Medeniyetlere Ait Tüm İzler Tek Tek Çıkartılacak - Son Dakika
Güncel

Medeniyetlere Ait Tüm İzler Tek Tek Çıkartılacak

İznik Süleyman Paşa Medresesi, Çini Fırınları kazı alanı ile Roma Tiyatrosunda incelemelerde bulunarak Müze Müdürü Ömer Eren'den bilgi aldı.

13.03.2015 18:01

Büyükşehir Belediye Başkanı Recep Altepe'ye İl Milli Eğitim Müdür Vekili Mustafa Bilici, İznik Kaymakamı Hüseyin Karameşe, İznik Belediye Başkanı Osman Sargın, Ak Parti İlçe Başkanı Tamer Mahmut Hersek ile birlikte heyet eşlik etti.

İznik Belediye Başkanı Osman Sargın"Bu gün Bursa Büyükşehir belediye başkanımızla birlikte İznik'te ki tarihi eserlerimizin tekrar ayağa kaldırılması için bir takım inceleme ve gezi içerisindeyiz. Şuan bulunduğumuz ortam Bitinya döneminde temelleri atılmış 2000 yıllık bir Antik Tiyatro ve bütün bu muhteşemliği ile ayakta duruyor. Büyükşehir belediye başkanımız buraya el attılar. En kısa sürede de insanlığın hizmetine sunulmuş olacak. Ben bundan dolayı Büyükşehir Belediye Başkanıma teşekkür ediyorum" dedi.

Roma Tiyatrosunda bir basın açıklaması yapan Bursa Büyükşehir Belediye Başkanı Recep Altepe "Tarih Başkenti Bursa'nın tarihi değerlerini , kültürel değerlerini ortaya çıkartılması ve UNESCO dünya mirası içerisinde girdikten sonra tarihi başkenti ve Bursa'dan da önce başkent olan İznik ve İznik'teki tüm medeniyetlere ait olan İzleri artık Büyükşehir'in desteği ile ortaya çıkartılacak. Bu kapsam da başlattığımız çalışmalarda İznik 'e el attık. Çalışmaları havadan , karadan ve gölden yapılan çekimlerde 1500 yıllık bir bazilika (kilise) bulunmuştur . Şimdi onlarla ilgili çalışmalarımızı Büyükşehir Belediyesi olarak sürdürüyoruz. İznik ile birlikte Bursa artık dünya tarihinde dünya gündemine gelmiş oldu .Dünyanın en önemli keşiflerinden biriside geçtiğimiz günlerde İznik Gölü içerisinde bulunan bazilika oldu. İşte şuanda İznik'te yine birçok medeniyetlere ait izler var . Bu sadece bizim Osmanlı Medeniyeti İslam medeniyeti değil, Hıristiyan aleminin merkezi de İznik'tir.Bu kapsamda da yapılan çalışmalar oldukçada anlamlıdır. İşte onlardan biriside içerisinde bulunduğumuz Antik Tiyatrodur. Antik tiyatroda roma döneminden 2000 yıllık bir eserdir . Düz bir alana yapılmış olan nadir antik tiyatrolardan birisidir . Bu eser 2000 yıldır ayaktadır. Yaklaşık 50 yıla yakın süredir burada kazılar yapılmaktadır. Buradaki tarihi birikimler, Zenginlikler ortaya koyulması gerekmektedir. Tabii ki bu güne kadar bir türlü istenilen hizmeti yakalayamadık. Son zamanlarda biraz ilgi artmasına rağmen tabii ki ödenekler yeterli olmadığı için bir türlü istenilen seviyeye gelinemedi . Artık bundan sonra Büyük şehir sınırları içerisine giren İznik' te diğer konularda olduğu gibi artık Antik tiyatroda da Büyükşehir Belediyesi çalışacak. Artık protokollerimizi yaptık. Büyükşehir Belediyesi burada çalışmaya başlayacak . Yapılan protokol artık bakanlığa gitti. Şimdiden sonra artık burada devamlı mevsim müsaade ettiği ,hava şartları müsaade ettiği sürece devamlı kazılar , düzenlemeler, çalışmalar yapılacak. Buradaki uzmanlarımız , buradaki arkeologlar ve buradaki sanat dersi arkadaşlarımız gece gündüz çalışmalarını sürdürecekler. Tarihimiz ve Bursa açısından önemli değeri olan İznik'imizin antik tiyatrosu ilerleyen zamanda tüm güzelliği ile ortaya çıkacak ve tekrar burada turizm'in nabzı, sanatsal faaliyetlerin yapıldığı güzel bir merkez olacak. İnşallah antik tiyatromuzda ortaya çıkacak" dedi. İncelemelerin ardından heyet Kenan Izgara'da yemek yedikten sonra ilçemizden ayrıldı.

Kaynak: Bültenler

Son Dakika Güncel Medeniyetlere Ait Tüm İzler Tek Tek Çıkartılacak - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement