Osmanlı Arşivinde Lübnan Tarihi" Konferansı Başladı - Son Dakika
Güncel

Osmanlı Arşivinde Lübnan Tarihi" Konferansı Başladı

Lübnan'ın başkenti Beyrut'ta "Osmanlı Arşivinde Lübnan Tarihi" konferansı başladı.

28.09.2015 21:48
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Lübnan'ın başkenti Beyrut'ta "Osmanlı Arşivinde Lübnan Tarihi" konferansı başladı.

Phoenix Lübnan Araştırmaları Merkezi'nin, Kaslik Kutsal Ruh Üniversitesi'nde, Osmanlı Arşivi Daire Başkanlığı, Türkiye'nin Beyrut Büyükelçiliği, Beyrut'taki Yunus Emre Kültür Merkezi ile Türk İşbirliği ve Koordinasyon Ajansı (TİKA) işbirliğiyle düzenlediği konferansın açılış oturumu yapıldı.

Açılışta konuşan Phoenix Lübnan Araştırmaları Merkezi Müdürü Joseph Moukarzel, Osmanlı arşivlerinin Lübnan tarihindeki önemini vurgulayarak, "Nasıl olup da bazıları Osmanlı arşivinde yer alan belgelere bakmadan, Osmanlı tarihini okumadan ve Osmanlıca bilmeden Lübnan tarihini yazabilmiş? Osmanlı tarihine bakmadan objektif bir Lübnan tarihi yazmak mümkün mü?" dedi.

Moukarzel, "Bazı tarihçiler, kendi davalarını ya da içinde bulundukları grupları desteklemek için tarihi ideolojileri üzerine yazdılar. Lübnan'da Osmanlı dönemini kapsayan arşiv nerede? Öte yandan Osmanlı arşivinde Lübnan ile ilgili belgeler araştırıldı. Ancak bunlar, Türkiye'de bulunanlara oranla çok az. Merkez, Türkiye'de bulunan Osmanlı arşivinden Lübnan ile ilgili bazı özel belgelere ulaşmaya çalışıyor" diye konuştu.

Konferasın önemine değinen Moukarzel, konferans kapsamında Türk araştırmacıların Osmanlı arşivleri hakkındaki konuşmalarının son derece önemli olduğunu, bu sayede Lübnanlı araştırmacıların, önemli bilgilere ulaşacağını kaydetti.

Türkiye'nin Beyrut Büyükelçisi Çağatay Erciyes de konferansın Osmanlı arşivindeki Lübnan tarihini öğrenmek adına çok önemli bir faaliyet olduğunu belirtti.

Joseph Moukarzel'in Lübnan'da objektif bir tarih yazımı için Osmanlı arşivlerine bakılması gerektiği konusundaki görüşüne katılan Erciyes, Osmanlı arşivi konusunda yapılan araştırmalara destek verdiğinin altını çizdi.

Konferans kapsamında ayrıca Osmanlı arşivinde Lübnan ile ilgili belgeler, el yazmaları ve haritaların fotoğraflarının yer aldığı bir sergi açıldı.

Tarihçi, akademisyen ve üniversite öğrencilerinin katıldığı konferansın 2 gün sürmesi bekleniyor.

Kaynak: AA

Son Dakika Güncel Osmanlı Arşivinde Lübnan Tarihi' Konferansı Başladı - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement