Moldova'daki Hükümet Karşıtı Protestolar - Son Dakika
Güncel

Moldova'daki Hükümet Karşıtı Protestolar

KİŞİNEV (AA) – Moldova'da Parlamento'da erken seçimine gidilmesi ana talebiyle hükümet karşıtı protesto stratejisini belirlemeye çalışan muhalefet, yürüyüş ve gösterilerden yorulmaya başlayan halka bu kez "bekleme" çağrısında bulundu.

01.02.2016 15:19
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

KİŞİNEV (AA) – Moldova'da Parlamento'da erken seçimine gidilmesi ana talebiyle hükümet karşıtı protesto stratejisini belirlemeye çalışan muhalefet, yürüyüş ve gösterilerden yorulmaya başlayan halka bu kez "bekleme" çağrısında bulundu.

Muhalefetteki Bizim Parti'nin (NP) lideri Renato Usatıy, RTR Moldova televizyon kanalından halka seslenerek, Parlamento'nun sonbahar-yaz dönemi çalışmalarının bugün başladığını ancak ilk oturumunun şubatın ikinci yarısında hatta martta yapılabileceğini kaydetti.

Usatıy, "İktidardakilere karşı protesto eden herkes, Parlamento'nun toplantıya çağrılacağı ilk günü beklesin. Eylemlerimizi yasalar çerçevesinde Parlamento'da toplanıp yapacağız" diye konuştu.

Muhalefetin oluşturacağı bir temsilciler heyetinin, parlamentonun ilk oturumuna girerek, erken seçim ve diğer talepleri dile getireceklerini aktan Usatıy, "Yönetimle olacak muhabbetimizin tek bir konusu olabilir: erken seçimler" ifadesini kullandı.

Usatıy, muhalefet milletvekillerinin gensoru önergesinde bulunacaklarını, önergenin Parlamento bürosuna intikalinden en geç bir hafta sonra gündeme alınması gerektiğini bildirdi.

Muhalefetin, sonuç almadığı sürece protesto girişimlerinden vazgeçmeyeceğini vurgulayan Usatıy, herkese, Parlamento'nun ilk oturum gününde, ellerinde Moldova'daki sokak protestolarının sembolü haline gelen krizantem çiçeklerini taşıması çağrısı yaptı.

Usatıy, vatandaşları şiddete başvurmamaları konusunda da uyardı.

Kuruluş aşamasında bulunan Eylem ve Dayanışma Partisi (PAS) adlı yeni muhalif siyasi oluşumun lideri eski Eğitim Bakanı Maya Sandu da, basına yaptığı açıklamada, muhalefet ile yönetim arasında yapılacak görüşmelerin yabancı diplomatların huzurunda olması gerektiğini savundu.

Sandu, erken parlamento seçimlerine gidilmemesi durumunda Moldova'da Ukrayna senaryosunun bile yaşanabileceğini öne sürdü.

- Moldova'daki gelişmeler

Moldova'daki siyasi durum belirsizliğini korurken, siyaset bilimi uzmanları olası gelişmeler konusunda öngörüde bulunuyor.

Cumhurbaşkanını Parlamento'nun belirlediği ülkede, Cumhurbaşkanı Nikolae Timofti'nin görev süresinin sona ermesine en geç 45 gün kala yeni seçim sürecinin başlatılması gerekiyor. Buna göre, 6 Şubat'ta başlaması gereken süreçte yönetimin 101 üyeli parlamentoda en az 61 milletvekilinin desteğini sağlaması gerekiyor.

Uzmanlara göre, Parlamento'daki iktidar çoğunluk seçim sürecini uzatarak halkın protesto etme gücünü yıpratma stratejisi uygulayabilir. Ülkede geçen yılın eylül ayında başlayan hükümet karşıtı bir önceki protestolar, aynı yılın sonunda güç kaybına uğramıştı.

Moldova'da 20 Ocak'ta kurulan Pavel Filip hükümetinin güvenoyu alabilmesi için Parlamento'da acil siyasi manevralar yapılmış ve gerekli destek sağlanmıştı. Gizli yapılan güven oylaması, muhalefetin önderliğinde halkın sokaklara dökülmesine ve erken seçim istemesine neden olmuştu.

Bankacılık sektöründe yaklaşık 1,5 milyar doların kaybolması nedeniyle ekonomik krize giren Moldova'daki halk, bir yandan bu suçu araştırmak üzere kaygısız davranan hükümeti eleştirirken, diğer yandan da Uluslararası Para Fonu (IMF) ve komşu Romanya'dan finansal destek bekliyor.

Kaynak: AA

Son Dakika Güncel Moldova'daki Hükümet Karşıtı Protestolar - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement