Oruç Fidyesi Bu Yıl 11.5 TL - Son Dakika
Güncel

Oruç Fidyesi Bu Yıl 11.5 TL

Oruç Fidyesi Bu Yıl 11.5 TL

Diyanet İşleri Başkanlığı, 2015 yılı fidye ve fitreyi günlük 11.5 lira olarak belirledi.

16.06.2015 09:28  Güncelleme: 10:05

Diyanet İşleri Başkanlığı, 2015 yılı fidye ve fitreyi günlük 11.5 lira olarak belirledi. Geçen yıl bu miktar 10 TL olarak açıklanmıştı.

Kayseri Müftü Vekili Galip Koçer, 'oruç fidyesi' ve fitrenin yoksulların ihtiyaçlarının karşılanmasına katkıda bulunmak, toplumda karşılıklı sevgi ve kardeşlik bağlarının pekişmesine vesile olan 'mali ibadet' olarak değerlendirildiğini vurguladı.

"GÜCÜ YETEN DAHA FAZLA VEREBİLİR"

Koçer, bu ramazan ayında zorunlu olarak oruç tutamayanların günlük oruç fidyesi veya sadaka-ı fıtır günlük bedelinin 11.5 TL olduğunu belirterek, şöyle konuştu:

"Sadaka-ı fıtır ve oruç fidyesi ödeyen Müslüman, ihtiyacı olan yoksullara az da olsa bir şeyler verebilmenin ve yardımlaşmanın sevincini yaşar. Bundan dolayıdır ki fıtır sadakası (fitre) ve fidye, zekattan farklı olarak, yerine getirilir. Fıtır sadakası müslüman toplumların neredeyse tamamına yakın bir kesimi tarafından verilmektedir. Ülkemizdeki mevcut sosyo-ekonomik hayat şartlarını ve bir kişinin günlük asgari gıda ihtiyacını göz önünde bulundurarak; 2015 yılı Ramazan ayının başlangıcından 2016 yılı Ramazan ayının başlangıcına kadar olan sürede, sadaka-i fıtır ve günlük fidye miktarının 11.5 lira olarak belirlenmiştir. Bu miktar en alt sınırdır. Gücü yeten ve durumu iyi olan daha fazla verebilir. Yani, üst sınırı yoktur."

GEÇEN YIL 10 TL OLARAK BELİRLENMİŞTİ

Diyanet İşleri Başkanlığı tarafından oruç fidyesi ve sadaka-ı fıtır 2011 yılında 7.5, 2012'de 8.5, 2013 yılında 9.5, 2014 yılında 10 TL olarak belirlenmişti.

ORUÇ FİDYESİ NE DEMEK?

Fidye, bazı ibadetlerin yapılamaması ve bir takım kusurların işlenmesi halinde ödenen dini-mali yükümlülük olduğunu ifade etti. İbadetlerle ilgili fidye, oruç ve hac da söz konusu olarak nitelendirildi. İhtiyarlık ve şifa ümidi olmayan bir hastalık sebebiyle oruç tutamayan ve daha sonra da kaza etmesi mümkün olmayan kimsenin, oruç tutamadığı her güne karşılık bir fidye ödemesi öngörülüyor. Kuran-ı Kerim'de Bakara Suresi'nde, "Oruç tutmaya güç yetiremeyenler, bir fakir doyumu kadar fidye öder" denilirken, fidyenin bir kişiyi 1 gün için doyuracak yiyecek veya karşılığı para olan 'sadaka-i fıtır' miktarı olduğu hatırlatıldı.

Fidye vermek durumunda olan fakat buna ekonomik durumu uygun olmayanların Allah'tan af dilemesi gerektiği vurgulandı. Günler uzun olduğu için oruç tutamayan hasta ya da yaşlıların, kısa günlerde oruç tutabilirlerse tutamadıkları orucu kısa günlerde kaza etmeleri gerektiğine dikkat çekildi. Bu durumdaki kimselerin vermiş oldukları fidyelerin sadaka yerine geçtiği, oruç fidyelerinin, Ramazan ayının başı veya sonunda toptan, ayrıca bu kutsal ay içinde günlük olarak verilebileceği ifade edildi.

Kaynak: DHA

Son Dakika Güncel Oruç Fidyesi Bu Yıl 11.5 TL - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?

    Yorumlar (17)

  • car car: insanları din ile uyutuyorlar 3 7 Yanıtla
  • besiktas: once fidye mi fitre onu ogrenin sonra heber yapin 8 0 Yanıtla
  • ...: Bazıları fidye değil fitre Demiş bi de bilgiçlik yapmış :)) fitre ayrı fidye ayrıdır Oruç tutamayanlar hem fidye hem fitre verir tutanlar sadece fitre verir 4 1 Yanıtla
  • miktara bak !!!: şimdi fitre 11.5 diyonuz iyi de peki bunu asgari ücret hesaplamasındada yapsanız ne güzel olur. şimdi bi kişinin doyacagı miktarı hesaplıyonuz ya peki bi ailede bir kişi günlük 11.5 ile karnını doyura biliyor ise bir aile anne baba ve o üç cocuk diyorsunuz ya 5 kişilik aile günlük yemek ihtiyacı 11.5x5=57.50 bunu aya vuralım 57.50x30 =1.725 tl (binyediyüzyirmibeş türk lirası) eder ve sadece yeme ihtiyacımız için cıkarılan rakam peki türkiyenin asgari ücret rakamı ise 949,07 TL .sanırım aç kaldk 4 1 Yanıtla
  • Bülent Ecevit : Saray versin halkın hakkını yedi bitirdi yeter artık 2 3 Yanıtla
  • rte: Oruç fidyesi doğru yazılmış bence siz bi kendinizi kontrol edin... 4 0 Yanıtla
  • iletisimci: insanları din ve dil olan iki temel kavramla uyutabilirsiniZ 3 0 Yanıtla
  • vatan: ne güzel herseyin bir maddi bedeli var bu da fidye 2 1 Yanıtla
  • Deruni HHışşş HHışşş: İslam dini kolay ve iyiliklerle dolu bir din. Ne harika. Gösterin başka bir dini. 3 0 Yanıtla
  • sabri: TEK BAŞINA 3 BAKANLIK BÜTÇESİNE SAHİP SAADET ZİNCİRİ İÇİNDE YAŞAYAN DİYANET NE İŞ YAPAR DİYE BİR DAHA DÜŞÜNDÜM..ADAMLAR DİNİ GÜNLERDE DEMEÇ VERİYOR, İMSAK YAYINLAYIP, FİTRE TESPİT EDİYOR..BUNLARI BİR GAZETE DE YAPABİLİR..YAZIK YA O KADAR VERGİYİ YİYİP İÇİYORLAR..HA PARDON BİR DE ÖLÜ YIKIYORLAR 2 0 Yanıtla
  • Tüm yorumlar için tıklayınız

Advertisement