Nokia Lumia 930 - Son Dakika
Teknoloji

Nokia Lumia 930

Nokia Lumia 930

Nokia'nın yeni gözdesi test merkezimizde.

27.08.2014 12:15
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş
Mahmut Saral - -

Son yıllarda hazırladığı Windows Phone işletim sistemli telefonlarla adından sıklıkla söz ettiren Nokia, şu günlerde yeni hazırladığı modeli Lumia 930 ile karşımızda. Şık tasarımını güçlü teknik özellikler ve tabii ki PureView kamerasıyla birleştiren cihaz, belki de Lumia 925'ten bu yana hazırlanmış en şık Lumia.


9.8mm kalınlık ve 167 gram ağırlığı bulunan cihaz, yanlardan köşeleri yumuşatılmış metal çerçeveli tasarımıyla dikkat çekiyor. Ürünün ön kısmındaki 5 inçlik ekranı Corning Gorilla Glass 3 ile kaplı), alt tarafta Windows Phone kısayol tuşlarıyla desteklenyor. Üst tarafta da ahize, Nokia logosu ve ön kamera konumlandırılmış.



Videonun yüksek çözünürlüklü versiyonu için tıklayın.


Telefonun yan taraflarını kaplayan metal çerçeve, gerçekten çok hoş hazırlanmış. Sağ yan tarafta ses, güç ve kamera kısayol tuşları konumlandırılmış. Alt tarafta şarj ve veri aktarımı için bağlantı noktası, üst tarafta da kulaklık girişi bulunuyor. Alt ve üst tarafta yer alan girişlerin ikişer çizgi ile işaretlenmesi de hoş olmuş. Üst tarafta bir de nano sim kart girişini görüyoruz ve bu girişi tırnak yardımıyla açabiliyoruz. Tırnağınız kısa ise zorlanabiliyorsunuz. İğne veya daha farklı bir yöntem de tercih edilebilirmiş doğrusu.



Telefonun arka tarafına geldiğimizde ise, arka kısmının yumuşak ve kolay kolay terlemeye, parmak izine izin vermeyecek bir plastik malzeme ile kaplandıığını görüyoruz. Nokia, işte bu arka kısım için birçok farklı renk seçenekleri sunuyor ve beyaz, açık yeşil, siyah, turuncu gibi seçimler yapabiliyorsunuz. Arka tarafta en çok dikkat çeken ise, çift led flash ışığıyla birlikte 20MP değerdeki PureView kamera oluyor. Yani bu telefonun en güçlü özelliklerinden bir tanesi.


Lumia 930, tel elle rahatlıkla kullanılan bir model. Sivri köşeleri olmadığı için tek elle kullanırken rahatsızlık hissetmiyorsunuz. Yine ses ve uyku tuşlarının sağ yan tarafta konumlandırılması da baş parmağınızla ulaşabilmenizi sağlıyor. En alttaki kamera kısayol tuşu da telefon uykuda olsa bile kısa süre basılınca kamerayı devreye sokuyor ve yine aynı tuşa basarak hızlıca fotoğraf çekebiliyorsunuz.


#Sayfa#


Kısacası, telefonun tasarımı hem çok hoş hem de çok kullanışlı. Arka tarafın renkli ve mat plastikle tasarlanıp yandaki çerçevelerin de eli acıtmayacak şekilde metal malzeme kullanılarak tasarlanması, ortaya premium bir telefon çıkarmış.


Teknik özellikler:


5 inçlik Amoled ekranı bulunan Lumia 930, tek elle rahatlıkla kullanılabiliyor demiştik. Bunda tabii ki ekranın görüntü kalitesinin ve dokunuşlara verdiği cevapların da önemi büyük. 1080 x 1920 çözünürlükte, 441 ppi değerinde olan ekran, dış mekan kullanımlarında dahi farklı açılardan bakıldığında güzel bir görüntü sunuyor. Ekran, en ufak dokunuşlarınızı bile algılayabiliyor. İsterseniz Ayarlar bölümündeki Dokun başlığına giderek dokunuş hassasiyet seviyesini de ayarlayabiliyorsunuz.



Lumia 930, Qualcomm MSM8974 Snapdragon 800 çipset kullanan birkaç Nokia Lumia telefondan bir tanesi. 4 çekirdekli 2.2GHz değerde Krait 400 işlemciye ve Adreno 330GPU'suna sahip. Bunların yanında 2GB RAM ve 32GB hafıza miktarı bulunuyor. Nokia, Lumia 930'da bize microSD desteği sunmuyor. Ancak birçok bulut depolama çözümü sayesinde hafızayı bu şekilde artırmanız mümkün. Örneğin, telefonla gelen 7GB'lık ücretsiz bulut depolama desteği var.



Saydığımız özellikler, geçen sene amiral gemisi olarak nitelendirilen birçok telefonda yer verilen özellikler. Nokia da Lumia 1520 isimli phablet modelinde hemen hemen bu teknik özellikleri kullanmıştı. Dolayısıyla bu donanım, bir telefonun rahatlıkla oyun ve uygulamalar çalıştırması için yeterli oluyor. Yaptığımız oyun testlerinde, Lumia 930'un genel olarak başarılı bir performans sergilediğine şahit olduk. Tabii bir süre oyun oynadığınızda, özellikle metal çerçeveler aracılığıyla telefonun ısındığını fark ediyorsunuz. Ve tabii ki böyle bir donanım, çok daha fazla oyunu hak ediyor. Peki Windows Phone Market bunu sunabiliyor mu?


Market hala yetersiz, ancak gelişimini sürdürüyor


Birçok kullanıcı, Windows Phone telefonların Android ve iOS cihazlarla kıyaslandığında biraz geriden geldiğini düşünüyor. Bu konuda haklı da olabilirler. Zira ücretli ve ücretsiz olmak üzere Google Play Store ve Apple AppStore'da binlerce oyun ve uygulama mevcut.


#Sayfa#


Windows Phone Market ise, özellikle son dönemde gelişme gösteren, ancak hala eksiklikleri olan bir market. Hal böyle olunca da Nokia ile Microsoft, telefonlarda bazı özelliklere dikkat çekmeyi bildi. Bunlar kamera, renkli tasarımlar ve fazla donanım gerektirmeyen ve kullanışlı işletim sistemi arayüzü olarak gösterilebilir. Tabii ki bu özellikler sunulurken marketteki geliştirmeler de son hızıyla sürüyor.


Windows Phone 8.1 Lumia Cyan ile geliyor


Microsoft'un en güncel Windows Phone deneyimi, Lumia 930 ile ellerinizde. Yenilenen ve performansı artırılan arayüz, canlı karo tasarımlar, bildirim merkezi, gelen bildirimlerin yönetilebilmesi, başlangıç ekranı ve kilit ekranında yapabileceğiniz düzenlemeler, WP deneyiminizi biraz daha ileriye taşıyor.



Örneğin kilit ekranını düzenlerken isterseniz Facebook profilinizi atayabilir, hızlı durum görüntüleme için gelen arama ve mesaj bildirimlerini kilit ekranından takip edebilirsiniz. Tabii Microsoft'un Office uygulamaları, Here Drive gibi ilgi gören uygulamaları da bu telefonda mevcut. Ek olarak, Gameloft ile yapılan işbirliği neticesinde Danger Dash ve Real Football 2014 gibi oyunları da cihazınızda kurulu olarak buluyorsunuz.


20MP PureView kamera


İşte birçok Nokia telefonunda dikkat çeken noktalardan bir tanesi, yani kamera. Nokia, 1520'de yer verdiği 20MP PureView kamerayı (optik görüntü sabitleme sistemli) şimdi de Lumia 930 ile bizlere sunuyor. Çift led flash ışıklı, ZEISS optikli, 2x dijital yakınlaştırma özellikli, 1/6,35 cm sensör boyutlu, diyafram açıklık oranı f/2,4 olan ana kamera, gece çekimlerinde yakın mesafelerde başarılı sonuçlar verirken, asıl performansını ışığın iyi olduğu mekanlarda gösteriyor. Lumia 930 ile güzel fotoğraf ve videolar çekebiliyorsunuz. Telefonun birçok farklı çekim modu bulunuyor ve isterseniz ayarları elle de yapabiliyorsunuz.


Çektiğimiz örnek fotoğraflar için tıklayın.



Ana kamera, 30FPS olarak 1080p videolar çekmenize imkan tanıyor. Ayrıca kamera ile video kayıt esnasında kaydedilen sesler de çok başarılı. Özellikle konserler gibi organizasyonlara gidip kayıtlar yaptığınızda, seslerin anlaşılır bir biçimde kaydedildiğini fark ediyorsunuz. Nokia, diğer birçok modelinde yer verdiği gibi bu modelinde de Dolby Digital ses sistemine yer veriyor.


#Sayfa#


Telefonun ön kısmında da 1.2MP değerde 720p video kaydedebilen ikinci kamera var. Böylece isterseniz Skype gibi uygulamalar aracılığıya internetten görüntülü görüşmeler gerçekleştirebilir, isterseniz de selfie, öz çekim fotoğraflar çekerek sosyal paylaşım platformlarında yayınlayabilirsiniz. Kalitesinin iyi düzeyde olduğunu söyleyebiliriz.


Batarya


Telefonda 2420mAh değerinde çıkarılamaz bir batarya bulunuyor. Lumia 930, tam şarj ile size bir günlük kullanım ömrü sunuyor. Yine güç tasarruf modunu aktifleştirerek de kullamadığınız uygulamaları devre dışı bırakabilir ve daha fazla süre kullanım gerçekleştirebilirsiniz.


Diğer detaylardan da kısaca söz etmemiz gerekirse, telefonda kablosuz şarj, NFC bağlantı teknolojisi, Nokia Beamer, Bluetooth 4.0, FM Radyo ve Ekran Yansıtma gibi özellikler bulunuyor. Radyoyu çalıştırmak için internet bağlantısı zorunlu değil, ancak bir kulaklığınız olmalı. Beamer ile QR kod okuttuktan sonra bir mobil projektör oluşturuyor ve ekrandaki görüntüleri slayt şeklinde büyük ekrana yansıtabiliyorsunuz. Ekran Yansıtma ise, örneğin, ekranınızda olan biteni anında bir akıllı televizyona aktarabiliyor.



Sonuç


Lumia 930, özellikle şık ve tek elle kullanıma uygun tasarımıyla dikkat çekiyor. Bünyesindeki teknik özellikler, an itibarıyla Windows Phone evrenindeki oyun ve uygulamaları rahatlıkla çalıştırmak için yeterli. 5 inçlik ekranı da hem görüntü hem de dokunuşlara verdiği cevaplarda başarılı. 20MP değerdeki PureView kamerası da dikkat çekici. Güncel bir Windows Phone deneyimi yaşamak isteyenler, WP 8.1 Cyan'lı bu modeli tercih edebilir. Öte yandan, telefonun kutusundan kulaklık çıkmaması, WP Market'in hala gelişmesinin gerektiğini de yine bildirmemiz gerekiyor.


Lumia 930, ülkemizde 1700-1800TL civarında satılıyor.



Mahmut Saral - Teknokulis : http://www.teknokulis.com
Kaynak: Teknokulis

Son Dakika Teknoloji Nokia Lumia 930 - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement