Palyatif Bakım Merkezlerinde Görev Yapan Personele Ek Ödeme - Son Dakika
Sağlık

Palyatif Bakım Merkezlerinde Görev Yapan Personele Ek Ödeme

Sağlık Bakanlığı, palyatif bakım merkezlerinde görev yapan personele, öngörülen katsayılar üzerinden ek ödeme yapacak.

09.08.2015 11:02
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Sağlık Bakanlığı, palyatif bakım merkezlerinde görev yapan personele, öngörülen katsayılar üzerinden ek ödeme yapacak.

"Sağlık Bakanlığı Türkiye Kamu Hastaneleri Kurumuna bağlı sağlık tesislerinde görevli personele ek ödeme yapılmasına dair yönetmelikte değişiklik yapılması hakkındaki yönetmelik", Resmi Gazete'nin bugünkü sayısında yayımlanarak yürürlüğe girdi.

Sağlık tesislerinde ek ödeme hesaplama usul ve esaslarının belirlendiği bölümde yapılan değişikle, birliğe bağlı sağlık tesislerinde görevli personele yapılacak ek ödemeye ilişkin temel esaslar yeniden belirlendi.

Mevcut yönetmelikte, "Sağlık tesislerinde özellik arz eden birimler, ameliyathane, yoğun bakım, doğumhane, yenidoğan, sütçocuğu, yanık ünitesi/merkezi, diyaliz, acil servis/poliklinik, kapalı psikiyatri servisleri, AMATEM, çocuk izleme merkezleri, izolasyon odaları, organ ve doku nakli ile kemik iliği nakil üniteleridir. Sayılan birimlerde fiilen görev yapan personele özellik arz eden birimler için öngörülen katsayılar üzerinden ek ödeme yapılır" ibaresine, "palyatif bakım merkezleri" de eklendi.

Ayrıca, aynı maddede "diğer kamu kurum ve kuruluşlarından" ifadesi çıkartıldı. Resmi Gazete'de yer alan yönetmelik değişikliğine göre,  kadrosu Türkiye Büyük Millet Meclisinde bulunan personel hariç, diğer kamu kurum ve kuruluşlarından bu Yönetmelik kapsamında yer alan sağlık tesislerine belirli bir süre için sağlık personeli görevlendirilmesi halinde, söz konusu personele görevlendirildiği sağlık tesisinin döner sermaye gelirlerinden ek ödeme yapılacak.

Yönetmeliğin 8. maddesinin birinci fıkrasının son cümlesinde yapılan değişikliğe göre ise genel sekreter, sağlık tesisi döner sermaye komisyonunca belirlenen dağıtılacak ek ödeme tutarını aynen veya ilgili kanunda belirlenen oranın sağlık tesisi kalite katsayısı ile çarpımı sonucu bulunan miktarı geçmeyecek şekilde, kendi belirleyeceği tutar doğrultusunda değiştirerek onaylayacak ve  bu şekilde verilen onay doğrultusunda karar kesinleşecek.

-Palyatif bakım nedir?

Palyatif Bakım, Dünya Sağlık Örgütünün yapmış olduğu tanıma göre, yaşamı tehdit eden hastalığa bağlı olarak ortaya çıkan problemlerle karşılaşan hasta ve ailede, ağrının ve diğer problemlerin, erken tanılama ve kusursuz bir değerlendirme ile belirlenmesi; fiziksel, psikososyal ve manevi gereksinimlerin karşılanması yoluyla acı çekmenin önlenmesi ve hafifletilmesine yönelik uygulamaların yer aldığı ve yaşam kalitesini geliştirmenin amaçlandığı bir yaklaşımdır.

Palyatif kelimesinin kökeni "manto, kaplama anlamlarına gelen Latince pallium" ve "pelerinle örtmek anlamındaki palliaire" kelimeleridir. Sağlık profesyonellerinin yardımlarına ihtiyacı olan bu hasta grubunu bir pelerin gibi sarıp sarmalayarak, yaşamının son zamanlarında onlara kaliteli bir yaşam ve onurlu bir ölüm sunması düşüncesiyle bu isim verilmiştir.

Palyatif bakım, disiplinler arası bir oluşum olup, farklı uzmanlık alanlarından deneyimli doktorlar, uzman hemşireler, psikologlar, sosyal hizmet uzmanları, diğer meslek grupları ve gönüllüler arasındaki işbirliğine dayanır. Hastanın kendi dileklerini de hesaba katarak, sağlık sunucuları ile birlikte yeni tedavi olasılıklarını ortaya çıkarabilmektir.

Kaynak: AA

Son Dakika Sağlık Palyatif Bakım Merkezlerinde Görev Yapan Personele Ek Ödeme - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement