Moldova Başbakanı Romanya'da - Son Dakika
Güncel

Moldova Başbakanı Romanya'da

Romanya'nın Moldova'ya, uygun şartlar sağlandığı takdirde ülkedeki ekonomik çöküşün engellenmesi için daha önceden söz verilen 150 milyon avro kredinin 60 milyon avroluk ilk taksidini vereceği bildirildi.

26.01.2016 17:02

Romanya'nın Moldova'ya, uygun şartlar sağlandığı takdirde ülkedeki ekonomik çöküşün engellenmesi için daha önceden söz verilen 150 milyon avro kredinin 60 milyon avroluk ilk taksidini vereceği bildirildi.

Moldova'nın IPN ajansının haberine göre, Romanya Başbakanı Dacian Ciolos, "Moldova yeni reformlar yapmaya başladığında daha önce söz verdiğimiz 150 milyon avroluk kredinin 60 milyon avroluk ilk taksitini alabilirler" ifadesini kullandı.

Ciolos, krediyi aldığı takdirde Moldova'nın yolsuzluklara karşı mücadelesini yerine getirme ve diğer reformları yapmak zorunda olduğunu söyledi.

Ciolos'un Moldova'ya ayrıca ısınma ve gıda yardımı teklifinde de bulunduğu kaydedildi.

Moldova Başbakanı Pavel Filip ile yaptıkları görüşmenin ardından basın toplantısında konuşan Ciolos, "İlk etapta atılacak adımların bir listesini bir kaç gün içinde yayımlayacağız. Romanya finansal destek için AB Komisyonu ve IMF ile birlikte çalışmak istiyor, ancak Moldova hükümeti IMF ile yeni bir anlaşma imzalamaya hazır olana kadar biz bir köprü görevi göreceğiz" dedi.

Ciolos, Filip'in ziyaretinin, Moldova'nın içerisinde bulunduğu zor durumun daha iyi anlaşılmasına katkıda bulunduğunu söyleyerek, "Halkın yetkililerden beklentileri gayet açık. Biz Moldova hükümetini sivil toplum temsilcileri ile iletişim içinde olmalarını ve halkın meşru istek ve dileklerini dinleme konusunda teşvik ediyoruz" dedi.

Romanya'ya Moldova'nın bu zor zamanlarında yanında durduğu için teşekkür eden Başbakan Paver Filip, "Romanya'nın bu isteği belki de bugüne kadar en önemli olanı. Son seçimler, erken seçim isteyen Sosyalistlerin ciddi baskıları altında gerçekleştirildi ancak bazı şeyler yoluna girmeye başladı" ifadesini kullandı.

Protestoları anladığını belirten Moldova Başbakanı, " Kişinev'de protestolar başladığı zaman, bu protestoların işe yarayacağını düşündüm çünkü ben her zaman sivil toplum baskısının hükümeti harekete geçireceğine ve bakanlar kurulunun insanlara yarar sağlamasına katkıda bulunacağını düşünen bir insanım. Biz hükümet olarak protestocularla sürekli diyalog halinde olmaya çalışıyoruz" dedi.

Öte yandan Cotroceni Sarayı'nda Başbakan Filip'i kabul eden Romanya Cumhurbaşkanı Klaus Johannis, yaptığı açıklamada, Avrupa yolunda Moldova'yı desteklediklerini ve her konuda komşu ülkenin yanında duracaklarını belirtti.

Finansal kriz nedeniyle ülkenin para birimi Moldova leyi, 2014 yılı içinde yüzde 60 oranında değer kaybetti ve ülkenin bankacılık sisteminden kaybolan 1,5 milyar doların akıbeti ise hala bilinmiyor.

Moldova'da milletvekili seçimleri öncesinde Rusya'nın desteğini alan ve "Rusya ile birlikte" sloganıyla yola çıkan Sosyalist Parti öncülüğünde geçen hafta başlayan hükümet karşıtı eylemler, hükümeti tehdit boyutuna ulaştı.

Ülkede 30 Kasım 2014'te yapılan milletvekili seçimlerinde Rusya yanlısı Sosyalist Parti'nin birinci çıkmasına rağmen, Avrupa yanlısı sağ partilerin hükümeti kurmasıyla muhalefet, yolsuzluk ve ekonomik sıkıntıyı bahane ederek hükümet karşıtı protestoları başlatmıştı. Göstericiler sürekli sokağa dökülerek yaptıkları eylemlerle sağ partilere ve Cumhurbaşkanı Nicolae Timofti'ye baskı kurmaya başlamıştı.

Ocak ayının başından itibaren sağ partilerin yaptığı uzun görüşmeler sonrasında, ülkeyi ekonomik olarak sıkıntılardan kurtaracağını ve yolsuzlukları temizleyeceğini bildiren Demokrat Partili Pavel Filip'in başbakanlığı parlamentoda onaylanmıştı. Parlamento önündeki gösteriler nedeniyle Filip hükümeti gizlice yemin ederek görevine başlamıştı.

20 Ocak gecesi önce parlamento binası önünde binlerce kişiyi toplayan Haysiyet ve Gerçek Platformu ile Rusya yanlısı muhalefet üç gün boyunca hükümet karşıtı gösteriler yaparak, hükümetin istifası ve erken seçim taleplerine, "Cumhurbaşkanının doğrudan halk tarafından seçilmesini" de eklemişti. Pazar günü yapılan son mitingde ise muhalefet, taleplerin yerine getirilmesi için hükümete 28 Ocak Perşembe saat 17.00'ye kadar süre vermiş, taleplerinin karşılanmaması halinde, Kişinev'e giren karayolları ve demiryollarını kapatma ve havaalanında uçuşları engelleme tehdidinde bulunmuştu.

Öte yandan Moldova Başbakanı Pavel Filip, günlerdir hükümetin istifası ve erken seçim talebiyle gösteri yapan muhalefete tepki göstererek, istifa etmesinin söz konusu olmadığını ve görevi bırakmasının ülkeyi daha derin sosyal ve ekonomik krize sürükleyeceğini söylemişti.

Kaynak: AA

Son Dakika Güncel Moldova Başbakanı Romanya'da - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement