Ardından Anıl, mecliste bulunan görevliler tarafından dışarı çıkarıldı.

Konuşmaların ardından, Canik ilçesi Atatürk Bulvarı ve Ali Rıza Bey Bulvarı'na yakın bir konumda bulunan 2 bin 579 metrekarelik ticaret alanının resmi kurum kullanımına dönüştürülmesine yapılan itiraz konusu oylamaya sunuldu. İtiraz dilekçeleri 23 kabul oyuna karşın 56 oyla reddedildi.

İLLER BANKASI'NDAN 175 MİLYON KREDİ

Meclisin diğer gündem maddesi olan Gar- Tekkeköy arası hafif raylı sistem yapım işimde kullanılmak üzere İller Bankası A.Ş.'den 175 milyon TL kredi kullanımı için oylama yapıldı. Oylama öncesi söz alan CHP Meclis Üyesi Erkan Akyüz, hafif raylı sisteme karşı olmadıklarını ifade ederek, "Bölgenin gelişmesi açısından bu projeye 'evet' oyu verdik. Bizim tek itirazımız bu bölgede daha ucuz alternatif taşımacılık imkanlarının kullanabilir olmasıdır" ifadelerini kullandı.

MUHALEFET DESTEK VERDİ

SAMULAŞ'ın zarar ve kar konusunu 25-30 gündür gündemde olduğunu belirten CHP Grup Başkan Vekili Mustafa Tüfenk ise, "Belediyemizin 2014 bilançosuna bakıldığında 562 milyon borcu gözükmektedir. Buna karşın belediyemizin 2014 yılındaki geliri 327 milyondur. Bu 327 milyonun 204 milyonu kamu payıdır. Geriye 40 milyon civarında bir öz gelir kalıyor. Belediyenin bu tabloyla bu işi götürmesi mümkün değildir. İlerleyen yıllarda çok büyük borçlarla karşılaşacağız. Bu tablodan çıkmanın yolu merkezi hükümetten gelen payı arttırmaktır. Biz raylı siteme karşı değiliz. Biz başka daha ucuz alternatifler olabilir mi? Tüm bunlara rağmen Samsun hizmet yapılmaya değen bir kenttir. Biz böyle uygulamalara değil de lüks harcamalara karşı çıkıyoruz. O yüzden de bu karara evet oyu veriyoruz" açıklamasında bulundu.

SAMULAŞ'ın zarar ettiği konusuna açıklık getiren Meclis 1. Başkanvekili Turan Çakır ise şunları söyledi: "Biz SAMULAŞ'ın zarar ettiğini söyledik ama bir şeyi gözden kaçırıyorsunuz. SAMULAŞ aylık 700 bin TL civarında Büyükşehir Belediyesi'ne kira ödüyor. Ayrıca yeni alınan ring otobüslerinin kredi borçları, mazot giderleri de birleşince böyle bir bilanço ortaya çıkıyor. SAMULAŞ 1 yılda Büyükşehir Belediyesi'ne 8.5 milyon TL civarında kira ödüyor. Dolayısıyla bunları çıkardığınız zaman, Büyükşehir Belediyesi'ne kira vermese böyle bir zarar da gözükmeyecek. Biz o bölgeye daha önce tekerlekli araçlarla işletmeyi düşündük. Ama alt yapıyı da raylı sisteme uygun şekilde yapmıştık. Sonra böyle uygun gördük. Bu uygulamanın daha kullanılabilir olduğunu düşündük ve öyle karar verdik. Böylece insanlarda indi-bindi gibi düşünceler içerisinde olmayacak. Tren Garı kavşağında bulunan son duraktan sistemi birbirine bağlayacağız. Böylece vatandaşlarımız hiç kesintisiz yolculuk yapacağız. Ayrıca lastik tekerlekli araçların ömrü 8-10 yıl. Ama bizim bu güzergahta kullanacağımız trenler 25-30 sene kullanılabilecek. Bizim şuanda 21 tane trenimiz var. Bu trenlerin bir kısmını da bu güzergahta kullanacağız. Yeni gelen trenleri de bu güzergahta kullanacağız. Eğer raylı sistem güzergahını uzatmasaydık çok sayıda araç almamız gerekecekti. İlk etapta ki düşüncemize göre bu güzergahta tekerlikli araç kullanmak daha az maliyetli gibi gözüküyordu ama bunun uzun vadede fayda sağlamayacağını düşünerek öyle uygun gördük. Bu projeyle beraber 4 merkez ilçesini birbirine bağlamış olacağız. Sonuç olarak uzun vadede daha yararlı olacağını düşündüğümüz için bu güzergahı tekrar raylı sistem güzergahına çevirdik. 5-6 tane daha tren alarak bu sistemin tamamını çalıştıracağız." - SAMSUN

Kaynak: İHA

Son Dakika Yerel Mecliste Kaymakamlık Yeri Tartışması - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement