Modern Tesislerde Pekmez Üretimi - Son Dakika
Yerel

Modern Tesislerde Pekmez Üretimi

Modern Tesislerde Pekmez Üretimi

Türkiye'nin önemli üzüm üretim merkezlerinden Kilis'te, yıllardır geleneksel yöntemlerle hazırlanan pekmez artık el değmeden modern tesislerde hazırlanıyor

17.09.2013 12:20

Kilis'te geleneksel yöntemlerle hazırlanan pekmez el değmeden modern tesislerde üretiliyor.

Kilis'te 20'ye yakın küçük pekmez imalathanesinde kuru üzümden yapılan katı kıvamdaki pekmezin yanı sıra evlerde yaş üzümden elde edilen şıranın bakır kazanlarda kaynatılarak gün ışığında bekletilmesiyle elde edilen "gün pekmezi" üretiliyor. Bir sektör haline gelen ve yöre halkının önemli geçim kaynaklarından olan pekmezcilik, kentte el değmeden artık modern sanayi tesislerinde de yapılıyor.

Bağdan toplanarak fabrikaya getirilerek yaş üzüm hijyen ve temiz bir ortamda işlenerek pekmez haline getiriliyor.

Bir pekmez üreticisi firmanın kalite güvence yöneticisi Bengü Saygılı, AA muhabirine yaptığı açıklamada, yaş üzümden pekmez ürettiklerini belirtti.

Kilis'te yaş üzüm pekmezi üretiminin yok denecek kadar az olduğunu ifade eden Saygılı, "Bu bölgeyi seçmemizin nedeni bu bölgede çok fazla üzüm var. Fabrikamız için uygun bir ortam. Kilis'te şartlar daha uygun olduğu için özellikle bu bölgeyi tercih ettik" dedi.

Pekmezin el değmeden hazırlandığını vurgulayan Saygılı, şunları kaydetti:

"Üzümü Kilis merkez ve köylerinden toplayıp getiriyoruz. Gelen üzümler bir havuza dökülüyor. Havuzda tane ve çöpleri ayrılıyor. Daha sonra üzümün suyu sıkılarak sepertuvara geçiyor. Orada üzümün büyük taşları ayrılıyor. Daha sonra içerisine enzim olarak durutma işlemleri sağlanıyor.  Durultuyoruz ve 3 aşama filtresyondan geçiyor. Ev operatör teknolojisi ile üzüm suyunun inde bulunan buhar yoluyla uçuruyoruz. Bunları gerçekleştirirken hiçbir kimyasal madde kullanmıyoruz. Paketleme işlemlerimiz oluyor. Dolumu olduktan sonra dibinde tortu olmasına karşın üzümler bir süre dinlendiriliyor. Dolum kazanlarından sonra cam kavanozlarına boşaltılıyor.Üretim daha hijyenik koşullarda yapılıyor. Çok sağlıklı pekmez üretiyoruz. Günde ortalama 4 ton üretim yapıyoruz."

Ürettikleri pekmezleri pazarlamada herhangi bir sorun yaşamadıklarını dile getiren Saygılı, üzümleri de Estonya, Rusya ve Azerbaycan gibi ülkelere ihraç ettiklerini kaydetti. - Kilis

Kaynak: AA

Son Dakika Yerel Modern Tesislerde Pekmez Üretimi - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement