Proje Ofisi İlçenin Kaderini Değiştiriyor - Son Dakika
Güncel

Proje Ofisi İlçenin Kaderini Değiştiriyor

Çaldıran Kaymakamlığı bünyesinde kurulan proje ofisi, son 3 yılda yaptığı 15 proje ile ilçeye 5 milyon 432 bin lira yatırım getirdi Kaymakam Dündar: "Çaldıran'ın sorunlarını, gerçekleştirilen projeler, merkezi idareler ve valiliğimizin desteğiyle çözüyoruz"

04.05.2014 13:17

SITKI YILDIZ - Van'ın Çaldıran ilçesinde kaymakamlık bünyesinde kurulan proje ofisi, son 3 yılda yaptığı 15 proje ile ilçeye 5 milyon 432 bin liralık yatırım gerçekleşti.

Çaldıran Kaymakamlığı bünyesinde, ilçede görev yapan öğretmen ve idarecilerin katılımıyla 2011 yılında oluşturulan 5 kişilik proje ofisi, hazırladığı projelerle ilçenin kaderini değiştiriyor.

Hazırlanan projelerin Kalkınma Bakanlığı tarafından kabul edilip hayata geçirilmesiyle kurulduğu günden bugüne kadar ilçeye 5 milyon liranın üzerinde kaynak aktarımı sağlayan proje ekibi, ülkedeki birçok ilden daha fazla yatırım gerçekleştirmeyi başardı.

Projelerin hayata geçirilmesiyle ilçenin fiziki yapısından çevre düzenlemesine, kız çocuklarının eğitime kazandırılmasından gençlik merkezine kadar birçok çalışmaya imza atan ekip, Kaz Gölü çevresinin turizme dahil edilmesi amacıyla hazırladığı "Kaz Gölünün Korunması ve Turizme Kazandırılması" Projesi ile atıl durumdaki 75 dönümlük araziyi turizme kazandırdı.

Kuruluşundan bugüne kadar 7'den 70'e tüm ilçe halkına hitap edecek 15 proje hazırlayan ofis, özellikle okuldan uzak kalan genç kızlar için açılan kurslarla eğitimi kızların ayağına götürüyor.

Çaldıran Kaymakamı İbrahim Dündar, AA muhabirine yaptığı açıklamada, proje ofisinin hazırladığı 15 proje ile ilçeye 5 milyon liralık yatırım geldiğine dikkati çekerek, projelerin büyük bölümünün sosyal içerikli olduğunu ve halkın refah seviyesini artırmayı amaçladığını söyledi.

Projelerin hayata geçirilmesinde valilik ve üniversitenin büyük katkısı olduğunu anlatan Dündar, "Burada bir çalıştay düzenlemiştik. Yüzüncü Yıl Üniversitesinden çalıştaya 7 akademisyen katıldı ve ilçenin 179 sorununu tespit ettik. Çaldıran'ın sorunlarını, gerçekleştirilen projeler, merkezi idareler ve valiliğimizin desteğiyle çözüyoruz" dedi.

Dündar, Kaz Gölü'nün turizme kazandırılması ve bölgedeki hayvan türlerinin korunması amacıyla hazırlanan  "Kaz Gölünün Korunması ve Turizme Kazandırılması" Projesinin önemine değinerek, 75 dönümlük arazi üzerine kurulan alanda 21 hayvan türünün varlığının koruma altına alındığını ifade etti.

Kadın Eğitim Merkezi (KADEM) Projesi ile her gün köylerden ilçe merkezine gelen onlarca kadına ve çocuklarına hizmet verdiklerini bildirerek, proje sayesinde açılan merkezin ilçedeki hissedilir bir boşluğu doldurduğunu ifade etti.

Köyden günü birlik gelen kadınların merkezde sadece konaklamadığını, aynı zamanda okuma yazma kurslarına katıldığını ve uzman personel sayesinde ihtiyaç duyduğu tüm bilgilere ulaştığını vurgulayan Dündar, şöyle konuştu:

"En fazla ilgi gören ikinci projemiz, Altıyol köyümüzde bulunan 'Altıyol'dan Altı Köyümüze Altın Işık' adını verdiğimiz çalışma. Bu projeyle kullanılmayacak durumda olan okulumuzu onararak köyümüze çok güzel bir kültür ve sanatevi kazandırdık. Bu köyümüzdeki kültür ve sanateviyle civardaki altı köyümüzde yaşayan özellikle kadın, kız ve çocuklarımıza kurs veriyoruz. Burada açtığımız dikiş nakış, resim ve halk oyunları kurslarına çevre köylerden taşımalı olarak gelen 80 kadın ve kızımız katılıyor."

-Köylü kızların hayatı değişti

"Altıyol'dan Altı Köyümüze Altın Işık" Projesi kapsamında açılan dikiş nakış kursuna katılan köylülerden Türkan Sirek, ailesi tarafından okula gönderilmediğini, bu nedenle de birçok eksiklerinin bulunduğunu belirterek, proje ekibinin ailesini ikna etmesiyle kursa dahil olduğunu dile getirdi.

Kurs sayesinde hayallerini gerçekleştirme imkanına kavuştuğunu anlatan Sirek, "Ailelerimiz istemiyordu ama hocalarımız geldi ve onları ikna etti. Boş vakitlerimizde kitap okuyor, resim çiziyor, çeyizlik yapıyoruz. Düşüncemizde böyle bir etkinliğe katılmak yoktu fakat hocalarımız öncülüğünde başaracağımıza inandık ve yaptık" ifadelerini kullandı.

Kursiyerlerden Aygül Yalçınkaya ise ailesinin kursa katılmasına karşı çıkmasına rağmen yaptıklarını gördükçe ikna olduğuna değinerek, "Ailem de şimdilerde bana destek veriyor. Bu kursa katıldığım için çok mutluyum" diye konuştu. - Van

Kaynak: AA

Son Dakika Güncel Proje Ofisi İlçenin Kaderini Değiştiriyor - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement