Otomobil Yetkili Satıcılarından yeni düzenleme isteği - - Son Dakika
Güncel

Otomobil Yetkili Satıcılarından yeni düzenleme isteği -

Otomobil Yetkili Satıcılarından yeni düzenleme isteği -

Otomobil Yetkili Satıcıları Derneği (OYDER) Yönetim Kurulu Başkanı Vedat İnciroğlu, " Satışımız kısıtlandığı, sektör yavaşladığı zaman tesislerimiz büyük sıkıntı çekmektedir.

26.06.2014 15:48

Otomobil Yetkili Satıcıları Derneği (OYDER) Yönetim Kurulu Başkanı Vedat İnciroğlu, " Satışımız kısıtlandığı, sektör yavaşladığı zaman tesislerimiz büyük sıkıntı çekmektedir. Bu anlamda hurda teşviki, vergi düzenlemesi, kredilerdeki peşinat oranının bir an önce düzenlenmesini talep etmekteyiz" dedi.

İnciroğlu, bir otelde düzenlediği basın toplantısında, 52 distribütörün ürünlerinin dağıtımını yapan bir ağa sahip, perakendeciye direkt temas eden tek noktanın derneği olduklarını belirtti.

Türkiye ekonomisi ve sektörlerinin kötü bir dönemden geçtiğini savunan İnciroğlu, "Sektörümüz, Türkiye ekonomisinin en ufak dalgalanmasında, inşaat ile birlikte aşağı yukarı en çok etkilenen sektörlerden biri. O anlamda Tüketici Güven Endeksine dayalı bir grafik bizleri son derece etkilemektedir. Bunun yanı sıra sektörel bazda Avrupa seviyesinde kanunlara, ilerlemelere sahip olmadığımız, hükümet ve devlet düzenlemeleri olmadığı için büyük sıkıntılar çekmekteyiz" diye konuştu.

Türkiye'nin, Avrupa ülkeleri içinde en genç nüfusa sahip ülke olduğunu ifade eden İnciroğlu, "Bunun yanı sıra en yaşlı araç parkına sahibiz. Büyük bir tezatlık var. Onun için de araç parkını gençleştirmek, sektörün tekerinin dönmesi ve önünün açılması için çok önemlidir. Bu anlamda hükumetimizden, devletimizden sürekli olabilecek şekilde hurda teşvikinin yürürlüğe girmesini ve planlanmasını istemekteyiz" dedi.

Cari açık meselesinin her zaman karşılarına çıkan ve hükümet tarafından sektörün önüne sürülen bir olay olduğunu kaydeden İnciroğlu, "Biz, sektör ve sektör dernekleri olarak her platformda dile getiriyoruz, bizim hiçbir şekilde cari açığa katkımız yok. Son 7 seneye bakarsak 12,5 milyar dolar fazlamız var ihracatta. Bu süre içinde sadece 2011 senesinde açık vermişiz, 1 milyon 381 bin dolar. Totale baktığımız zaman 12,5 milyar dolar fazlamız var. Bu da senede 2 milyar dolar fazlayla katkıda bulunuyoruz demektir sektör olarak" ifadelerini kullandı.

-"Vergilerin Avrupa seviyesine gelmesini istiyoruz"

İnciroğlu, vergilerin Avrupa seviyesine gelmesini istediklerini de belirterek, şunları söyledi:

"Seneler alacak ama artık bir yerden başlanmasını istiyoruz. Çünkü vergilere baktığımız zaman Türkiye'deki en düşük binek vergi oranı yüzde 70'lerde. Arupa ülkelerinde bu oran yüzde 20'ler seviyesinde. Avrupa ülkelerinde dolaylı vergiler ve dolaysız vergiler olarak düşündüğümüz zaman, hiçbirinde dolaysız vergiler dolaylı vergilerin önünde değildir. Yani KDV, ÖTV toplamı bireyden alınan gelir vergilerinin önünde değildir. Sadece Türkiye'de önündedir. O anlamda vergi düzenlemesinin ivedi olarak sektörde yapılması gerekliliğini yüksek sesle söylemek istiyoruz."

Yeni çıkan kredilerdeki peşinat yüksekliğinin sektöre çok büyük yavaşlama getirdiğini ifade eden İnciroğlu, bu düzenlemenin de en kısa zamanda yapılmasını temenni ettiklerini söyledi.

Cumhurbaşkanlığı seçimine de değinen İnciroğlu, şöyle devam etti:

"Önümüzdeki cumhurbaşkanlığı seçiminin ülkeyi temsil edecek ve halkı kucaklayacak vaziyette hayırlar getirmesini diliyoruz. Çünkü hakikaten sektörümüz dahil, ekonomiyi büyük oranda durdurmuş vaziyette. Güven endeksine bakarsak kriz dönemlerinde, belirsizlik dönemlerinde güven endeksimiz düşüyor. Güven endeksi düşünce alımlar devamlı erteleniyor. Yatırımlarımız, organizasyonlarımız büyük, masraflarımız çok. Satışımız kısıtlandığı, sektör yavaşladığı zaman tesislerimiz büyük sıkıntı çekmektedir. Bu anlamda hurda teşviki, vergi düzenlemesi, kredilerdeki peşinat oranının bir an önce düzenlenmesini talep etmekteyiz."

İnciroğlu, Türkiye'de bin kişiye 151 araç düşerken Avrupa'da 700 araç düştüğünü ifade ederek, "Çok ilginç bir rakam. Türkiye'de sektörel anlamda gideceğimiz çok yol var. Bir araştırmaya göre, biz Avrupa'nın yaşlılığına 65 senede ancak geliyoruz, böyle dinamik bir toplumda yaşıyoruz fakat önümüze çıkan vergiler, hurda teşviki, araç yaşlanması ve kredilerdeki durum nedeniyle bir türlü hızlı gelişime geçemiyoruz" diye konuştu.

İnciroğlu, 2014'ün 5 ayında, pazar kayıplarının ticari ve binek olarak yüzde 25 seviyelerinde olduğunu kaydederek, "Bu ciddi bir seviye, giderler artarken gelirin yüzde 25 düşmesi. Bu anlamda ivedi olarak bu sene hurda araç teşvikinin yürürlüğe konmasını istiyoruz" dedi.

Kaynak: AA

Son Dakika Güncel Otomobil Yetkili Satıcılarından yeni düzenleme isteği - - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement