Patates Ambarı Sandıklı'da Hasat Gecikti - Son Dakika
Güncel

Patates Ambarı Sandıklı'da Hasat Gecikti

Patates Ambarı Sandıklı\'da Hasat Gecikti

Türkiye'nin patates üretim merkezlerinden Afyonkarahisar'ın Sandıklı ilçesinde, kış döneminde etkili olan yağışlar ekim mevsimini geciktirdi.

15.06.2015 10:19  Güncelleme: 10:36

Türkiye'nin patates üretim merkezlerinden Afyonkarahisar'ın Sandıklı İlçesi'nde, kış döneminde etkili olan yağışlar ekim mevsimini geciktirdi. Yeni mahsullerin 1.5- 2 aydan önce tezgaha düşmesi beklenmiyor.

Türkiye'deki patates ihtiyacının yaklaşık yüzde 20'lik kısmının karşılandığı Sandıklı'da, mart ayının ilk haftası itibariyle depolardaki yaklaşık 6 bin ton patates tükendi. Bu yıl kışın yağışlı geçmesi nedeniyle yeni patates ekimi gecikti. Ekimin geç yapılması, hasadın da gecikmesine neden oldu.

İlçedeki patates üretimiyle ilgili bilgi veren Sandıklı Ziraat Odası Başkanı Süleyman Yıldız şunları söyledi:

"Patates ekimi normalde şubat sonu mart başı gibi başlardı. 3 veya 4 ay sonra da patatesin yazlık- kışlık meyvesine göre sökümü yapılırdı. Ancak bu yıl patates ekimlerini mart sonu nisan başında yapabildik. Bu durumda 1.5 veya 2 ay sonra hasadı yapılarak Türkiye piyasasına çıkar. Sandıklı patatesi çıktığı zaman hem iklim bakımından hem de toprak yapısı bakımından başka yörelerdeki patatesler çok fazla rağbet görmez."

'YÜZDE 30'U AFYONKARAHİSAR'DA ÜRETİLİYOR'

Türkiye'deki patates üretiminin yüzde 30'unun Afyonkarahisar'da yapıldığını belirten Süleyman Yıldız şöyle konuştu:

"Afyon denilince de ilk akla Sandıklı geliyor. Tabi Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı'nın kayıt sistemine baktığımızda ülkedeki üretimin yüzde 15- 20'si gibi görünüyor ama miras yoluyla ekim yapılan araziler de devletin kayıt sistemine geçmediği için bu görülmüyor. Ama biz bunların envanterini tutuyoruz."

'PATATES FİYATLARI TAVAN YAPTI'

Patates fiyatlarının son günlerde yükseldiğini aktaran Yıldız, bu durumdan üreticinin de mağdur olduğunu kaydederek sözlerini şöyle sürdürdü:

"Mağduriyetimizin nedeni sanki fiyatları biz yükseltiyormuşuz gibi bir durum ortaya çıkıyor. Biz 40 kuruş ile 80 kuruş arası toprak altı mal satıyoruz. Ama Antalya, İstanbul veya Türkiye'nin herhangi bir bölgesinde markette 4 ila 5 liraya satılıyor. Bunu biz de doğru bulmuyoruz. Tabi bu bizden kaynaklanan bir durum değil. Yazın çiftçiden alan kişiler patatesi depoluyor. Depodan da mal sevk edilmezse haliyle fiyatlar yükseliyor." 'PATATES EKİMİ ARTTI'

Sandıklı'da patates ekiminin geçen yıla oranla arttığına işaret eden Ziraat Odası Başkanı Süleyman Yıldız, geçen yıl 20 bin dekar olan ekimin bu yıl 30- 32 bin dekara yükseldiğini kaydetti. Geçen yıla oranla patates üretiminde yüzde 30'a yakın artış beklediklerini vurgulayan Süleyman Yıldız, şöyle dedi:

"Geçen yıl Sandıklı'da 175 bin ton patates üretimi yapmıştık. Bu yıl 220 bin ile 250 bin ton arasında olması bekleniyor. Geçen yıl tarladan patates satışımız sezon açıldığında kilogramı 80 kuruş ila 1 lira arasına yapılmıştı. Daha sonra 50 kuruşlara 45 kuruşlara kadar gerilemişti. Bu yıl ise fiyatların henüz ne olacağı belli değil ama başka yörelerden çıkan patates fiyatı 70 ila 80 kuruş arasında değişiyor. Halden de 1 veya 1.5 liraya alınır."

'MART AYINDA DEPOLAR BOŞALIR'

Akin Köyü'nde oturan üreticilerden 60 yaşındaki Mehmet Erim de kullanılan depolardan bahsetti. Erim, "Köyümüzdeki doğal soğuk hava depolarında ürün mart ayında tükendi. Şu an depolar boş. Genelde her yıl eylül ve ekim aylarında bu depolar dolar. Mart ayında da boşalır" diye konuştu.

Akin Köyü'nde soğuk hava deposu olarak kullanılan 13 mağara bulunuyor. Bunlardan 5'i 2'şer bin ton kapasiteli ve TIR'ların bile girmesine imkan sağlıyor. Bu depolar büyük firmalar tarafından kullanılırken, irili ufaklı 8 depo ise köylülerce kullanılıyor. - Sandıklıafyonkarahisar

Kaynak: DHA

Son Dakika Güncel Patates Ambarı Sandıklı'da Hasat Gecikti - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement