Öğrencilerden Çamaşır Makinesi Temizliği İçin Doğal Tablet - Son Dakika
Yerel

Öğrencilerden Çamaşır Makinesi Temizliği İçin Doğal Tablet

Erzurum'da 2 lise öğrencisi hazırladıkları proje kapsamında çamaşır makinelerindeki bakterileri temizlemek için doğal tablet geliştirdi Nane yağı, sarımsak, zencefil, karanfil yağı, avokado yağı, elma yağı ve hatmi çiçeği içeren tablet, çamaşır makinelerinde oluşan bakterileri temizlerken hoş bir koku da veriyor Tanesi 1 liraya mal olan tabletlerin ayda bir defa boş makinede kullanılmasıyla bakteriler temizleniyor.

25.03.2014 11:14
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

ZEHRA MELEK ÇAT - Erzurum'da 2 lise öğrencisi hazırladıkları proje kapsamında çamaşır makinelerindeki bakterileri temizlemek için doğal tablet geliştirdi.

Özel bir fen lisesinin öğrencilerinden Zeynepnur Aydın ve Zeynep Ayşe Haliloğlu, en kirli 10 yüzeyden biri olarak tespit ettikleri çamaşır makinelerini temizlemek için tablet üretmeye karar verdi.

Bir süre araştırma yapan öğrenciler, ayda bir defa kullanımla çamaşır makinelerindeki bakteri sayısını sıfırlayan tablet üretmeyi başardı. "Çamaşır Makinelerindeki Bakterilere Karşı Doğal Tablet" adını verdikleri projelerini Türkiye Bilimsel ve Teknolojik Araştırma Kurumu'na (TÜBİTAK) gönderen öğrenciler, Erzurum bölgesinden başvuran 2 bin 78 proje arasından elemeleri geçerek 100 proje arasına kalmayı başardı.

Nane yağı, sarımsak, zencefil, karanfil yağı, avokado yağı, elma yağı ve hatmi çiçeği içeren tablet, çamaşır makinelerinde oluşan bakterileri temizlerken hoş bir koku da veriyor.

Öğrencilerden Zeynepnur Aydın, araştırma yaparken en kirli 10 yüzeyden birinin çamaşır makineleri olduğunu gördüklerini ve bu duruma çok şaşırdıklarını belirtti.

Tüm toplumlarda temizliğin, sağlıklı yaşamın ön koşulu olarak kabul edildiğini dile getiren Aydın, şöyle devam etti:

"Bu nedenle çamaşır makineleri sağlıklı yaşamdaki en büyük yardımcımız olarak evlerimizde başköşedeki yerini almıştır. Kirli çamaşırlar birçok bakteri bulundurur. Makinelerimizin içi bu bakterilerin, giysilerle gelen deri döküntüleri ve çeşitli vücut salgıları gibi besleyici maddeleri kullanarak üremesi ve zaman içinde birikip tabaka haline gelmesiyle mikrop yuvasına dönüşüyor. Çamaşır makineleri nem ve sıcaklık bakımından bakterilerin çoğalması için uygun bir ortam. Kirli çamaşırlar, vücudumuza ve diğer birçok yüzeye temas ettiği için birçok bakteri içeriyor. Bu çamaşırlar makinenin içine girdiğinde bakteriyi oraya veriyor ve birbirlerine bulaştırıyor. Bu bakteriler insan sağlığı için tehdit oluşturabilir."

Mililitrede ortalama 3 bin 500 bakteri tespit edildi

Çamaşır makinelerinde oluşan bakterilerin önlenmesinde insan sağlığına zarar vermeyen, çevre dostu, kullanımı kolay ve tamamen doğal bir ürün geliştirmek istediklerini ifade eden Aydın, bu konu üzerinde yoğunlaştıklarını ve önce çamaşır makinesinden örnekler aldıklarını söyledi.

Aydın, mililitrede ortalama 3 bin 500 bakteri tespit ettiklerini ifade ederek, "Daha sonra tabletimizi hazırlamaya başladık. sarımsak, zencefil, nane yağı, karanfil yağı, hatmi çiçeği, avokado yağı, elma yağını koyduk, bunları önce bakterilerin üzerine uyguladık" dedi.

Zeynep Ayşe Haliloğlu da çamaşır makinesi modelleri hazırladıklarını, bu makinelerin 3 tanesine tablet eklediklerini, diğer 3 tanesini de hiçbir şey koymadan kontrollü olarak çalıştırdıklarını anlattı.

Haliloğlu, örnek çamaşır makinelerini 40, 60 ve 80 derecelerde ısıtıp 10, 20, 30 ve 60 dakikalarda çalıştırdıklarını belirterek, "İlk yıkama sularından örnekler alındı. Alınan örneklerin analizlerini yaptık. Hiçbir uygulama yapmadan sadece sıcaklığın yükselmesiyle de bakteri sayısında azalma olduğu gözlendi. Aynı şekilde zaman ilerledikçe de bakteri sayısı azalıyor fakat 80 derecede ve 60 dakikada bile bakteriler varlıklarını sürdürüyor. Biz, ürettiğimiz tabletle 60 derecede 30 dakikadan itibaren bakteri sayısını sıfıra indirmeyi başardık" diye konuştu.

Bu tableti geliştirirken antibakteriyel çalışması yaptıklarını anlatan Haliloğlu, şunları kaydetti:

"Atatürk Üniversitesi Ziraat Fakültesi öğretim üyelerinden, aile büyüklerimizden ansiklopedi ve internetten araştırma yaptık. Karşımıza bir sürü bitki çıktı. Yeşil çay, yeşil-kırmızı biber, ekinezya, rezene, ıhlamur, papatya çayı, incir yaprağı gibi bitkiler çıktı. Bunların hepsini test ettik. Bu bitkilerden 2'şer gram alıp 100 mililitre suya koyduk. 100 mililitrelik karışımdan da 1 mililitre çekip koyduk. Bir tablet yaklaşık 1 liraya mal oluyor. Bir tablet ayda bir defa boş makinede kullanılabilir." - Erzurum

Kaynak: AA

Son Dakika Yerel Öğrencilerden Çamaşır Makinesi Temizliği İçin Doğal Tablet - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement