Musul'u Daeş'ten Kurtarma Operasyonu - Son Dakika
Güncel

Musul'u Daeş'ten Kurtarma Operasyonu

Irak Kürt Bölgesel Yönetimi (IKBY) Başkanlık Sözcüsü Ümit Sabah, terör örgütü DAEŞ'in elinde tuttuğu Musul kentinin yüzde 40'ının Peşmerge güçleri tarafından geri alındığını belirtti.

22.06.2016 17:12
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Irak Kürt Bölgesel Yönetimi (IKBY) Başkanlık Sözcüsü Ümit Sabah, terör örgütü DAEŞ'in elinde tuttuğu Musul kentinin yüzde 40'ının Peşmerge güçleri tarafından geri alındığını belirtti.

Erbil'de, terör örgütü DAEŞ'le mücadele ve uluslararası iş birliği konularının ele alındığı "Musul'u kurtarma operasyonu" panelinin ardından konuşan IKBY Başkanlık Sözcüsü Sabah, kentin yüzde 40'ının geri alındığını ancak diğer bölgelerin kurtarılması için Irak merkezi yönetiminin hazır olması gerektiğini ifade etti.

IKBY Başkanlığı olarak Musul'la ilgili bir dizi karar alındığını belirten Sabah, bunların başında gelen iç göçmenlerin karşılanması konusunun insani ve vatani bir görev olduğunu söyledi.

"Merkezi yönetimle ortak hareket edeceğiz"

Musul'u kurtarma operasyonunda Peşmerge güçlerinin önemli rol oynadığını vurgulayan Sabah, şu ifadeleri kullandı:

"Peşmerge, uluslararası koalisyon güçlerinin desteğiyle Musul ilinin yüzde 40'ını geri almayı başardı. Kent merkezi ve diğer bölgelerin kurtarılması için Irak merkezi hükümetinin tam olarak hazırlanmasını bekliyoruz. Söz konusu bölgelerin geri alınması için merkezi hükümetle ortak hareket edeceğiz."

Sözcü Sabah, Musul'un kurtarılmasından sonraki süreçle ilgili olarak da "Kentin geleceğinin temin edilmesi için oradaki tüm etnik ve dini gruplarla sürekli dayanışma içerisinde olacağız." diye konuştu.

Peşmerge Bakanlığı Genel Sekreteri Cabbar Yaver de kentin geri alınmasının sadece askeri boyutunun olmadığını, olayın siyasi ve insani boyutunun da gözardı edilmemesi gerektiğini söyledi.

DAEŞ sonrasına ilişkin de soru işaretleri bulunduğunu aktaran Yaver, "DAEŞ'in ardından kentin nasıl idare edileceği de bir başka sorun ve bunun da çözülmesi gerekiyor. Askeri çözümlerin yanında siyasi, idari ve insani boyutun da tüm şekliyle masaya yatırılması lazım." değerlendirmesinde bulundu.

Erbil'deki Ortadoğu Araştırma Enstitüsü (MERI) tarafından düzenlenen panelde Sabah ve Yaver'in yanı sıra Türkiye'nin Erbil Başkonsolosu Mehmet Akif İnam, IKBY Dış İlişkiler Sorumlusu Fellah Mustafa ve Musul İl Meclisi Başkanı Beşar Kiki de hazır bulundu.

Kaynak: AA

Son Dakika Güncel Musul'u Daeş'ten Kurtarma Operasyonu - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement