Memur Emeklilerine Ek Ödeme Sağlayacak Tasarı - Son Dakika
Kültür Sanat

Memur Emeklilerine Ek Ödeme Sağlayacak Tasarı

TBMM Başkanlığına sunulan Emekli Sandığı Kanunu ile Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Tasarısı'nın yasalaşması durumunda, memur emeklileri 30 yıl üzerindeki ikramiye ödemesinin farklarını, dava açmaya gerek kalmadan, yapacakları başvuruyla alabilecek.

07.06.2016 12:16
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

TBMM Başkanlığına sunulan Emekli Sandığı Kanunu ile Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Tasarısı'nın yasalaşması durumunda, memur emeklileri 30 yıl üzerindeki ikramiye ödemesinin farklarını, dava açmaya gerek kalmadan, yapacakları başvuruyla alabilecek.

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığından yapılan yazılı açıklamaya göre, tasarı kapsamında, daha önce emekli ikramiyesi ödemelerindeki 30 yıl kısıtlaması kaldırılarak, bu sürenin üzerinde hizmet verenlerin ikramiye farkları ödenecek.

Memur emeklilerine farklar, dava açmalarına gerek kalmadan, başvuru sonucu verilecek. 408 bin memur emeklisini kapsayan düzenlemeyle, 2 milyar lira civarında ödeme yapılacak.

Daha önce müracaatta bulunanlarda, başvuru şartı aranmayacak. Düzenleme kapsamında 7 bin 500 liraya kadar olan ödemeler ilk üç ayda, üzerindeki tutarlar da yasal faiziyle birlikte ilk ödemeden bir yıl sonra aynı ay içinde, iki taksit halinde ödenecek.

Mesleki yeterlilikte süre uzatıldı

Tasarıyla, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığınca daha önce çıkarılan ve 40 meslekte Mesleki Yeterlilik Belgesi alma zorunluluğunda son tarih olarak 26 Mayıs 2016'yı belirleyen kanunda da yeni düzenlemeye gidiliyor.

Düzenlemeyle henüz belge alamayan çalışanların istihdam sorunu yaşamaması ve sektör faaliyetlerinin olumsuz etkilenmemesi amacıyla bu yükümlülük hükmü ve bu yükümlülüğe bağlı idari para cezası yıl sonuna kadar erteleniyor.

İŞKUR'a AB hibeleri yolu açılıyor

Çalışma hayatının önemli markalarından biri haline gelen Türkiye İş Kurumu (İŞKUR), tasarıda yapılan düzenlemeyle, diğer genel bütçe kapsamındaki Kamu İdareleri ve İl Özel Bütçeli İdareler gibi proje karşılığı aktarılan hibe niteliğindeki tutarlardan istifade edebilecek.

Bu sayede, Türkiye'nin yeni inovasyon markası İŞKUR, markalaşma sürecinde AB başta olmak üzere diğer ulusal ve uluslararası kuruluşlarla yürüteceği proje ile hibelerden elde edeceği faydayla ivmesini artıracak.

İŞKUR, düzenleme sayesinde alacağı hibelerle hem kurumsal kapasitesini güçlendirecek hem de iş gücü piyasasındaki hedef kitlelere yönelik çalışmalarla istihdamın korunması ve geliştirilmesi, işsizliğin önlenmesi, kadınların iş gücüne katılımının artırılması gibi konularda ilave kaynak sağlayacak.

Tasarı, sigorta prim teşviklerinde de düzenleme getiriyor. Tasarı, geriye yönelik yararlanılan teşviklerin, istihdam ve yatırımların artırılmasına herhangi katkı sağlamadığı dikkate alınarak, kaldırılmasını öngörüyor.

Kaynak: AA

Son Dakika Kültür Sanat Memur Emeklilerine Ek Ödeme Sağlayacak Tasarı - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement