Midyat - Suriyeli Genç Kızlar Halı Dokuma Ustası Oldu - Son Dakika
Güncel

Midyat - Suriyeli Genç Kızlar Halı Dokuma Ustası Oldu

Midyat - Suriyeli Genç Kızlar Halı Dokuma Ustası Oldu

Suriyeli genç kızlar halı dokuma ustası oldu Mardin'in Midyat İlçesi'nde, Suriyeli sığınmacıların barındığı çadır kentte kalan genç kızların 8 aydan beri gördükleri kurs sürecinde dokuduğu ipek halı düzenlenen bir törenle kesildi.

26.01.2016 13:18
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Suriyeli genç kızlar halı dokuma ustası oldu

Mardin'in Midyat İlçesi'nde, Suriyeli sığınmacıların barındığı çadır kentte kalan genç kızların 8 aydan beri gördükleri kurs sürecinde dokuduğu ipek halı düzenlenen bir törenle kesildi. Halıları dokuyan Suriyeli genç kızlara da ustalık belgeleri verildi.

Ülkelerindeki iç savaştan kaçarak Midyat'taki çadır kente barınan Suriyeli sığınmacılara yönelik İlçe Halk Eğitim Merkezi Müdürlüğü'nce açılan ipek halı kursuna katılan 24 kursiyer, 8 ay boyunca hem ipek halı dokumacılığını öğrenirken, buradan kazandıkları para ile aile bütçelerine katkıda bulundu.

Başbakanlık Afet ve Acil Durum Yönetimi Başkanlığı'nın (AFAD), organizasyonu ile Suriyeli sığınmacılar için Midyat'ta kurulan Çadır Kentte genç kız ve kadınlara meslek kazandırma amacıyla açılan halı dokumacılığı kursunda Anadolu'ya özgü geleneksel yöntemlerle dokunan el emeği göz nuru ilk ipek halıların kesimi yapıldı.

Usta öğreticisi Mune Arslan'ın verdiği ipek halı kursunda, kursiyerler tarafından el tezgahlarında 8 ayda dokunan 3 ipek halısı, düzenlenen bir törenle Kamp Müdürü Mehmet İsa Kurnaz, besmele çekerek kurdelayi kesti.

İpek halı atölyesinde çalışan kursiyerleri kutlayan Kurnaz, "Bu gördüğünüz halıyı buradaki misafirlerimiz, genç kızlarımız dokudu. Kendileri burada misafir kaldıkları yerde hem meslek öğreniyor, hem de çalışmalarıyla zamanlarını değerlendirip ev ekonomilerine katkıda bulunuyor" dedi.

Kamp eğitim koordinatörü Alaattin Alkan ise, kurs ile ilgili detaylı bilgi vererek, "Kızlarımız yaklaşık 8 aydır burada çalışmakta, el emeklerinin göz nurlarının sonucunda şuanda halımız tamamlandı. Burada üretilenler ipek halı olup bin tellidir. Aynı zamanda bin 500 sıra ve toplamda 1.5 milyon ilmekten oluşmaktadır. Burada 10 tane tezgahımız var, ipek halı üzerine çalışıyoruz, 24 kursiyerimiz dokuma yapıyor. Burada her dokudukları tel sıra başına ücret almaktalar. Halılar Kayserili bir tüccarımızın. Halılar tamamlandıktan sonra tüccar bunları alıp götürüp satıyor" diye konuştu.

Halı kesme etkinliğine Kamp Müdürü Mehmet İsa Kurnaz, Müdür Yardımcıları, Orhan Şaşmaz ve Veysi Altunkaynak, kurs öğretmeni Mune Arslan ile kursiyerler katıldı.

Kaynak: DHA

Son Dakika Güncel Midyat - Suriyeli Genç Kızlar Halı Dokuma Ustası Oldu - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement