Nafi Güral: "İhaleye Çıksa Bile Harlek Otel'le İlgilenmem Söz Konusu Olmayacaktır" - Son Dakika
Yerel

Nafi Güral: "İhaleye Çıksa Bile Harlek Otel'le İlgilenmem Söz Konusu Olmayacaktır"

Nafi Güral: "İhaleye Çıksa Bile Harlek Otel\'le İlgilenmem Söz Konusu Olmayacaktır"

Kütahya Porselen A.Ş.Yönetim Kurulu Başkanı Nafi Güral, Harlek Otel'le ilgili yazılı bir açıklama yaparak, "Kültür ve Turzim Bakanlığı tarafından ödenmesi istenen para ceza değil, kiracıdan ayrı, mal sahibi olan Kütahya Belediyesi'nden ayrı"...

19.07.2013 15:06

Kütahya Porselen A.Ş. Yönetim Kurulu Başkanı Nafi Güral, Harlek Otel'le ilgili yazılı bir açıklama yaparak, "Kültür ve Turzim Bakanlığı tarafından ödenmesi istenen para ceza değil, kiracıdan ayrı, mal sahibi olan Kütahya Belediyesi'nden ayrı olarak 'fark' ve 'gecikme faizi' talep edilmesidir" dedi.

Harlek Otel'in 9 yıl önce 10 yıllığına kendileri tarafından kiralandığını dile getiren Güral, "Son günlerde Kütahya'da Harlek ile ilgili gündem oluştuğunu görüyoruz. Bu konudaki yaşanmış gelişmeleri Kütahya kamuoyu ile paylaşmak istiyoruz.. Kültür ve Turzim Bakanlığı tarafından ödenmesi istenen para ceza değil, kiracıdan ayrı, mal sahibi olan Kütahya Belediyesinden ayrı olarak 'fark' ve 'gecikme faizi' talep edilmesidir. Kiracıdan istenen fark, Bakanlık, kiracının sözleşme gereği Harlek'ten elde edeceği ciro üzerinden bakanlığa ödemesı gereken yüzde iki oranını, kiranın başladığı tarihte Antalya'daki 5* tatil köylerinin ödediği oranlarda ödeme yapılmasını tebliğ etmiş ve alacağını bu oranlarda zamanında ve eksizsiz olarak tahsil etmiştir.Mal sahibi olan Belediyeden istenen fark, Harlek'in inşaat yatırım bedeli üzerinden, mal sahibi belediyenin bakanlığa ödemesi gereken yüzde yarım oranındaki ödeme için Bakanlık, kiranın başladığı tarihte Antalya'daki 5* tatil köylerinin ödediği oranlarda ödeme yapılmasını tebliğ etmiş ve alacağını zamanında ve eksizsiz olarak tahsil etmiştir.Aradan 9 yıl geçtikten sonra bakanlık, Antalyadaki 5 tatil köylerinin ödedikleri oranları gerekçesiz değiştirerek İstanbul'daki Çırağan, Hilton, Swiss ve Four Seasons Otel, Ankara'daki Sheraton ve Hilton Otel ne ise Kütahya'daki Harlek'ten de aynı oranlarda ödeme yapmalıdır anlayışı ile kiracıdan ve belediyeden 9 yıllık fark ve gecikme faizi talep etmektedir. Yasa ve yönetmeliklerde, Bakanlığın böyle bir uygulama yapmasına temel teşkil edecek madde bulunmamaktadır. Bu durum, belediye meclisinde oluşturulan komisyonun çalışmaları esnasında da komisyon üyeleri tarafından tespit edilmiştir" şeklinde konuştu.

HARLEK'E ÖZEL BELGE

Harlek Otel'e 3 yıldız belge yerine 'özel belge' verildiğini anlatan Güral, "Harlek, 2004 yılında tarafımızdan kiralanıp yenilendikten sonra belge almak için bakanlığa başvurduğumuzda, vasıflar yönetmeliğine göre eksik kaldığı için dört yada beş yıldız belge verilmesi öngörülmemiştir. Bakanlık tarafından üç yıldız belge vermek yerine doğal, kültürel ve tarihi ortamda var olan binalardaki konaklama tesislerine verilmesi mutad olan 'Özel Belge' verilmiştir.Sonraki dönemlerde yapılan rutin teftişler esnasında müfettişler özel konaklama tesisi yönetmeliklerde olmadığına göre, gelecekte başka müfettişler bu değerlendirmemizin yanlış olduğunu ifade ederse bizim başımız derde girebilir. Bu yüzden var olan en yüksek seviyeden tahakkuk ettirelim, mükellef gitsin hakkını mahkemede arasın" mantığı ile böyle bir tahakkuk yapılmıştır.Bu gelişmeler üzerine kiracı olarak, istenen farkın yasal olmaması sebebi ile istemeyerek yasal süreç başlatmış bulunuyoruz.Belediyenin ise, kendisinden istenen fark ve gecikme faizi için yasal süreç başlatması gerekirken başkanın ödeme kararı almasının mantığını da anlamak mümkün değildir.Kütahya'daki Harlek'in, İstanbul'daki Çırağan, Hilton, Sheraton ve Swiss otel ile eş değerde bulunması nasıl izah edilebilir ki?.Harlek'e bu yatırımı yaparken amacımız, hem harap haldeki oteli turizme kazandırmak hem Kütahya'da var olan termal zenginliği Harlek bölgesine yeni oteller yaparak turizme kazandırıp, çevresinde ise Kütahya'lı hemşehrilerimizin çeşitli standartlarda turizm tesisleri yapmasını özendirerek bölgenin termal turizmine ivme kazandırmak idi. Harlek 10 yıllığına ihale ile tarafımızdan kiralandığında, şartname gereği 500.000 TL bakım onarım şartı var iken biz 10 katından fazla yatırım yaparak adeta yaniden yapılmışcasına yeniledik" diye konuştu.

"İDDİALAR BENİ İNCİTMEYE YÖNELİKTİR"

Harlek Otel'in ihalaya çıkartılması durumunda ilgilenmeyeceğini belirten Nafi Güral, "Restorasyonu takiben, hemen yanındaki kamu arazisini Turizm Bakanlığı ihaleye çıkardı, ihaleye girdik ve kazandık. Aynı zaman dilimine rastlayan tarihlerde Kütahya Belediyesi'de Ilıca girişinde bulunan 'Vadi Projesi' için ihale açmıştı. Bu ihaleye de girdik ve onu da kazandık.Niyetimiz, Ilıca'da biz iki bin yatak yapalım, hemşehrilerimiz de bin yatak yaparlar. Böylece oluşacak üç bin yatak kapasiteli tesisler ile vadi projesini birlikte gerçekleştirelim. Ilıca, termal zenginliğini tüm ülkeye tanıtsın istemiştik. Ama nasip değilmiş, bu hayalimizi gerçekleştiremedik. Belediye Başkanımız 'Vadi ihalesi"ni iptal etmek istediğini bize bildirdi. Biz de ihalenin iptalini sorgusuz ve koşulsuz kabul ettik.Bu gelişme üzerine mecburen Turizm Bakanlığı'nın ihalesinde kullanım hakkını kazandığımız turizm arsasını da bakanlığa iade ederek, Ilıca'da gerçekleştiremediğimiz hayallerimizi Afyonkarahisar'da gerçekleştirmek üzere yeni arayışlara girdik.Şu anda Afyonkarahisar'daki mevcut otelimizden sonra ikinci otelimizin ruhsat çalışmaları tamamlanmak üzeredir. Kısa süre içerisinde inşaat başlayacak şekilde hazırlıklarımız devam etmektedir. Hayalimiz termal yatırımlarımızın Ilıca'da yapılması idi ama nasip değilmiş. 'Bir şey olmuyorsa ya daha iyisi olacağı için içindir ya da olmaması daha hayırlı olacağı için olmamıştır' atasözünü hiç aklımızdan çıkarmayız. Belki de böylesi herkes için en hayırlı olanıdır.Harlek'in tahsis süresi dolduğunda Nafi Güral'ın burayı ele geçirmesi iddiası doğru değildir. Nafi Güral'ı incitmeye yönelik söylemlerdir. Kaldı ki, yasal olarak ta mümkün değildir. Bakanlık belediyenin tahsisini uzatmasa bile herhangi bir kişiye veremez, ihaleye çıkarır.İhaleye çıksa bile Nafi Güral'ın Harlek ile ilgilenmesi asla söz konusu değildir. Bu yalanı uyduranların ne kazançları olacak, onu da anlamak mümkün değildir.Kütahyamız, termal anlamında bir derya. Bizim yapamadıklarımızı yapacak yatırımcı yada yatırımcılar bulmalıyız. Bu anlamda Ilıca'daki bakanlığa ait olan turizm arazisi yatırmcısını bekliyor, kim müracaat etse hemen alabilir. Yoncalı ve Ilıca gibi zenginliklerimizi değerlendirmek hem ülkemizin hem de Kütahyanın menfeatine olacaktır" ifadelerini kullandı. - KÜTAHYA

Kaynak: İHA

Son Dakika Yerel Nafi Güral: 'İhaleye Çıksa Bile Harlek Otel'le İlgilenmem Söz Konusu Olmayacaktır' - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement