Nevşehir Hacı Bektaş Veli Üniversitesi'nde Özgecan Aslan Anıldı - Son Dakika
Güncel

Nevşehir Hacı Bektaş Veli Üniversitesi'nde Özgecan Aslan Anıldı

Tarsus’ta hedef olduğu tecavüz girişiminin ardından öldürülen Özgecan Aslan için Nevşehir Hacı Bektaş Veli Üniversitesi’nde anma etkinliği düzenlendi.

20.02.2015 13:08
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Tarsus'ta hedef olduğu tecavüz girişiminin ardından öldürülen Özgecan Aslan için Nevşehir Hacı Bektaş Veli Üniversitesi'nde anma etkinliği düzenlendi. Üniversitenin akademik ve idari personellerinin yanı sıra öğrencilerin siyah kıyafetler giyerek katıldıkları etkinlikte konuşan üniversitenin kadın rektörü Prof. Dr. Filiz Kılıç, 'Toplumsal Cinsiyet Eşitliği' adlı bir dersin üniversitelerindeki tüm bölümlerin ders planlarına konulduğunu açıkladı.

Nevşehir Hacı Bektaş Veli Üniversitesi Rektörlüğü ve üniversitenin Kadın Çalışmaları Uygulama ve Araştırma Merkezi (NÜKÇAM) işbirliğinde Özgecan Aslan'ı anmak ve kadına yönelik şiddet olaylarına dikkat çekmek için bir program düzenlendi. Tafana Aşçılık ve İkram Hizmetleri Uygulama Tesisinde düzenlenen etkinliğe üniversitenin akademik ve idari personellerinin yanı sıra öğrenciler siyah kıyafet giyerek ve beyaz kurdele takarak katıldı.

Aslan için saygı duruşunda bulunulmasının ardından burada konuşan Rektör Prof. Dr. Filiz Kılıç, Özgecan Aslan'ın ölümünden büyük üzüntü duyduğunu belirterek bunun son kadın cinayeti olmasını diledi.

Aslan'ın ailesine ve yakınlarına baş sağlığı dileyen Kılıç, "Ögecan'a yapılanlar bir insanlık suçudur ve bu suçla mücadelede tüm dünyada herkese büyük görev düşmektedir. Şiddetin her türüne karşıyız ve tüm dünyada vahim boyutlara ulaşan kadına yönelik şiddete dur diyebilmek adına bugün burada hep birlikteyiz. Sadece ülkemizin değil gelişmiş ülkeler de dahil dünyanın ortak sorunudur kadına yönelik şiddet sorunu. İngiltere'de yayımlanan resmi verilere göre her 4 kadından biri şiddete maruz kalmakta; 500 bine yakın kadın, cinsel şiddet mağduru bulunmakta, Batı Avrupa'da her gün 2 kadın şiddet neticesinde öldürülmektedir. Hollanda'da devlet politikasının ikinci sırasındaki sorunu aile içi şiddetle mücadeledir. Türkiye İstatistik Kurumu verilerine göre son on yılda kadına şiddet oranı yüzde bin 400 artmıştır. Medyada yer alan haberlere göre, erkekler son 5 yılda en az 1134 kadın öldürdü. Sadece 2014 yılında en az 281 kadın öldürdü, 109 kadın ve kız çocuğuna tecavüz etti/ tecavüz girişiminde bulundu, 560 kadını yaraladı, 140 kadın ve kız çocuğuna cinsel tacizde bulundu. Her 5 kadından 1'i boşanmak veya ayrılmak istediğini söylediği için öldürüldü. Öldürülen kadınların yüzde 46'sını kocası, yüzde 16'sını erkek akrabaları, yüzde 10'u sevgilisi, yüzde 6'sı eski kocası, yüzde 4'ü eski sevgili, yüzde 3'ü reddedilen erkekler, yüzde 12'si diğer erkekler tarafından öldürüldü. İç Anadolu Bölgesi nüfusa oranlı şiddet endeksinde 5. Sırada yer almakta, erkek şiddeti haberlerinin yüzde 14'ü İç Anadolu Bölgesi'nden gelmiştir" dedi.

Türkiye'de insanlık dışı saldırılara maruz kalan, sözlü şiddetin yanı sıra ölümle sonuçlanan şiddet mağduru kadınların mağduriyetinin ortadan kaldırılması için yasama, yürütme, yargıya ve sivil topluma büyük görevler düştüğünü vurgulayan Kılıç, özellikle bu konuda eğitim ve medyanın büyük önem taşıdığını kaydetti. Toplumsal cinsiyet eşitliği algısının tüm yurttaşlarca benimsenmesinin çok değerli bir olgu olduğunu söyleyen Kılıç: "Kadın ya da erkek, insanlıktan, insanca yaşamaktan yana herkes seslerimizi birleştirmeliyiz. Eşitlik ve şiddetin önlenmesi toplumda tüm bireylerin yararınadır. Erkekler ve özellikle erkek çocuklarımız şiddetin önlenmesine aktif bir şekilde katkıda bulunmaları için olumlu farkındalık oluşturmaya ilişkin etkinliklere ağırlık vermek gerekmektedir. Bu bağlamda 'Toplumsal Cinsiyet Eşitliği' adlı bir ders üniversitemizdeki tüm bölümlerin ders planlarına konulmuştur. Şiddetin kültürel gerekçelerle meşrulaştırılmasına sonuna kadar karşıyız. Artık daha fazla kadının cinayete kurban gitmemesi; taciz, tecavüz ve şiddet mağduru olmaması için harekete geçilmesi gerekmektedir. Kadınların her düzeyde eşitliğini ve yaşam hakkını savunmaktayız. Şiddetin olmadığı, eşitliğin olduğu, insana değer verildiği, insan onurunun korunduğu ve yüceltildiği ailelerimizin olduğu güçlü bir toplum ve güçlü bir Türkiye istiyoruz. Bunu sağlamak ancak kadına yönelik şiddetin, cinsiyet ayrımcılığının, fırsat eşitsizliğinin giderilmesiyle mümkün olacaktır. Kadına yönelik şiddetle etkin mücadele toplumdaki her kesimin görevidir. Kadın örgütleri, siyasi partiler, sivil toplum kuruluşları, devlet kurumları hep birlikte bu mücadeleyi verecektir. Her bir birey evde, sokakta, işyerinde kadına yönelik şiddetin suç olduğunu, bu toplumda yaşayan her bireyin şiddetin önlenmesiyle ilgili sorumluluk taşıdığını bilmelidir. Buna benzer acıların bir daha yaşanmaması duası ve dilekleriyle Özgecan'a Allah'tan rahmet diliyorum. Ailesine Allah'tan sabır ve başsağlığı dileklerimi, tüm milletimize de taziyelerimi sunmaktayım. Acınız acımızdır" diye konuştu.

Rektör Kılıç'ın konuşmasını tüm idari ve akademik personel ile öğrenciler ayakta dinledi. - NEVŞEHİR

Kaynak: İHA

Son Dakika Güncel Nevşehir Hacı Bektaş Veli Üniversitesi'nde Özgecan Aslan Anıldı - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement