Prof.dr. Muratlı: "Dizdeki Kıkırdak Kayıplarında Çaresiz Değiliz" - Son Dakika
Güncel

Prof.dr. Muratlı: "Dizdeki Kıkırdak Kayıplarında Çaresiz Değiliz"

Dizlerde oluşan kıkırdak kayıplarına yönelik araştırmalarda önemli başarılara imza atıldığı belirtildi.

23.03.2015 11:44

Dizlerde oluşan kıkırdak kayıplarına yönelik araştırmalarda önemli başarılara imza atıldığı belirtildi.

Türkiye'nin dünyaca ünlü diz cerrahlarından Prof.Dr. Muratlı, diz ameliyatları hakkında şunları söyledi: "Artık tüm diz kireçlenmelerinde, diz ekleminin tamamını protez ameliyatı uygulayarak degiştirmek zorunda kalmıyoruz. Tam diz protezi metodunu sadece çok ağır olgularda uygulanıyor. Son yıllarda ülkemizde de uygulanan yeni metodlarla dizin hangi bölgesinde kıkırdak zedelenmişse sadece o bölgeyi değistirebileceğimiz, hastayı ertesi gün ayağa kaldırabilecegimiz ameliyat sonrasi ağır fizyoterapi işlemleri gerektirmeyen yeni protez tipleri ile hastalara müdahale edilebiliyor."

GENÇ HASTALARA KENDİ KIKIRDAĞI

Genç hastalardaki kıkırdak kayıplarında hastanın kendi kıkırdağından örnek alarak bu kıkırdağı laboratuvarda çogaltıp hastanın kıkırdak kaybı olan bölgesine nakledilebilindiğini ifade eden Prof. Dr. Muratlı, "Böylece hastalıklı bölgede normale yakın bir kıkırdak elde edebilmekteyiz" dedi.

Yaşlı hastaların diz kireçlenmelerinde eklem içine verilebilen, eklem kıkırdağının kalitesini artıran ve hastanın şikayetlerini azaltan yeni ilaçları diz içine verildiğini de anlatan Prof. Dr. Muratlı, böylece hastaların tedavi edilebildiğini ve ağrılarının dindirildiğini vurguladı.

Muratlı'ya göre, yaş ilerledikçe dizde başlayan kireçlenmeler önemli ağrı sebebi iken, genç yaşlarda özellikle meniskus yırtıkları, ön çarpraz bağ yırtıkları ve kıkırdak yaralanmaları en önemli şikayet nedenleri arasında gözüküyor.

Halk arasında kireçlenme olarak adlandırılan hastalığın tıbbi adının osteoartrit olduğunu belirten Muratlı, sözlerini şöyle tamamladı: "Kireçlenmelerde diz ekleminde temel değişiklikler diz kıkırdağının incelmesi, normal yapısını kaybetmesi ve yer yer kıkırdağın tamamen kayboluyor. Böylece dize yük verildiğinde, normalde olmaması gereken diz ekleminde kemik kemiğe temas oluşur ve bu da ağrıyı tetikliyor." - İSTANBUL

Kaynak: İHA

Son Dakika Güncel Prof.dr. Muratlı: 'Dizdeki Kıkırdak Kayıplarında Çaresiz Değiliz' - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement