Merkezi Yönetim Bütçe Gerçekleşmeleri - Son Dakika
Ekonomi

Merkezi Yönetim Bütçe Gerçekleşmeleri

Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, "Ekonomik büyüme ve makro finansal istikrar açısından Türkiye'nin şu anda tek çıpası mali disiplindir" dedi.

15.07.2015 12:50
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, "Ekonomik büyüme ve makro finansal istikrar açısından Türkiye'nin şu anda tek çıpası mali disiplindir" dedi.

Şimşek, düzenlediği basın toplantısında, haziran ayı ve ocak-haziran dönemine ilişkin bütçe uygulama sonuçlarını açıkladı.

Bütçe disiplininin önemine dikkati çeken Şimşek, çevresel olumsuzluklar ve Türkiye'deki belirsizliklere rağmen ekonominin yara almamasının altında bütçe disiplininin yattığını söyledi. Şimşek, bu durumun öneminin farkında olduklarını anlatarak, "Türkiye ekonomisinin uzun bir süredir çıpası, mali disiplin oldu. AB ile ilişkilerin güçlü devam etmediği IMF programının olmadığı bir dönemde bütçe disiplini temel değişken olarak karşımıza çıkmaktadır" diye konuştu.

Bütçe performansını, giderleri kontrol altında tutarak yakaladıklarını, gelirlerde de ekonomideki yavaşlamaya rağmen ciddi bir artışın söz konusu olduğunu belirten Şimşek, "Yılın ilk 6 ayına bakarsak giderler yüzde 10,7 artmıştır ve 236,7 milyar lira olarak gerçekleşmiştir. Bu rakam, yılın tamamı için öngördüğümüz giderlerin yaklaşık yüzde 50'sine karşılık gelmektedir, hedeflerle uyumlu şekilde yolumuza devam ediyoruz. Bu anlamda giderlerde bir kontrol söz konusu" ifadelerini kullandı.

Gelirlerde de yüzde 12'lik bir artış olduğuna dikkati çeken Şimşek, bunun yüzde 6 olarak öngördüklerini hatırlattı ve gelirlerdeki artışın öngörülenin iki katı düzeyinde devam ettiğini vurguladı.

Şimşek, ekonomi yavaşlayınca gelirlerin düşeceği gibi genel bir varsayıma işaret ederek, "Bu durum bütçe sürecinin iyi yönetildiğini, kayıtdışılıkla mücadelenin güçlü bir şekilde devam ettirildiğini, Maliye Bakanlığının iyi çalıştığını gösteriyor" dedi.

Bütçe gelirlerindeki güçlü performansın vergi gelirlerinden kaynaklandığını anlatan Şimşek, vergi gelirlerinin bu yılın ilk 6 ayında geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 15,8 artarak 194,7 milyar liraya ulaştığını bildirdi. Şimşek, söz konusu artışın, beklenti olan yüzde 10,5'in oldukça üzerinde olduğunu kaydetti.

Şimşek, geçen senenin ikinci yarısında KDV iade sistemini değiştirdiklerini de anımsatarak, "Geçen senenin ilk yarısına göre bu yılın ilk 6 ayında ilave 3,1 milyar liralık KDV iadesi gerçekleştirdik" ifadesini kullandı.

"Türkiye'nin şu anda tek çıpası mali disiplindir"

Bakan Şimşek, yılın ilk 6 aylık döneminde güçlü bir performans gösterildiğine dikkati çekerek, şunları kaydetti:

"Genel seçimlerin gerçekleştirildiği bu dönemde bu kadar güçlü bir performansın ortaya konulması Türkiye için önemli bir kazanımdır. Piyasada kimsenin bütçe noktasında en ufak bir tereddütü yoktur. Enflasyona ilişkin risklerin, siyasi belirsizliğin, bu kadar popülist söylemin olduğu bir seçim ve sonrasında, faizler hala tek hanede ise bu esas itibarıyla bütçe disiplininden kaynaklanmaktadır. Bu disiplinin devam ettirilmesinin ülkenin yararına olduğu kanısındayız. Ekonomik büyüme ve makro finansal istikrar açısından Türkiye'nin şu anda tek çıpası mali disiplindir."

Bu disiplinin devam ettirilmesi durumunda makro finansal istikrarın korunacağını anlatan Şimşek, bunun da büyüme için en temel ön koşul olduğunu belirtti.

Şimşek, 25 yapısal dönüşüm programının uygulanması sürecinde Türkiye'nin kaynağa ihtiyacı olacağının altını çizerek, "Reformlara gerekli kaynağı ayırabilmek açısından bu süreç çok önemlidir. Türkiye 2014'te de iki seçim yaşadı, ona rağmen bile bizim bütçe açığımız öngörülenin 10 milyar lira altında gerçekleşmişti. 2009'dan bu yana her sene bütçe gerçekleşmesi, hedeften daha iyi olmuştur. Altyapı ve eğitime ilave kaynak aktarmamıza rağmen" değerlendirmesinde bulundu.

(Sürecek)

Kaynak: AA

Son Dakika Ekonomi Merkezi Yönetim Bütçe Gerçekleşmeleri - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement