Mısır'da İbrahim Dusuki Mevlidi - Son Dakika
Kültür Sanat

Mısır'da İbrahim Dusuki Mevlidi

Tasavvufun Mısır'daki kurucularından kabul edilen İbrahim Dusuki için mevlid okutuldu.

31.10.2014 16:20  Güncelleme: 16:44
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Mısır'da sufi tarikatların önde gelen liderlerinden kabul edilen İbrahim Dusuki'nin doğum günü, çevre illerden gelen sevenleri ve halkın yoğun katılımıyla kutlandı.

Kahire'nin 157 kilometre kuzeyinde Kefr eş-Şeyh vilayetine bağlı Dusuk kentinde kabri bulunan İbrahim Dusuki için, çevre il ve kasabalardan gelen tarikat bağlıları ve sevenlerinin katılımıyla mevlid okutuldu.

Mısır'ın Delta bölgesindeki Dusuk şehrinde buluşan İbrahim Dusuki'nin bağlıları, aileleriyle meydana kurdukları çadırlarda mevlid programının yanı sıra çeşitli etkinlikler de gerçekleştiriyor.

Mevlide katılan tarikatlar kendi adlarına kurdukları irili ufaklı geleneksel çadırlarda, misafirlerini ağırlıyor, yemekler, çaylar, ve kahveler ikram ediyor.

Perşembe gecesi düzenlenen mevlid programına "Büyük Gece" adını veriliyor.

İbrahim Dusuki'nin bağlılarından Mısırlı Salah, "Geçtiğimiz yıllarda zikir halkaları binlerce kişiyle dolup taşardı. Ciddi zikir meclisleri kurulurdu. Bu yıl insanlar patlamalardan çekindiği için, çok sayıda tarikat mensubu bu yıl gelmekten vaz geçti" dedi.

Dusuki Mevlidinde defler, ziller ve neylere eşlik eden mevlithanların söylediği ilahiler, kasideler mecliste bulunanları coşturmaya yetiyor.

Etkinliklerin gerçekleştirildiği meydanda, aileleriyle mevlide gelenlerin çocukları için kurulan küçük mobil lunaparklarda, çocuklar oyun ve eğlenceyle vakit geçiriyor.

Mısır'da mevlitlerin vazgeçilmez yiyecekleri herise, mişebbik ve besbuse tatlıları. Leblebi ise mevlütle özdeşleşen bir çerez olarak her zaman rağbet görüyor. Mısırlılar mevlitten leblebi almayı vazgeçilmez bir gelenek olarak kabul ediyor. Bir işte başarılı olmak için çok çalıştığı halde başaramayanlar için de "Mevlitten leblebisiz gelinmez" atasözünü kullanıyor.

Kalabalığı, zikir meclisleri, raksları, müzikleri ve curcunasıyla İbrahim Dusuki mevlidi Mısır kültürünün bir parçası olarak varlığını sürdürmeye devam ediyor.

Dusukiye Tarikatı'nın kurucusu ve Ehli Beyt'ten olduğu bilinen İbrahim Dusuki (1236-1277) Mısır'ın Dusuk şehrinde dünyaya geldi. İslam tasavvuf tarihinde önemli bir yere sahip olan Dusuki, tasavvuf yolunun büyük önderlerinden kabul ediliyor. - Kahire

Kaynak: AA

Son Dakika Kültür Sanat Mısır'da İbrahim Dusuki Mevlidi - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement