Mısır'da Sayıştay Başkanı Cinina'nın Görevden Alınması - Son Dakika
Güncel

Mısır'da Sayıştay Başkanı Cinina'nın Görevden Alınması

Mısır yönetimi, Cumhurbaşkanı Abdulfettah es-Sisi'nin Sayıştay Başkanı Hişam Ahmed Fuad Cinina'yı görevden alma kararının gerekçesini açıkladı.

04.04.2016 00:49
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Mısır yönetimi, Cumhurbaşkanı Abdulfettah es-Sisi'nin Sayıştay Başkanı Hişam Ahmed Fuad Cinina'yı görevden alma kararının gerekçesini açıkladı.

Resmi Gazete'de bugün yayımlanan haberde, Cinina'nın görevden alınma kararı ve bunun gerekçesi açıklandı. Haberde, karar, Devlet Yüksek Güvenlik Savcılığı'nın Cinina'nın yaptığı "yolsuzluk" açıklamalarıyla ilgili yürüttüğü soruşturmalar hakkındaki açıklamasına dayandırıldı. Kararın, 1988 yılı Sayıştay Kanunu, 1998'de bu kanunda yapılan değişiklikler ve Sisi'nin 2015'te çıkardığı "bağımsız kurullar ile denetim kuruluşlarının başkan ve üyelerinin görevden alınmasına dair" kararnameye dayandığı belirtildi.

Mısır Cumhurbaşkanı Sisi, geçen pazartesi Sayıştay Başkanı Hişam Ahmed Fuad Cinina'yı görevden almıştı.

Cinina'nın azledilmesinden birkaç gün önce Eş-Şarku'l Evsat Haber Ajansı, Devlet Yüsek Güvenlik Savcılığı'nın "Cinina'nın yaptığı yolsuzluk açıklamalarının tutarsız olduğu, Sayıştayın raporunda yer alan rakamların doğru olmadığı ve 2012 yılını kapsadığı" yönündeki açıklamasını yayımlamıştı.

Geçen yıl aralık ayında Sayıştay tarafından yayınlanan raporda, Mısır'da 600 milyar cüneyh (yaklaşık 70 milyar dolar) yolsuzluk yapıldığı belirtilmişti. Ardından Sayıştay Başkanı Cinina, ülkede yayın yapan Ruz El-Yusuf gazetesine verdiği mülakatta, raporda tespit edilen yolsuzluk miktarının doğru olduğunu tekrarlamıştı.

Söz konusu raporun ardından Cumhurbaşkanı Sisi tarafından bir komisyon oluşturuldu. Bir ay sonra çalışmalarını tamamlayan komisyon, Sayıştay raporunun gerçekleri yansıtmadığı şeklinde bir rapor hazırladı. Ardından Cinina'nın aleyhinde, görevden alınması talebiyle dava açılmıştı.

Cinina, askeri müdahale ile görevinden uzaklaştırılan Cumhurbaşkanı Muhammed Mursi tarafından atanan ve bundan sonraki süreçte görevinden alınmayan son üst düzey tek yetkili olarak biliniyordu. Cinina'nın normalde eylül ayına kadar görevini sürdürmesi bekleniyordu. Cinina, Mursi tarafından bu göreve 6 Eylül 2012'de atanmıştı.

Kaynak: AA

Son Dakika Güncel Mısır'da Sayıştay Başkanı Cinina'nın Görevden Alınması - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement