Özümüzle Üretiyoruz Projesi - Son Dakika
Ekonomi

Özümüzle Üretiyoruz Projesi

Avea Üst Düzey Yöneticisi (CEO) Akdemir: "Projeye destek vererek bugüne kadar Avea’nın çalışan sayısından daha fazla sayıda engelliye istihdam imkanı sunduk ve Avea 9 yılda 3 binden fazla engelliye istihdam sağladı" Fiziksel Engelliler Vakfı Emmioğlu: "Türkiye’de istihdam edilen engelli bireylerin yüzde 83’ü erkek, yüzde 17’si kadın.

09.06.2014 15:05
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Avea Üst Yöneticisi (CEO) Erkan Akdemir, "Özümüzle Üretiyoruz Projesi" ile bugüne kadar Avea'nın çalışan sayısından daha fazla sayıda engelliye istihdam imkanı sunduklarını belirterek, "Avea, 9 yılda 3 binden fazla engelliye istihdam sağladı" dedi.

Engelli istihdamı alanında gerçekleştirilen "Özümüzle Üretiyoruz Projesi" ile 2005-2013 yılları arasında 3 bin 201 engelli vatandaşın iş sahibi olmasına destek olan Avea, IPSOS tarafından hazırlanan "Engelliler Çalışma Hayatı Projesi Kalitatif Araştırma Raporu"nun sonuçlarını açıkladı.

Fiziksel Engelliler Vakfı (FEV) iş birliğinde gerçekleştirilen proje kapsamında, iş arayışı içinde olan ve raporu bulunan engellilere ulaşılarak iş başvurusu öncesi ve iş görüşmesi sürecinde kişilere eşlik edilip, yönlendirerek destek sağlanıyor.

Avea Üst Yöneticisi Akdemir, FEV Başkanı Doç. Dr. Kahraman Emmioğlu ve Avea Kurumsal İletişim Grup Direktörü Füsun Feridun'un ev sahipliğinde düzenlenen basın toplantısında paylaşılan rapor, engellilerin iş bulma sürecinde yaşadığı sıkıntılara ve engelli vatandaşların iş sahibi olmasının toplumsal hayat üzerindeki olumlu etkisine dikkati çekiyor.

Bugüne kadar 10 bin 680 engelliyle mülakat yapan FEV tarafından, 7 bin 513 engelli adayın iş görüşmesi gerçekleştirildi. Bu iş birliği ile aynı zamanda Türkiye'nin en büyük "Engelsiz Kariyer" projesine imza atan Avea, 2014'ün başından bu yana ise 152 engellinin iş sahibi olmasını sağladı.

Projenin başladığı tarihten bugüne 3 bin 353 engelli vatandaşa destek olduklarını belirtek, bu sayının neredeyse Avea çalışan sayısına eşit olduğunun altını çizen Akdemir, şöyle devam etti:

"İçinde yer almaktan büyük gurur duyduğumuz projeyle 3 bin 353 engelli vatandaşımız sigorta ve iş güvencesi ve erken emekliliğin yanı sıra profesyonel ve düzenli bir iş ortamı ile düzenli bir gelirin de sahibi oldu. Ancak, bu projenin somut olarak yakından etkilediği popülasyona ulaşmak için bu rakamı aile boyutuna çıkarmak lazım. 3 bin 353'ü Türkiye'de ortalama hane büyüklüğü olan 3,7 rakamı ile çarptığımızda, yaklaşık 12 bin vatandaşımızın yaşamında fark oluşturduğumuzu görüyoruz."

Akdemir, araştırma sonuçlarının gösterdiği en çarpıcı sonucun ise iş sahibi olan engellilerin geleceğe daha güvenli ve umutla bakması olduğuna dikkati çekerek, "Projeye destek vererek istihdamını sağladığımız kişilerin pek çoğu, FEV aracılığıyla işe yerleştikten sonra evlenmiş, hatta çocuk sahibi olmuş durumda. Bu da bizim Türkiye'nin engelsiz büyümesi için ne kadar doğru bir projeye hayat verdiğimizi gösteriyor" dedi.

"Engellilerin yüzde 80'den fazlası işgücüne dahil değil"

Engellilerin yüzde 80'den fazlasının işgücüne dahil olmadığına işaret eden Akdemir;  "Bunun temel sebeplerini belirlemek ve engellilerin istihdam konusunda yaşadığı sıkıntıların temeline inmek amacıyla, Avea olarak IPSOS Araştırma Şirketi iş birliğiyle bir rapora imza attık. Hazırladığımız 'Engelliler Çalışma Hayatı Projesi Kalitatif Araştırma Raporu', engellilerin iş bulma sürecinde Özümüzle Üretiyoruz Projesi'nin ne kadar önemli bir rol oynadığına da ışık tutuyor" ifadesini kullandı.

Akdemir, raporda işaret edilen ve engellilerin iş bulma konusunda yaşadığı sıkıntılara değinerek engelli vatandaşların büyük kısmının, eksik ve yarım bırakmak durumunda kaldıkları eğitim hayatları nedeniyle ağırlıklı olarak yüksek eğitim gerektiren işlere başvuramadıklarını söyledi.

Engelli bireylerin, işi yapabilecek donanıma sahip olsalar bile, engeli olmayan bireylere kıyasla kabul edilme oranlarının daha düşük olduğuna vurgu yapan Akdemir, "Buna ek olarak, daha düşük ücretli işlerde pozisyonlar bulan engelli vatandaşlarımız çalışma alanları temizlik işleri, konfeksiyon ve yük taşımada yoğunlaşıyor" dedi.

"2014'te, 5 ayda 152 yeni istihdam"

Proje kapsamında engelli raporuyla İşkur'a başvuran kişilerin listesinin İşkur'dan temin edilerek onlarla irtibata geçildiğini ve işe yerleştirilme süreçlerinin başladığını anlatan Akdemir, projenin süreçleri hakkında ise şu bilgileri verdi:

"Engelli bireylerin katıldıkları kurslar ve üye oldukları dernekler FEV'in bu kişilere ulaşmak için başvurduğu diğer kaynaklar. İş başvurularından sonra görüşmeye giden kişilere eşlik eden FEV temsilcisinin desteği ve yönlendirmesi, son derece etkili ve önemli bir yöntem. Engelliler için bir iş pozisyonu olduğunda FEV, kendi veri bankasında bulunan, pozisyona uygun kişilere tek tek haber veriyor. Mülakatlar gerçekleşmeden önce, proje temsilcisi işe alımı yapacak kişilerle bir ön görüşme yapıyor.  FEV'e kayıtlı olan engelli birey sayısı 55 bin 784. FEV bugüne kadar, 10 bin 680 engelli ile mülakat gerçekleştirdi. Bu mülakatlar sonrası FEV aracılığıyla 7 bin 513 engelli adayın iş görüşmesi gerçekleştirildi."

Akdemir, proje aracılığıyla buldukları işlerin engelli bireylere sigorta ve iş güvencesi, erken emeklilik, profesyonel ve düzenli bir iş ortamının yanı sıra düzenli bir gelir sağladığını ifade ederek, "Bu şartlara sahip olan engelli bir birey, geleceğe dair güven ve umut duyabiliyor. Çevresinden de daha çok saygı görüyor. Bu durum, onları 'eksik insan' hissiyatından çıkartıp 'sorumluluk sahibi', 'üretken' bireyler haline getiriyor" değerlendirmesinde bulundu.

"6 ay olarak başlayan projemiz, 9 yıldır başarılı bir şekilde devam ediyor"

FEV Başkanı Doç. Dr. Kahraman Emmioğlu da Avea desteğiyle 6 ay olarak başlayıp 9 yıldır yürütülen proje ile başlangıçta hayal gibi görünen sonuçlar almayı başardıklarını ifade etti.

Emmioğlu, işveren, engelli ve İŞKUR arasında konumlanıp engelli bireyin vasıflarına ve işverenin ihtiyaçlarına uygun eşleştirme yaparak uygun adayların işe alınmasını sağladıklarını belirtti.

Dünya ölçeğinde engelli istihdamına ilişkin global rakamlara değinen Emmioğlu, şöyle konuştu:

"Gelişmekte olan ülkelerde engelli nüfusunun yüzde 80-90'ının işsiz olduğunu, endüstrileşmiş ülkelerde ise bu oranın yüzde 50 ila yüzde 70 arasında değiştiğini görüyoruz. Avrupa'da ise yaklaşık 80 milyon engelli yaşıyor. Türkiye'de ise toplam istihdam içinde erkek engelli oranı yüzde 83, kadın engelli oranı ise yüzde 17 olarak tespit edildi. Kadın işgücüne özellikle hassasiyet ve önem gösteriyoruz. Yüzde 17'lik orandan da anlaşılacağı üzere kadın engelliler gerek aile ve çevre  gerek eğitim yetersizliği gibi etkenlerle işgücüne katılım noktasında oldukça çekimser davranıyor. Engelli kadınların sosyal hayata entegrasyonu açısından iş yaşamında engelsiz hemcinsleri gibi varlık gösterebilmesi, bizim öncelikli hedeflerimizden biri. Bugüne kadar istihdamına destek olduğumuz 3 bin 201 engelli bireyin 237'sini kadınlar oluşturuyor."

Engellilerin istihdamına ilişkin rakamlar

Verilen bilgiye göre, Türkiye'deki engelli sayısı yaklaşık 9 milyon. Engelli bireylerin yüzde 80'den fazlası işgücüne henüz dahil değil.  FEV bugüne kadar 10 bin 680 engelli ile mülakat gerçekleştirdi. FEV aracılığıyla 7 bin 513 engelli adayın iş görüşmesi yapıldı.

İstihdam edilenlerin yüzde 80'i (2bin 554 kişi) erkek, yüzde 20'si (647 kişi) kadınlardan oluşuyor. Engellilerin en çok istihdam edildiği sektörler sıralamasında ilk beşte gıda, market ve   mağazacılık, finans, temizlik ve iletişim sektörleri yer alıyor. - İstanbul

Kaynak: AA

Son Dakika Ekonomi Özümüzle Üretiyoruz Projesi - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement