Örencik'e Hangi İsim Verilsin? - Son Dakika
Güncel

Örencik'e Hangi İsim Verilsin?

Örencik\'e Hangi İsim Verilsin?

Şanlıurfa'nın Haliliye İlçe Belediyesi'nin Şubat ayı birleşimindeki gündemi Örencik Mahallesi'nin isim değişikliği talepleri oldu.

04.02.2015 11:56  Güncelleme: 13:54

Şanlıurfa'nınHaliliyeİlçe Belediye Meclisi Şubat ayı ikinci birleşim gündem toplantısını gerçekleştirdi.

Şanlıurfa Büyükşehir Belediyesi Toplantı Salonunda yapılan birleşime Haliliye Belediye Başkanı Fevzi Demirkol başkanlık yaptı.

Açılış ve yoklamanın ardından gündem maddelerine geçildi. Toplantının başında Örencik Mahalle Muhtarından gelen Örencik isminin Göbekli Tepe olarak değiştirilmesi ele alındı.

Konuyla ilgili söz alan AK Parti Haliliye Belediye Meclis Üyesi Ahmet İnan, Göbekli Tepe isminin artık dünyada turizm alanında önemli bir hale geldiğini söyledi. İnan, "Bu isimle hem ulusal basında hem uluslararası basında hem de arkeolojik çevrelerce Göbekli Tepe ismi orada tescil edilmiştir. Ancak oraya yakın olsun veya olmasın herhangi bir mahallenin Göbekli Tepe ismiyle anılmış olması zihni ve tarih noktasında bazı kargaşalara ve karmaşıklıklara sebep olabilir. O bakımdan bakılırsa öneri belki makul gelebilir; ama hem tarih noktasında hem turistleri yönlendirme açısından hem de iki ayrı yerin Göbekli Tepe olarak anılması oranın tarihsel özelliğini, oranın arkeolojik özelliğini, kültürel özelliğini örtebilir endişesiyle bu konunun en azından bir komisyonca araştırılması gerektiğine inanıyorum" dedi.

'KÖYLÜLER ÖRENCİK İSMİNDEN RAHATSIZ'

Örencik köy sakinlerin bu isimden rahatsız olduklarını belirten Demokratik Bölgeler Partisi (DBP) Haliliye Belediye Meclis Üyesi Cemal Babaoğlu, "Göbekli Tepe'nin bitişiğinde olan, aralarında bir kilometre bile yok. Örencik denilen köye biz de Pazar günü bizzat gittik. O bölgede orijinali Kürtçe ve Arapça olan köyler olağanüstü dönemlerde bir politika gereği değiştirilmiş. Örencik de bu değiştirilen isimlerden bir tanesidir. Gidip köy kahvesinde oturduk, herkesi oraya çağırdık. Muhtarla da telefonda konuştuk. Köy halkı şu görüşte: Buradaki Örencik ismini kimse tanımıyor. Buranın ismi Örencik (XırabReşk)'tir. XırabReşk ismi de ondan fazla köyün ismidir ve ana kaynağı da Göbekli Tepe'deki isimden alıyor. XırabReşk ismiyle ilgili hiçbir sıkıntıları yok. Muhtarla görüştükten sonra şunu söyledi: Biz de Göbekli Tepe'nin turizmdeki yerinden pay almak istiyoruz. 'Buranın ismi nedir' dedim. XırabReşk'tir' dedi. Peki 'biz bu ismi önerirsek ve parantez içinde de Göbekli Tepe dersek, burada hemfikir miyiz' dedik. Hemfikiriz dedi. Köyün tamamı Örencik isminden rahatsız. Örencik köyü nerede diye sorsanız kimse size gösteremez; ama XırabReşk derseniz o yeri kendi eliyle tarif eder" diye konuştu.

'İKİ, ÜÇ İSİMLİ OLAN YERLER VAR'

Bölgede bazı yerleşim yerlerinin iki, üç isimle anıldığına dikkati çeken Belediye Başkanı Fevzi Demirkol ise, "Bu yerlerde bütün yerleşim yerlerinin hepsinden iki veya üç isim var. Örencik ismi sonradan konulmuştur. Örencik'in daha önceki Türkçe ismi Kara Haber'dir. Bundan önce Kürt kesiminde XırabReşk diye bilinir. Arap kesiminde Xırbe Sor da diye bilinir. Dört tane isim var. Viranşehir'in de, Ceylanpınar'ın da Arap bölgesinde ve merkezde olan yerleşim yerlerinin o yerleşim yeri Arapça, Kürtçe ve Türkçe olmak üzere üç tane ismi vardır. Bu üç isimden Arap olana sorsanız Xırbe Sor derseniz, size Örencik'i gösterir. Orada bir Kürt'e sorsanız XırabReşk neresidir diye sorsanız size Örencik'i gösterir. Orada bir köy öğretmenine Örencik'i sorsanız yine size Örencik'i gösterir. Muhakkak ki, köy yerleşim alanı. Herkesin kendine has bir görüşü vardır. Herkesin kendine has bir üslubu, bir talebi vardır. Önemli olan orada yapılacak olan isim değişikliğinin hem kamuoyunda kabul görmesi hem de bölge halkını tatmin etmesi. Bu açıdan biz isim değişikliği hususunu ilgisi nedeniyle Turizm ve Haliliye'yi Tanıtma Komisyonuna, yine ilgisi nedeniyle Haliliye Belediyesi Kültür ve Sosyal İşler Müdürlüğümüze, yine aynı hususta aynı isimde olan yerleşim yeri var mı yok mu diye araştırma yapması için de imar komisyonuna sevk edilmesini oylarınıza sunacağım" dedi. Daha sonra oylamaya geçildi. Söz konusu öneri oy birliğiyle kabul edildi.

DEMİRKOL'A YETKİ VERİLDİ

Komisyonlara havale edilen konuların görüşüldüğü toplantıda ayrıca Belediye Başkanı Demikol'a belediye adına özel sektörle 10 yıl, kamuda ise 29 yıl kiralama yapabilmesi yönünde yetki verilmesi de görüşüldü. Konu oy birliğiyle kabul edildi. Haliliye Belediye Meclisi bugün yeni gündem maddeleriyle toplanacak.
(Kaynak: Gazeteipekyol)

Kaynak: Temsilci

Son Dakika Güncel Örencik'e Hangi İsim Verilsin? - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement