Müsiad Nisan Ayı Sameks Verilerini Açıkladı - Son Dakika
Ekonomi

Müsiad Nisan Ayı Sameks Verilerini Açıkladı

Müstakil Sanayici ve İşadamları Derneği (MÜSİAD) Genel Başkanı Nail Olpak, Satınalma Müdürleri Bileşik Endeksi'nin (SAMEKS) nisan ayında 3,66 puan azalarak 52,85 degˆerine gerilediğini söyledi.

30.04.2015 10:58
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Müstakil Sanayici ve İşadamları Derneği (MÜSİAD) Genel Başkanı Nail Olpak, Satınalma Müdürleri Bileşik Endeksi'nin (SAMEKS) nisan ayında 3,66 puan azalarak 52,85 degˆerine gerilediğini söyledi.

Olpak, MÜSİAD'ın oluşturduğu SAMEKS verilerininin nisan ayı sonuçlarını MÜSİAD genel merkezinde açıkladı.

Toplam 16 aydır SAMEKS verilerini bin 100 işletmeden edindikleri veriler ışığında paylaştıklarını anımsatan Olpak, sanayi ve hizmet sektörlerini içeren SAMEKS Biles¸ik Endeksi'nin, nisan ayında 3,66 puan azalarak 52,85 degˆerine gerilediğini kaydetti.

Olpak, "Nisan ayındaki 52,85 degˆeriyle SAMEKS, 50 baz puanının üzerinde yer alarak ekonomik canlılıgˆa is¸aret etmis¸tir. Endekste gözlenen düs¸üs¸te, sanayi sektörünün 3,31 puan, hizmet sektörünün ise 3,81 puan hız kaybetmesi etkili olmus¸tur" dedi.

SAMEKS Sanayi Endeksi'nin bu ay, önceki aya göre 3,31 puanlık bir azalıs¸ göstererek 55,25 degˆerine indiğini aktaran Olpak, "Bilhassa stoklar alt endeksinde görülen 12,36 ve tedarikçilerin teslimat süresi alt endeksinde görülen 8,80 puanlık hız kaybının, bu düs¸üs¸teki en önemli rolü oynadıgˆı görülmektedir. Bunlara ek olarak, üretim (5,62 puan), istihdam (1,42 puan) ve yeni siparis¸ (1,27 puan) alt endeksleri de, nisan ayında hız kaybetmis¸tir. Satın alım (3,68 puan) alt endeksinde ise artıs¸ gözlenmis¸tir" bilgilerini verdi.

Bu ay azalan istihdamın SAMEKS Hizmet Endeksi'ndeki düşüşte önemli rol oynadığını anlatan Olpak, şunları kaydetti:

"SAMEKS Hizmet Endeksi, nisan ayında bir önceki aya göre 3,81 puan azalarak 51,88 puana inmis¸tir. Tedarikçilerin teslimat süresi (5,83 puan) ve istihdam (5,01 puan) alt endekslerinde görülen azalıs¸lar, Hizmet Endeksi'ndeki hız kaybının en önemli etkenleri olarak kars¸ımıza çıkmaktadır. Bunun yanında, is¸ hacmi (3,19 puan), satın alım (2,62 puan) ve stoklar (2,54 puan) alt endekslerinde gerçekles¸en azalıs¸lar da, Hizmet Endeksi'nin düs¸üs¸ünde etkili olmus¸tur."

"Hizmet sektöründe is¸ hacminin yavas¸laması, istihdamda bir azalmaya neden olmus¸tur"

SAMEKS Sanayi Endeksi'nin bu ay 3,31 puan düs¸erken, Hizmet Endeksi'nin de 3,81 puan gerilemesine karşın her iki endeksin de 50 baz puanın üzerinden seyrettiğine dikkati çeken Olpak, şöyle devam etti:

"Her iki endeksin de 50 puanın üzerinde seyretmesi firmaların, ekonominin gidis¸atına yönelik iyimser beklentilerini devam ettirdiklerini göstermis¸tir. Mart ayında hızlı bir s¸ekilde artan sanayi üretimi, satıs¸ların aynı hızda artmamasından dolayı stok birikmelerine neden olmus¸, bu da nisan ayında üretimin yavas¸latılmasını beraberinde getirmis¸tir. Sanayi sektörü firmaları, girdi alımlarını artırmaya devam ederken, istihdamda ise önemli bir degˆis¸im gözlenmemis¸tir. Hizmet sektöründe ise is¸ hacminin yavas¸laması, istihdamda bir azalmaya neden olmus¸tur."

Olpak, Türk Lirası'nın, gelis¸mekte olan digˆer ülke para birimleri kars¸ısında negatif yönde ayrıs¸ması ve Dolar/TL kurunun rekor seviyelerde seyretmesinin, Türkiye ekonomisi için bir risk unsuru olus¸turmaya devam ettiğini söyledi. Olpak şu değerlendirmeyi yaptı:

"Dıs¸ talebin, 2015 yılı ocak-mart döneminde, bir önceki yılın aynı dönemine göre, avro hesabıyla yüzde 13,1 artmasına kars¸ın, dolar hesabıyla yüzde 6,8 azalması, iç talebin ise ılımlı seyrini sürdürmesi, ekonomi için digˆer olumsuz göstergeler arasında yer almaktadır. Buna kars¸ılık, 2015 yılı nisan ayında ise, I·malat Sanayi Kapasite Kullanım Oranı ve Reel Kesim Güven Endeksi gibi öncü verilerde gözlenen artıs¸lar ilk çeyrekte durgun bir görünüm arz eden Türkiye ekonomisinin, 2. çeyregˆe iyi bir bas¸langıç yaptıgˆını göstermis¸tir. Bunu destekler nitelikte, SAMEKS Endeksi de nisan 2015 dönemindeki 52,85'lik degˆeriyle 50 baz puanı üzerindeki seyrini sürdürmüs¸ ve ekonomik aktivitedeki hareketliligˆe is¸aret etmis¸tir. Endeksin önümüzdeki aylardaki seyrinde; iç ve dıs¸ politikanın yanı sıra uluslararası piyasaların özellikle Amerikan Merkez Bankası (Fed) ve Avrupa Merkez Bankası'nın (ECB) politikalarının etkili olmaya devam etmesi beklenmektedir."

Türkiye ekonomisinin kurdaki oynaklıktan zarar gördüğünü belirten Olpak, "Yıllarca ucuz dolarla ithalat yapıp pahalı avroyla ihracat yaptık. Burada para kazandık, bu doğru. Ancak bu durum gelinen noktada artık sürdürülemez. Artık ihracat pazarlarımızı çeşitlendirmeliyiz" ifadelerini kulandı.

Kaynak: AA

Son Dakika Ekonomi Müsiad Nisan Ayı Sameks Verilerini Açıkladı - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement