Metin Erksan Hayatını Kaybetti - Son Dakika
Güncel

Metin Erksan Hayatını Kaybetti

Metin Erksan Hayatını Kaybetti

'Susuz Yaz', 'Sevmek Zamanı', 'Yılanların Öcü' gibi unutulmaz filmlerine imza atan Metin Erksan, aramızdan ayrıldı.

05.08.2012 00:55  Güncelleme: 09:29
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Türk sinemasının auteur yönetmenlerinden Metin Erksan dün akşam saatlerinde 83 yaşında hayata veda etti.

'Susuz Yaz', 'Sevmek Zamanı', 'Acı Hayat', 'Kuyu', 'Yılanların Öcü' gibi unutulmaz filmlere imza atan Metin Erksan, böbrek yetmezliği teşhisiyle 10 gün önce kaldırıldığı Medical Park Bahçelievler Hastanesi'nde hayatını kaybetti.

"Aşık Veysel'in Hayatı" filmi, sansür heyetince buğdayların boyunun yeterince uzun olmadığı gerekçesiyle sansürlenen, "Susuz Yaz"la Berlin Film Festivali'nde Türkiye'ye ilk Altın Ayı'yı kazandıran ve "Sevmek Zamanı" ile Türk sinemasına bambaşka bir aşk kavramı getiren Erksan için pazartesi günü devlet töreni düzenlenecek.

Ezel Akay (yönetmen): Pazar günü onu hastanede ziyaret etmeyi aklımdan geçiriyordum ki... Çok çok üzgünüm. Sinema dünyasından tatlı söhbetlerinin olduğu birkaç isimden biriydim, en azından ben böyle hissetmiştim. Türkiye sinema tarihinin sansürle başı en çok belaya girmiş yönetmenlerinden biriydi. Hepimizin katılacağı nedenlerle Türk sinemasına gerçek bir kızgınlıkla bakıyordu. Sinemamızın sakalet içinde olduğunu düşünüyordu. Çok çekmek istediği filmleri çekemeden öldü malesef. Benim de içimde ukte kaldı. Bir filminin yapımcılığını üstleneyim istiyordum, kendisi de ikna olmuştu. Gerçek bir entelektüel sinemacıyı kaybettik.

Onur Ünlü (yönetmen): Sinema denince o aklıma geliyordu. Umarım hiçbir filmimi izlememiştir. Ruhu şad olsun.

Pertevniyal Lisesi mezunu Erksan, İstanbul Üniversitesi Edebiyat Fakültesi Sanat Tarihi bölümünü bitirdi. 1947'den başlayarak çeşitli dergi ve gazetelerde sinema yazıları yazdı. 1952'de senaryosunu Bedri Rahmi Eyüboğlu'nun yazdığı "Karanlık Dünya, Aşık Veysel'in Hayatı" filmiyle yönetmenliğe başladı. Dünya Havacıları Türkiye'de (1958), Büyük Menderes Vadisi (1959) adlı iki belgesel film yaptı.

Edebiyat uyarlamalarına yönelerek kırsal kesim insanlarının sorunlarını işlediği filmlerle başarı kazandı. "Susuz Yaz", 1964 Berlin Film Şenliği'nde Altın Ayı Büyük Ödülü'nü, "Yılanların Öcü" (1962),1966 Kartaca Film Şenliğinde birincilik ödülünü kazandı. "Kuyu" filmi (1968) 1. Adana Film Şenliği'nde birinci oldu.

Halit Refiğ ile birlikte Ulusal Sinema anlayışının savuncusu olan Erksan, yeni kuşak yönetmenlere fikir babalığı yapmayı ise ölene kadar sürdürdü.

Kaynak: DHA

Son Dakika Güncel Metin Erksan Hayatını Kaybetti - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement