Polisylerin 'Önleme Dinlemesi' Savunmasına Savcı Tepkisi: O Zaman Bütün Türkiye'yi Dinleyelim - Son Dakika
Güncel

Polisylerin 'Önleme Dinlemesi' Savunmasına Savcı Tepkisi: O Zaman Bütün Türkiye'yi Dinleyelim

ISPARTA'da yasa dışı dinleme yaptıkları iddiasıyla haklarında dava açılan 10 polisin gazeteci ve siyasetçileri, işçi, marangoz, esnaf ya da inşaat ustası gibi meslek tanımları yaparak dinledikleri ortaya çıktı.

01.05.2015 14:20
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

ISPARTA'da yasa dışı dinleme yaptıkları iddiasıyla haklarında dava açılan 10 polisin gazeteci ve siyasetçileri, işçi, marangoz, esnaf ya da inşaat ustası gibi meslek tanımları yaparak dinledikleri ortaya çıktı. Sanıklardan birinin İstanbul'da şehit edilen savcıyla ilgili "Eğer o kişilerle ilgili önleme dinlemesi yapılsaydı o olay olmazdı" sözleri üzerine savcı Murat Kılıç, "O zaman bütün Türkiye'yi dinleyelim" karşılığını verdi.

Isparta'da 2012- 2013 yıllarında, aralarında siyasetçi, akademisyen, öğretmen ve gazetecilerin bulunduğu kişileri 'Türk İntikam Tugayı' ve 'Selam Tevhid' örgütü üyesi sıfatıyla dinledikleri öne sürülen 10 polis hakkında 'resmi belgede sahtecilik, haberleşmenin gizliliğini ihlal ve iftira' suçlamalarıyla dava açıldı.

Isparta 1'nci Ağır Ceza Mahkemesi'nde görülen duruşmaya, tutuksuz sanıklar görevden ihraç edilen dönemin Isparta İstihbarat Şube Müdürü Peyami Baykara ile büro amiri Mehmet Şanverdi, göreve devam eden polisler Soner Büyüker, Mehmet Doğdu, Bülent Çeliker, Ergun Aksu, Ahmet Özgeç, Avni Gün, Mazlum Tokaz ve Osman Sandıklı katıldı. 11 şikayetçisi bulunan davada çeşitli terör örgütleri üyesi oldukları iddia edilerek dinlemeye alınan kişilerin dosyaları tek tek okundu.

Dönemin İstihbarat Şube Müdürü Peyami Baykara savunmasında, kendilerine yönelik suçlamaları kabul etmediklerini söyledi. Her türlü işlemin hukuki çerçevede yapıldığını belirten Baykara, "Dinleme kararları birçok inceleme ve değerlendirme aşamasından geçtikten sonra hakim kararıyla alınmıştır. Dinleme yapılacak kişilerle ilgili birçok kişiden istihbari bilgi alınır. Sokaktaki arkadaşlarımızdan, bilgisayar üzerinden çalışan arkadaşlarımızdan gelen bilgiler değerlendirildikten sonra talep ve bilgi yazıları yazılır" dedi.

'MHP İL BAŞKANI 4 KEZ DİNLENDİ'

Mahkeme başkanı Suat Yürekli, sanık Baykara'ya "MHP İl Başkanı İsa Yalçın neden 4 kez dinlendi" diye sordu. Baykara da "Ne zaman neyin karşınıza çıkacağını bilemezsiniz. Teyit için yapılmış olabilir" karşılığını verdi.

Kendilerinin önlem dinlemesi yaptıklarına dikkati çeken Peyami Baykara, kişilere herhangi bir suç isnat edilmediğini, kayıtların imha edildiğini söyledi. Baykara, mahkeme başkanının "Bir memurun kişisel tahmini, dinleme kararı almak için yeterli mi?" sorusuna ise "Tabii ki yeterli değil. Birçok değerlendirme ve bilgi alma unsuru var. Bu çerçevede karar alınmıştır" diye cevap verdi.

Belediye Meclis üyesi Seyfettin Kalem'le ilgili terör örgütü üyesi olduğu iddiasıyla dinleme yapılmasıyla ilgili soruya cevap veren Baykara, "İmar komisyonu üyesiydi. Bu çalışma çerçevesinde dinlendi" dedi. Ancak şikayetçi avukatları Seyfettin Kalem'in hiç imar komisyonu üyesi olmadığını kaydetti.

'O ZAMAN BÜTÜN TÜRKİYE'Yİ DİNLEYELİM'

Dönemin İstihbarat Şube Büro Amiri Mehmet Şanverdi de önleme dinlemesi yaptıklarını söyledi. Görevden ihraç edilen Şanverdi, İstanbul'da şehit edilen savcıyla ilgili "Eğer o kişilerle ilgili önleme dinlemesi yapılsaydı o olay olmazdı" dedi. Duruşma savcısı  Murat Kılıç da "O zaman bütün Türkiye'yi dinleyelim" karşılığını verdi.

GERÇEK MESLEKLER GİZLENMİŞ

Sanıkların terör örgütü üyesi oldukları iddiasıyla dinleme kararı çıkarttığı kişilerin gerçek mesleklerinin de bilgi ve talep formlarında saklandığı ortaya çıktı. MHP İl Başkanı İsa Yalçın'ın serbest meslek sahibi, MHP İl Genel Meclisi üyesi Kerem Aras'ın marangoz, gazeteciler Şakir Aksöz'ün esnaf, Soner Toros'un işçi ve Enver Taha Aydın'ın da inşaat ustası gösterildiği ortaya çıktı.

Cumhuriyet savcısı Kılıç sanıklara "İnsanların gerçek mesleklerinin yazılmamasının nedeni, mahkemeden onay alınmaz kaygısı mı?" diye sordu. Bu soruya, sanıklardan hiçbiri yanıt vermedi.

Terör örgütü üyesi olduğu gerekçesiyle dinlenen gazeteci Aksöz, "Burada dinleme yapılan, müşteki olan arkadaşlarımızın hepsi kendi alanlarında başarılı ve suça meyilli olmayan insanlar. Bu demek oluyor ki bir yerlerden talimat almışlar" dedi. Sanık avukatları ise dinlemenin usulüne uygun olduğunu iddia edip suçlamaları kabul etmediklerini kaydetti.

Mahkeme heyeti, davaya katılmak isteyenlerin kabulüne karar verdi. Heyet, eksikliklerin giderilmesi için duruşmayı 14 Mayıs'a erteledi. - Isparta

Kaynak: DHA

Son Dakika Güncel Polisylerin 'Önleme Dinlemesi' Savunmasına Savcı Tepkisi: O Zaman Bütün Türkiye'yi Dinleyelim - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement