Menderes'in Makam Otomobili Gazi Üniversitesinde - Son Dakika
Güncel

Menderes'in Makam Otomobili Gazi Üniversitesinde

Eski başbakanlardan Menderes'in, görev yaptığı 10 yıllık süre zarfında kullandığı makam araçlarından birisi olan 1958 model Buick Roadmaster 75, Gazi Üniversitesi kapalı garajında bulunuyor.

16.09.2014 15:44

Eski başbakanlardan Adnan Menderes'in, görev yaptığı 1950-1960 yılları arasında kullandığı makam araçlarından birisi olan 1958 model Buick Roadmaster 75, Gazi Üniversitesi kapalı garajında bulunuyor.

Gazi Üniversitesi Basın ve Halkla İlişkiler Müşavirliğinden yapılan yazılı açıklamada, Türk siyasi tarihinde önemli bir yeri olan eski başbakanlardan Menderes'in tarihi mirasının üniversite bünyesinde yaşatıldığı belirtildi.

Açıklamada, 53 yıl önce idam edilen Menderes'in başbakanlık yaptığı 10 yıllık süre zarfında kullandığı makam araçlarından birisi olan 1958 model Buick Roadmaster 75'in, Gazi Üniversitesinde bulunduğu kaydedildi.

Menderes'in makam aracının o dönemin en iyi otomobilleri arasında yer aldığı vurgulanan açıklamada, 5965 cc (364.0 cu in.) V 8 motorlu aracın; 300 beygir gücünde, 4 camının otomatik ve aracın koltuklarının da elektrikli olduğu bilgisi verildi.

Açıklamada ayrıca, 1980'lerin öncesinde Milli Eğitim Bakanlığına ait araçların şu an Gazi Üniversitesi Teknoloji Fakültesi olan Ankara Yüksek Teknik Öğretmen Okulunun atölyelerinde öğrencilerce tamir edildiği belirtildi. Son olarak o dönemin Milli Eğitim Bakanı tarafından makam aracı olarak kullanılan Buick Roadmaster'ın; 1980 darbesi ve ardından 1982'de Ankara Yüksek Teknik Öğretmen Okulunun yeni kurulan Gazi Üniversitesine bağlanmasıyla dönemin başbakanının kullandığı bu otomobilin üniversitenin olduğu ifade edildi.

-"En iyi şekilde muhafaza ediliyor"

Açıklamada, Gazi Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Süleyman Büyükberber'in görüşlerine de yer verildi.

Söz konusu aracın üniversitede bulunuyor olmasının kendileri açısından gurur verici olduğunu vurgulayan Büyükberber, manevi değeri büyük olan aracı en iyi şekilde muhafaza ettiklerini belirtti.

Öğrencilerde farkındalık oluşturmak için zaman zaman aracı sergilediklerine değinen Büyükberber,  "Demokrasi için büyük bedeller ödeyen böylesine önemli bir siyaset adamının makam aracının yanı sıra; Türk sanayisine pek çok müteşebbis ve çalışan kazandıran, Türk sanayisinin mihenk taşlarından biri olarak kabul edilen Ankara Yüksek Teknik Öğretmen Okulu atölyelerini Sanayi Müzesine dönüştürerek yakın tarihi gelecek kuşaklara aktarmayı amaçlıyoruz" değerlendirmesinde bulundu. - Ankara

Kaynak: AA

Son Dakika Güncel Menderes'in Makam Otomobili Gazi Üniversitesinde - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement