Petrol-İş Uyardı: Halkın Malı Özelleştirilemez - Son Dakika
Yerel

Petrol-İş Uyardı: Halkın Malı Özelleştirilemez

Petrol-İş Uyardı: Halkın Malı Özelleştirilemez

TPAO, BOTAŞ, TMO ve bir çok kurumun özelleşmesini sağlayan yasa tasarısı Petrol-iş Sendikası Batman Şubesi tarafından tepkiyle karşılandı.

20.08.2016 14:10

Petrol-İş Sendikasından özelleştirme tepkisi

Son çıkan 'Türkiye Varlık Fonu Kurulması ile Bazı Kanun ve Kanun Hükmünde Kararnamelerde Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Tasarısı' ile TPAO, BOTAŞ, TMO ve bir çok kurumun özelleşmesini sağlayan yasa sendikacıların tepkisini çekti.

Petrol-İş Sendikası Batman Şubesi, darbe girişimi sonrası "fırsatçılık" olarak belirlediği OHAL'in, ülkeye yarardan çok zarar getireceğini belirtti.

Halkın malının özelleştirilmesine izin vermeyeceklerini belirten Petrol-İş Sendikası Batman Şubesi, halkın vergileri ile kurulan bu kurumların ucuz bir şekilde iş adamlarına satılmasının adaletsizce bir uygulama olduğunu belirtti.

Özelleştirme İdaresi Başkanlığının ülkedeki kamu kurumlarını satan 'emlakçı' zihniyeti ile yönetildiğini ifade eden sendika yönetimi, yaptığı açıklamada şunlara değindi:

"Yıllardır üretimin lokomotifi fabrikaları haraç-mezat satan ÖİB (Özelleştirme İdaresi Başkanlığı)'nin şimdi de emlakçılığa soyunduğu anlaşılmaktadır.

Ülkemizin emekçi halkının birikimleri, kamu kaynakları ve işçilerin alınteriyle bugünlere gelen bu kuruluşlar, ekonomiye yeni kaynak arayışlarına kurban edilemez. Kamu kuruluşlarının varlık satışlarıyla zayıflatılmasına izin verilemez!

Kamu kuruluşlarının elindeki varlıklar, faaliyetlerinin, üretimlerinin, ve yatırımlarının birer teminatıdır. Yapacakları yatırımların temelini, ellerinde tuttukları ve değerlendirdikleri varlıklar oluşturmaktadır.

Bu nedenle söz konusu varlıkların, daha fazla rant yaratmak adına satışının yapılması, gelirin büyük kısmı ilgili kuruluşa geri dönecekse de, kamu kuruluşlarını zayıflatacaktır.

Böylesi bir düzenleme, kamu kuruluşların üretimden ve kamu yararından çok finansal getiriye odaklanan bir yönetim anlayışını benimsemelerine neden olacaktır.

Düzenlemeyle her ne kadar ilgili kuruluşun talebi olmadan satış yapılmayacağı belirtilse de, bahsi geçen kamu kuruluşları siyasi iktidarın belirleyiciliğinde yönetildiği bilinmektedir. Siyasi iktidarın baskısıyla, kamu kuruluşlarının yararına olmayan varlık satışlarının önü açılacaktır.

Bu satışlarla, Petrol-İş'in örgütlü oldukları dahil kamu kuruluşlarının özellikle üretim faaliyeti içerisinde olanlarının üretim ve yatırımları riskli hale gelecektir. Özelleştirme politikalarıyla zaten zayıflatılmış olan bu kamu kuruluşları, siyasi kararlarla yapılacak varlık satışlarından sonra daha da güç kaybedecektir.

Varlık satışlarıyla hükümetin, ekonomide kaynak sıkıntısını aşmak için kurmaya hazırlandığı varlık fonuna kaynak yaratmayı amaçladığı bellidir. Ülkemizde bugüne kadar kurulan fonlar batmıştır. İşsizlik Fonu gibi işçinin alınteriyle oluşan fonlar ise amacı dışında kullanılmıştır.

Kamu kuruluşlarına ait varlıkların satışa çıkarılarak yeni fonlara kaynak aranması, ülkemizin en önemli değerlerinin günü kurtarmak adına heba edilmesi anlamına gelecektir. Bu yanlıştan dönülmelidir.

Düzenlemenin bu haliyle yasalaşması, OHAL döneminde gerçekleştirilen bir başka 'fırsatçılık' örneği olacaktır. Varlık satışlarıyla ilgili düzenleme derhal geri çekilmeli, şekli ne olursa olsun özelleştirme politikalarından tümüyle vazgeçilmelidir" denildi.

Kaynak: Temsilci

Son Dakika Yerel Petrol-İş Uyardı: Halkın Malı Özelleştirilemez - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement