Muhalifler İdlib'te Ortak Başarıya Dikkat Çekiyor - Son Dakika
Güncel

Muhalifler İdlib'te Ortak Başarıya Dikkat Çekiyor

HALİT SÜLEYMAN / HALİT DEMİR - Muhalif Çatı Birliği Fetih Ordusu, Suriye'nin kuzeybatısında yer alan İdlib kentinin denetimini Nusra Cephesinin de içerisinde yer aldığı 8 birlikle beraber tamamladığını bildirdi.

31.03.2015 13:19

HALİT SÜLEYMAN/ HALİT DEMİR - Muhalif Çatı Birliği Fetih Ordusu, Suriye'nin kuzeybatısında yer alan İdlib kentinin denetimini Nusra Cephesinin de içerisinde yer aldığı 8 birlikle beraber tamamladığını bildirdi.

Suriye'de çatı birliği "Fetih Ordusu'nun 28 Mart Cumartesi günü çatıda birleşen birliklerle ülkenin kuzeybatısındaki İdlib kentine ağır silahlarla saldırarak kontrolünü ele geçirmeye başardı.

Fetih Ordusu'na bağlı 8 birlikten biri olan  Liva El Hak Tugay Komutanı Ebu Abdullah, AA muhabirine yaptığı açıklamada,  muhalifler birliklerin "Fetih Ordusu" adı altında birleşerek İdlib'te rejim güçlerinin olduğu karargahlara saldırarak kentin denetimini ele geçirdiklerini belirtti.

-"Esed güçleri İdlib'i terk etmedi kaçtı"

Sahadaki birliklerden birleşmesiyle iyi sonuçlar elde ettiklerini bildiren Ebu Abdullah, şöyle devam etti:

"Bu birliklerin toplanması sonucunda İdlib'in denetimi Allah'ın izniyle oldu. Asıl hedefimiz, 4 yıldan daha doğrusu, 40 yıldan bu yana rejimin zulmü altında olan ailelerimiz kurtarmaktı. Bu Müslümanları Esed'in zulmünden kurtarmaktır. 40 yıldan bu yana rejime zorla itaat ettirilenleri kurtarmaktı. Stratejik hedefimiz, İdlib'in kontrolünü sağlayarak diğer kentlere yönelmektir.

İddiaların aksine Esed rejimi kenti kendi rızasıyla terk etmedi kaçtı. Eğer rejim bize İdlib'i teslim ettiyse 110 arkadaşımızı çatışmalarda kaybetmezdik. Esed, kenti bize elinden bir şey gelmediği için terk etti. Biz buraya kenti yönetmeye değil, ailelerimizi rejimin zulmünden kurtulması için geldik."

-Ülke dışından yönetilmek istemiyoruz

Muhalif birlikler kentin yönetimine işinin ehli, yani ülkenin öz evlatlarına devredeceğini ifade eden Ebu Abdullah, ülke dışından yönetilmek istemediklerinin ve SMDK'nın ülke yönetimindeki siyasi söylemlerinin kendileri için bir anlam ifade etmediğini kaydetti.

-Kent, birleşmeyle denetim altına alındı

Çatı birliğine bağlı Sunne Ordusu'nun komutanı Ebu Ubeyde de operasyon kararlarının Fetih Ordusu yönetimindeki bir operasyon merkezinde ele alındığını ve önemli sonuçlar elde edildiğini anlattı.

Bazı basın yayın kuruluşlarının İdlib'in alınmasını sadece Nusra Cephesi'ne bağlandığı haberlerinin aslının olmadığını ifade eden Ebu Ubeyde,  "Fetih Ordusu'nda bir operasyon odası var. Nusra Cephesi'ndeki kardeşlerimiz bu operasyon odasına katılıyorlar. Yani Nusra Cephesi sahada Fetih Ordusu'na bağlı olarak hareket eden bir birliktir. Operasyonların tüm yönetimi Fetih Ordusu'na bağlıdır. Bazıları medyada İdlib'in alınmasını sadece Nusra Cephesine bağladı, bu art niyetli bir yaklaşımdır. İdlib ortak operasyon sonucunda Fetih Ordusu tarafından denetimi sağladı." diye konuştu.

Ebu Ubeyde, "Rejim, büyük bir yenilgiyle İdlib'ten çekilmesinin ardından sahil bölgelerinde de çalışmalarının olacağına" değinen Ebu Ubeyde, Fetih Ordusu çatısı altında birleşen Ahraru'ş Şam, Aksa Askerleri (Cundu'l-Aksa), Nusra Cephesi, Cund'ul Aksa, Sünnet Ordusu (Ceyşu's-Sunne), Feyleku'ş-Şam, Hak Tugayı (Livau'l-Hak) ve Ecnadu'ş Şam birlikleriyle olumlu ilerlemelerin kaydedildiğini aktardı.

-"İdlib'ten sonraki hedefimiz Lazkiye ve Suriye sahili" -

Suriye sahilini ve Lazkiye'nin denetimi için İdlib'in kontrolü gerekli olduğunun altını çizen Ubeyde, "Sahil yolu ile Lazkiye'ye giden yoların kontrolü için İdlib'in denetimi sağlandı. Sahil bölgelerinde de çalışmalarımız olacak. Rejim büyük bir yenilgiyle İdlib'ten çekildi. Yoğun çatışmalardan sonra 10 gün içinde kentin kontrolü sağlandı. Birlikler İdlib'e yerleşmeyecek veya kalmayacak. Bu birlikler ülkede denetimi sağlanmayan bir yer varsa onun için çalışacak. Fetih Ordusu, şehrin yönetimi için sivil bir otorite kurup kentin yönetimini sivillere devredecek. İlin yönetimi sivillerde olacak. Son damla kanımızla rejimle savaşacağız" ifadelerini kullandı.

Hedeflerinin Şam, Cisr eş-Şuğru, Lazkiye ve diğer yerlerin denetimini ele geçirmek olduğunu kaydeden Ahrarı Şam'ın saha komutanlarından Ebu İslam, "En önemli stratejik hedefimiz İdlib'i ele geçirerek rejime giden yolları kontrol altına almaktır. İdlib bölgesindeki bir diğer hedefimiz Fua köyünün denetimini sağlamaktır. Allah'ın izniyle duyduğunuz değil, göreceğiniz çok önemli şeyler olacak. Rejimi şoka uğratacak sürprizlerimiz var, bunu da yakında göreceksiniz" dedi.

Özgür Suriye Ordusu (ÖSO) dışında örgütlenen Ahraru'ş Şam, Aksa Askerleri (Cundu'l-Aksa), Nusra Cephesi, Cund'ul Aksa, Sünnet Ordusu (Ceyşu's-Sunne), Feyleku'ş-Şam, Hak Tugayı (Livau'l-Hak) ve Ecnadu'ş Şam adlı gruplar, Fetih Ordusu (Ceyş'ul-Fetih) koalisyonu adı altında İdlib'e ortak saldırı düzenlemek amacıyla birleşmiş, koalisyon, 28 Mart'ta kentin tümünü kontrolü altına almıştı.

Muhalif gruplar, İdlib'in idari olarak nasıl şekil alacağında dair mutabakata varmış, kentin tek bir örgüt tarafından değil Fetih Ordusu koalisyonunu oluşturan tüm grupların temsilcilerinden oluşacak yerel bir meclis tarafından yönetileceği açıklanmıştı.

Kaynak: AA

Son Dakika Güncel Muhalifler İdlib'te Ortak Başarıya Dikkat Çekiyor - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement