Minyatör Eserler İlgi Görüyor - Son Dakika
Yerel

Minyatör Eserler İlgi Görüyor

Minyatör Eserler İlgi Görüyor

Kanuni Sultan Süleyman Döneminde Padişahın en yakınında yer alan Tarihci,Hattat ve Minyatür ustasıMatrakcı Nasuh’un minyatürlerinin yer aldığı çini tabak, karo ve vazolar ilgi görüyor.

11.08.2014 13:12
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Kanuni Sultan Süleyman Döneminde Padişahın en yakınında yer alan Tarihci,Hattat ve Minyatür ustası

Matrakcı Nasuh'un minyatürlerinin yer aldığı çini tabak, karo ve vazolar ilgi görüyor.

2014 Yılının UNESCO tarafından Matrakcı Nasuh Yılı İlan edilmesi nedeniyle Kütahyalı Çini sanatçısı Fahri Çetinkaya tarafından 8 ay süre ile el emeği göz nuru dökülerek hazırlanan 19 parça çini eser adeta kapışıldı.

250 bin TL değerindeki Çini eserlerin satışı hakkında bilgi veren Fahri Çetinkaya, "Ben bu çalışmalara başladığımda UNESCO'nun bu etkinliğinden haberim yoktu.tarihe meraklı olduğum için bu konuyu araştırdım.Kanuni Sultan Süleyman Han'ın en yakınındaki kişi olan Tarihçi,Minyatür ustası ve Matrakcı Nasuh dünyanın tanıdığı bir şahsiyettir.Kanuni Sultan Süleymanla birlikte Irak serine çıktığında güzergahtaki kutsal ve ilginç yerleri ve olayların minyatürlerini yapmış ve bu çalışmalarını " Beyan-ı Menazil-i Sefer-i Irakeyn" adını verdiği kitapda toplamıştır.147 minyatürü çizmiştir

Bu kitap Topkapı sarayında bulunmaktadır.Ben bu kitapdaki minyatürleri çinilere işledim.Çini tekniği ile Mozaik tekniğini sentez yaptım.Bilindiği gibi mozaik tekniği 5000 yıl önce ilk kez Sümerler tarafından kullanılmıştır. Eserler 40x40 Karo Çini 55 Cm Tabak ve 70 Cm tabak ve Vazolardan oluşmaktadır.Bunları 8 aydan fazla bir süre gece-gündüz çalışarak hazırladım.

19 Parça eser adeta kapışıldı.Çoğunluğunu Kültür ve Turizm Bakanlığı satın aldı.Bakanlık bu çinileri Yurt İçi ve Yurt dışında sergileyecek olup beni de bu sergilere devat ettiler.Matrakcı'nın "Kara Amed" adındaki Minyatürü Diyarbakır Kalesi ve Fırat nehrini anlatıyor.Kara Amed(Amid) Minyatürünün tabağı Türkiye'nin en önde gelen Koleksiyonerleri arasında yer alan Enis Eğilli tarafından satın alındı. Meraklılar tarafından çok sipariş aldım Ama bunları kabul edemedim.Zira şevkle yaptığım ilk çalışmalarımda aynı şevk ve heyecanı yakalamak mümkün olmıyabilir.Bir nevi ilham geliyor.Bunu ilk çalışmalarımda hissettim" dedi.

MATRAK NEDİR, MATRAKCI NELER YAPMIŞTI?

Fahri Çetinkaya Matrakcı hakkında şu bilgileri verdi: " Kanıuni Sultan Süleyman kendisine 1530 yılında bir Ber'at veriyor.Bu beratda " Üstad" ve " reis" olarak tanımlanmaktadır..Kendisi aynı zamanda savaş oyunlarına meraklıdır.

" Tuhfetul Guzat" isimli kitabı Gazilere armağan olarak savaş oyunlarını anlatan Kılavuz bir kitaptır.

Matrak Oyunu Kılıç kullanmadan önce bir nevi antrenman olarak oynanır.Demir çubukların uclarına keçe ve bez parçaları sarılarak yapılan bir alettir.Bunu Nasuh icad ettiği için Kanuni tarafından Matraki veya Matrakcı Nasuh diye adlandırılmış ve taltif edilmiştir.Lobutu andıran demir çubuklarla oynanan ve şehzaelerin Kılıç eğitiminde de kullanılan bu oyunu icad eden Nasuh çok usta bir oyuncu ve adeta silah ve savaş uzmanıdır.Eski kitaplar incelenerek Askeri birliklerde bu eğitimin verilmeye başlandığı söylenmektedir."(EFE) - KÜTAHYA

Kaynak: İHA

Son Dakika Yerel Minyatör Eserler İlgi Görüyor - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement