Neçirvan Barzani, Türkmen Partileri Ziyaret Etti - Son Dakika
Güncel

Neçirvan Barzani, Türkmen Partileri Ziyaret Etti

Irak Kürt Bölgesel Yönetimi (IKBY) Başbakanı ve Kürdistan Demokrat Partisi (KDP) Genel Başkan Yardımcısı Neçirvan Barzani, Erbil'de Türkmence hutbe okunmasından duyduğu memnuniyeti dile getirdi.

06.07.2015 16:47
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Irak Kürt Bölgesel Yönetimi (IKBY) Başbakanı ve Kürdistan Demokrat Partisi (KDP) Genel Başkan Yardımcısı Neçirvan Barzani, Erbil'de Türkmence hutbe okunmasından duyduğu memnuniyeti dile getirdi.

Barzani, farklı siyasi partilere mensup 5 Türkmen milletvekilini ziyaret etti. Yaklaşık yarım saat süren toplantıdan sonra Barzani ve Türkmen milletvekilleri ortak basın toplantısı düzenledi. Barzani yaptığı konuşmada Erbil'deki bir camide geçen cuma namazında Türkmence hutbe okunduğunu hatırlatarak, şunları söyledi:

"Kürdistan bölgesi Başbakanı olarak bunca yıldan sonra Erbil'de Türkmence hutbenin okunmasından memnuniyet duydum. Bölgede birlikte yaşam, ortak değerleri paylaşma ve karşılıklı saygı iftihar duyulacak bir tablodur. Türkmenler, Kürdistan bölgesinin ikinci büyük halkıdır. Onlara azınlık olarak bakmıyoruz. Onlar bu ülkenin asli bir unsurudur. Süryani, Asuri ve Keldaniler de bu bir parçamızdır. Hepimiz birlikte güzeliz. Ortak çalışma ve birliktelik ruhunu güçlendirmeliyiz."

Türkmenlerin Irak topraklarına kök salan, kadim bir tarihe sahip halklar olduklarını vurgulayan Barzani, "Türkmenler, saygın bir konumdadır. Bütün süreçlerde önemli roller oynamışlardır. Bize sürekli destek olmuşlardır. Kürdistan bölgesinde yaşanan sorunlara ilişkin tutum ve davranışları takdire şayandır. Gelecekte de Kürdistan'ı bekleyen hassas süreçleri başarıyla geçebileceğimize inanıyorum" diye konuştu.

Türkmen milletvekilleriyle yaptıkları toplantıda yeni anayasa ve başkanlık konularını ele aldıklarını aktaran Neçirvan Barzani, "Başkanlık ve anayasa meselesinin bir tarafın sorunu olmadığı konusunda hemfikir kaldık. Bu iki husus Kürdistan'da yaşayan tüm unsurların meselesidir. Kendi aramızda konuşup bir çözüme kavuşturmalıyız. Anayasanın da bu bölgede yaşanan tüm etnik ve dini grupların hak ve hukuklarını gözeten bir nitelikte olması gerektiğini vurguladık" değerlendirmesinde bulundu.

Geleceklerini belirleyecek sorunlara ve meselelere ilişkin diyalog ve uzlaşıya ihtiyaçları olduğunu dile getiren Barzani, milletin kaderini belirleyecek meselelere ilişkin hassasiyetle yaklaşılması gerektiği noktasında hemfikir olduklarını kaydetti.

Azınlık kotası meselesi

Barzani, bazı siyasi partilerce IKBY Parlamentosundaki azınlık kotasının kaldırılmak istendiğine yönelik bir soru üzerine, böyle bir adımın, demokrasi ve birlikte yaşam kültüründen geriye dönüş olacağını belirterek şu ifadeleri kullandı:

"Kotanın kaldırılması, bize çok şey kaybettirir. Kürdistan bölgesindeki siyasi taraflar olarak meselenin bu şekilde ele alınamayacağını düşünüyoruz. Ülkenin esas unsurlarıyla bu şekilde muamele edilemez. Hiç tasvip etmediğimiz bir girişimdir. Kürdistan bölgesinde böyle bir şeyin olmamasını ümit ediyoruz. Hem Türkmenler hem de Hristiyanlarla ilgili olan bu girişimi kabul etmiyoruz. Buna niyetli olanlar da Kürdistan'ı geriye götürürler."

ABD'nin bölgesel başkanlık açıklaması

Bir gazetecinin, " ABD Dışişleri Bakanlığı, Kürdistan Başkanının, Parlamento tarafından seçilmesi gerektiğini açıkladı. Bu içişlerinize bir müdahale midir?" şeklindeki sorusuna Barzani, "Hayır, bu müdahale değildir. Biz de aynı şeyi söylüyoruz. Bu parlamentoyla ilgili bir meseledir ve Kürdistan bölgesinin bir sorunudur. O nedenle kendi aramızda bir çözüme ulaştırmalıyız" yanıtını verdi.

"Türkmenler ülkenin esas unsurlarıdır"

Irak Türkmen Cephesi (ITC) Milletvekili Aydın Maruf ise Neçirvan Barzani başkanlığındaki KDP heyeti ile Kürt bölgesinin siyasi ve genel durumunu değerlendirdiklerini, bölge başkanlığı ve anayasa konularını ele aldıklarını ifade etti.

Türkmenlerin, KDP veya bir Kürt tarafını desteklediğine dair iddiaların yanlış ve asılsız olduğunu bildiren Maruf, şunları söyledi:

"Bu tür söylentiler uzun bir süredir yayılıyor. Türkmenler olarak Kürdistan bölgesinin önemli bir unsuruyuz. Bu ülkenin esas unsurlarından biriyiz. Türkmenler, hem Kürdistan parlamentosunda hem de hükümet dairelerinde aktif bir konumda. 23 Haziran'daki oturumda da kendi tavrımızı ortaya koyduk. KDP'li kardeşlerimizle hiçbir ilgisi ve bağlantısı yoktur. Bu kendi irade ve düşüncemizle aldığımız bir karardır.  Kürdistan bölgesinde siyasi uzlaşı ve mutabakattan yanayız. Bu yöndeki girişimleri de destekleriz. Oldukça hassas bir süreçten geçiyoruz. Hareket ve davranışlarımız da bu hassasiyetin bilincinde olmalıdır."

Irak Türkmen Değişim Listesi Milletvekili Muhammet İlhanlı, Türkmen İlerleme Listesi Milletvekilleri Cevdet Necar ve Muna Kahveci ile Erbil Türkmen Listesi Milletvekili Macit Osman da toplantıya katıldı.

Türkmen milletvekilleri, Kürdistan Yurtseverler Birliği ve Goran Hareketi'nin "bölgesel başkanlık yasa tasarısını" IKBY Parlamentosu'na sundukları 23 Haziran'daki oturumu KDP'li vekillerle birlikte terk etmişti.

Kaynak: AA

Son Dakika Güncel Neçirvan Barzani, Türkmen Partileri Ziyaret Etti - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement