Ölümü göze alarak topladıkları çam fıstıklarının kilosunu 300 TL'den satıyorlar - Son Dakika
Ekonomi

Ölümü göze alarak topladıkları çam fıstıklarının kilosunu 300 TL'den satıyorlar

Ölümü göze alarak topladıkları çam fıstıklarının kilosunu 300 TL\'den satıyorlar

Aydın'dan Antalya'ya kozalak toplamaya gelen 11 işçi, Kum mevkiindeki ormanlık alanda 20 günde 15 ton çam kozalağı topladı. Ölümü göze alarak metrelerce yükseklikteki ağaçlara tırmanarak toplanan kozalakların tonundan 15-20 kilo fıstık içi çıkarken kilosu en az 300 liraya satılıyor. Çam fıstığının kilosu baharatçılarda bin liraya kadar yükseliyor.

22.10.2020 16:22  Güncelleme: 17:10

Orman Bakanlığının Odun Dışı Ürün ve Hizmetler Şube Müdürlüğü bünyesinde çam kozalağı toplamak için Aydın'dan 11 kişilik işçi grubu, Kum mevkiinde Doğançam, Seydiler ve Aksaz köylerinin sınırlarında bulunan ormanlık alanda fıstık çamı kozalağı topluyor. Kendilerini 'kozalak avcıları' olarak adlandıran işçiler, kozalakları toplayabilmek için çam ağaçlarının tepesine çıkarken ekmeklerini kazanabilmek için hayatlarını tehlikeye atıyor.

Ölümü göze alarak topladıkları çam fıstıklarının kilosunu 300 TL'den satıyorlar

"EKMEK KAZANMAK KOLAY DEĞİL"

Kozalak işçiliğinin Aydın'da yaygın olduğunu, kozalak toplayan kişilerin küçük yaşta ağaca tırmandığını belirten Ramazan Ece "İşimizin tehlikesinin farkındayız. Zaman zaman kazalar da yaşıyoruz. Ama ekmek kazanmak kolay değil. Yeri geliyor 1 veya 2 tane kozalağın olduğu ağaca tırmanıyoruz. Manavgat'ta 20 günde 15 top dolayında kozalak topladık. Bu bölgede 20 ton dolayında hasat bekliyoruz. Gerekli ilaçlama ve bakım yapılsa buradan en az 100 ton dolayında kozalak toplanır" dedi.

Ölümü göze alarak topladıkları çam fıstıklarının kilosunu 300 TL'den satıyorlar

"KİLOSU BİN LİRAYA KADAR SATILIYOR"

Fıstık çamı kozalağının tonundan 15-20 kilo dolayında iç fıstık çıktığına dikkat çeken Ece, "İç fıstığın kilosunu 300 liradan satıyoruz. Bu bölgeden 300-400 kilo arasında iç fıstık çıkmasını bekliyoruz. Market ve baharatçılarda dolmalık fıstık ve güner içi olarak adlandırılan bu fıstığın kilosu bin liraya kadar satılabilmektedir" şeklinde konuştu.

Kaynak: İHA

Son Dakika Ekonomi Ölümü göze alarak topladıkları çam fıstıklarının kilosunu 300 TL'den satıyorlar - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?

    Yorumlar (1)

  • maliyeci: oraya geliyorum iyi güzel topluyorsunuzda vergisini verdinizmi bu uçuk kazancın kilosu 300 ise en az yarısına vergi vereceksin yoksa toplatmam size haberiniz olsun 0 0 Yanıtla

Advertisement