Nil Havzası Ülkelerini Karşı Karşıya Getiren "Hedasi Barajı" - Son Dakika
Güncel

Nil Havzası Ülkelerini Karşı Karşıya Getiren "Hedasi Barajı"

Nil Havzası Ülkelerini Karşı Karşıya Getiren "Hedasi Barajı"

Etiyopya'nın Nil nehri üzerine inşa etmeye başladığı Hedasi Barajı'na ilişkin Sudan, Mısır ve Etiyopya arasında yürütülen müzakereler Sudan'ın başkenti Hartum'da başladı.

25.08.2014 15:14
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Etiyopya'nın Nil nehri üzerine inşasına devam ettiği Hedasi Barajı'na ilişkin Sudan, Mısır ve Etiyopya arasında yürütülen müzakereler Sudan'ın başkenti Hartum'da başladı.

Sudan Su Kaynakları Bakanı Mutez Musa, 3 ülke arasında "Uluslararası Uzmanlar Komitesi"nin önerilerini uygulama üzerinden yürütülen müzakerelerin 4'üncü turunun açılışında yaptığı konuşmada, üç ülkeyi ortak anlayışın sağlanabilmesi için durumlarını kontrol edip önceliklerini belirlemeye çağırdı.

Söz konusu ülkelerin birbirine zarar vermeden iyi komşuluk ilişkileri içinde olması ve su kaynaklarındaki hakkını gözetmesi gerektiğini vurgulayan Musa, güvensizlik yerine karşılıklı ilişkileri geliştirmenin gerekliliğine işaret etti.

Mısır Su Bakanı Hüsam el-Mağazi de heyet olarak netice alacakları bir anlaşma konusunda umutlu olduklarını dile getirerek "Uzmanlar Komitesi"nin tavsiyeleri doğrultusunda üzerinde ittifak edilen bir adım atmak üzere geldiklerini ifade etti.

Mağazi "Mısır Nil havzasındaki kardeşlerimizin kalkınmasına engel olmayacaktır ancak kendi halkımızın hayat hakkını da gözeteceğiz" dediği toplantıda Etiyopyalı mevkidaşı ile tokalaştığı ve kendisine "Eminim bizimle aynı endişelere sahipsiniz var" dediği toplantıda ayrıca "Mısır Nil havzasındaki kardeşlerimizin kalkınmasına engel olmayacaktır ancak kendi halkımızın hayat hakkını da gözeteceğiz" dedi.

Etiyopya Su Kaynakları Bakanı Alemayehu Tigino ise heyet olarak sorunu şeffaf ve dürüst bir şekilde tartışmak ve en kısa zamanda çözmek üzere geldiklerini ve ülkesinin "Uzmanlar Komitesi"nin güvenlikle alakalı tavsiyelerini uyguladığını belirtti.

Tigino gerçekleştirmeye çalıştıkları projeden aslında 3 ülekenin de yararlanacağını ve bu ülkelere zarar vermek gibi bir niyetlerinin olmadığının altını çizdi.

Tigino toplantı boyunca birçok defa "Uluslararası Uzmanlar komitesi"nin tavsiyelerinin uygulanması konusunda yol haritasını çizmek üzere "Ulusal Uzmanlar Kurulu" kurulması çağrısı yaptı.

Mısır, Sudan ve Etiyopya arasında yapılan ve Nil nehri üzerinde inşa edilmekte olan ve Nil Havzası ülkelerini karşı karşıya getiren "Hedasi Barajı" konusunda bir anlşma sağlanmasını amaçlayan müzakereler Sudan'ın başkenti Hartum'da yarın son bulacak.

Etiyopya'nın, Nil Nehri üzerine inşa etmeye başladığı Hedasi Barajı projesi sebebiyle Nil'in kollarından biri olan Mavi Nil'in yatağını değiştirmeye başlaması, Mısır ile Etiyopya arasında gerginliğe neden olmuş, proje hakkında karşılıklı yapılan açıklamalar sebebiyle iki ülke arasında büyük bir gerilim meydana gelmişti. - Hartum

Kaynak: AA

Son Dakika Güncel Nil Havzası Ülkelerini Karşı Karşıya Getiren 'Hedasi Barajı' - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement