Mersin İnönü-Churchill Görüşmesinin Yıldönümü Anıldı - Son Dakika
3. Sayfa

Mersin İnönü-Churchill Görüşmesinin Yıldönümü Anıldı

Mersin İnönü-Churchill Görüşmesinin Yıldönümü Anıldı

İnönü-Churchill görüşmesinin yıldönümü anıldı MERSİN'in Tarsus İlçesinde 2'nci Dünya Savaşı sırasında İsmet İnönü ile Winston Churchill arasında 30-31 Ocak 1943 tarihlerinde yapılan görüşmenin 73'ncü yıldönümü düzenlenen etkinlikle anıldı.

30.01.2016 20:47
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

İnönü-Churchill görüşmesinin yıldönümü anıldı

MERSİN'in Tarsus İlçesinde 2'nci Dünya Savaşı sırasında İsmet İnönü ile Winston Churchill arasında 30-31 Ocak 1943 tarihlerinde yapılan görüşmenin 73'ncü yıldönümü düzenlenen etkinlikle anıldı.

Büyükşehir Belediye Başkan Vekili Özgür Sanal, Tarsus Belediye Başkanı MHP'li Şevket Can ile çok sayıda davetlinin katıldığı etkinlik kapsamında ilk olarak Atatürk Anıtına çelenk bırakıldı. Daha sonra ile yürüyüşe geçen katılımcılar İnönü-Churcill Barış Parkı Salonu'nda düzenlenen programa katıldı.

Burada konuşan Başkan Şevket Can, 30 Ocak 1943'te dönemin Cumhurbaşkanı İsmet İnönü ile İngiltere Başbakanı Winston Churchill'in buluşmasının tarihe 'Adana Görüşmesi' olarak geçtiğini hatırlattı. Can, İnönü'nün başarısı nedeni ile o dönemde Türkiye'nin savaşa girmediğini belirterek şunları söyledi: "2'nci Dünya Savaşı sırasında, Balkanlar'da yeni bir cephe açmak amacıyla Türkiye'yi de savaşa girme konusunda ikna etmek üzere Yenice'ye gelerek İnönü ile görüşen Churchill, Türk heyetinin kazandığı diplomasi zaferi ardından hayal kırıklığıyla ülkesine dönmek durumunda kalmıştır. Türkiye Cumhuriyeti'nin kurucusu Ulu Önder Mustafa Kemal Atatürk'ün 'Yurtta Sulh Cihanda Sulh' ilkesinden hareketle, dünyayı kan gölüne çeviren savaşa girmeyerek ülkemizin barış içerisinde kalmasını sağlayan Türk heyeti böylece tüm dünyaya barıştan yana olduğunu ilan etmiştir."

Ardından Çağ Üniversitesi öğretim görevlisi emekli büyükelçi Prof. Dr. Ali Engin Oba'nın konuşmacı olarak katıldığı konferansta döneme ait bilgiler verdi.

Daha sonra görüşmenin yapıldığı Beyaz Vagon gezildi. Başkan Can, Beyaz Vagon'da bulunan anı defterine günün anlam ve önemine değinen bir yazı yazdı.

Haber: Tolunay DUMAN/TARSUS(Mersin), (DHA) -

=========================================

(Tür: Yurt)

Kaynak: DHA

Son Dakika 3. Sayfa Mersin İnönü-Churchill Görüşmesinin Yıldönümü Anıldı - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement