Nasreddin Hoca Doğum Şenlikleri Sivrihisar'da Yapıldı - Son Dakika
Güncel

Nasreddin Hoca Doğum Şenlikleri Sivrihisar'da Yapıldı

Türk ve İslam düşünürü, ünlü mizah ustası Nasreddin Hoca, doğumunun 806'ncı yılında Eskişehir'in Sivrihisar İlçesi'nde düzenlenen etkinliklerle anıldı.

08.06.2014 16:31
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Türk ve İslam düşünürü, ünlü mizah ustası Nasreddin Hoca, doğumunun 806'ncı yılında Eskişehir'in Sivrihisar İlçesi'nde düzenlenen etkinliklerle anıldı.

Nasreddin Hoca Doğum Şenlikleri, Sivrihisar ilçesine bağlı daha önce belde olan son yapılan düzenlemeyle mahalle statüsüne kavuşturulan Nasreddin Hoca Mahallesi'nde yapıldı. Etkinliklere Eskişehir Valisi Güngör Azim Tuna, Enerji ve Tabi Kaynaklar Bakan Yardımcısı Murat Mercan, Anadolu Üniversitesi Rektörü Prof.Dr.Naci Gündoğan ile çok sayıda kişi katıldı.

Saygı duruşu ve İstiklal Marşı ile başlayan şenliklerde Nasreddin Hoca'yı temsili olarak Mustafa Karatepe canlandırdı. Eşeğe binen Karatepe vatandaşları selamladı, çocuklara şeker dağıttı. Nasreddin Hoca fıkralarının dramatize edildiği etkinlikte İmam Hatip Lisesi öğrencilerinden oluşturulan Seymenler ekibi ile kız Meslek Lisesi Folklör ekibi gösteri sundu.

FIKRALARINDA ZEKA VE HOŞGÖRÜ ANLAYIŞI YATMAKTA

Eskişehir Valisi Güngör Azim Tuna, yaptığı konuşmada Nasreddin Hoca'nın, Türk mizahının efsaneleşmiş kahramanı olduğunu söyledi. Tuna, şöyle devam etti:

"Nasreddin Hoca din adamı, eğitimci ve hukukçu kimliğiyle insanları iyiliğe, güzelliğe, hayra ve barışa davet ederken mizahı kullanmıştır. O, Türk mizah gücünün, ince zekasının efsaneleşmiş kahramanıdır ve hayatını, 'Tebessüm sadakadır' anlayışı üzerine inşa etmiştir.  Nasreddin Hoca'nın fıkralarında, görünenin arka planında Türk dünyasının nükte, zeka ve hoşgörü anlayışı yatmaktadır. Onun her fıkrası hoşgörü ikliminde mizahla hikmetli dersler verir. Hikmetli dersler verirken şahsına has üslubuyla kırmadan, gönül incitmeden taşı gediğine oturtmuştur. Aslında onun asıl hedefi kişiler değil, kötü ve çirkin davranışlardır. İnsanların kıyafetlerine göre ağırlanan meclislerde 'Ye kürküm ye' diyerek; kötülüğü emreden nefsin sembolize edildiği eşeğe ters binerek; başkalarının kötülüğüne çabalarken aslında ahiret ağacının kendi dünya dalını kesenleri uyarmak için ağaca çıkıp kendi bindiği dalı keserek, emeksiz kazanç peşinde olanlara 'Parayı veren düdüğü çalar' cevabını vererek, fırsatçılara 'Kazan doğurdu' diyerek halkı eğitmeyi gaye edinmiş bir bilgedir Nasreddin Hoca."

Yapılan konuşmaların ardından etkinliklere katılanlara geleneksel Nasreddin Hoca bulgur pilavı ile helva ikramında bulunuldu. - Eskişehir

Kaynak: DHA

Son Dakika Güncel Nasreddin Hoca Doğum Şenlikleri Sivrihisar'da Yapıldı - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement