Putin'in Krizi Büyüdü, Rusya'nın Notu Düştü - Son Dakika
Ekonomi

Putin'in Krizi Büyüdü, Rusya'nın Notu Düştü

Uluslararası kredi derecelendirme kuruluşu Fitch Ratings, Rusya'nın uzun dönem yerel ve yabancı para cinsinden kredi notunu "BBB"den "BBB-"ye düşürdü.

10.01.2015 10:07  Güncelleme: 10:19

Uluslararası kredi derecelendirme kuruluşu Fitch Ratings, Rusya'nın uzun dönem yerel ve yabancı para cinsinden kredi notunu "BBB"den "BBB-"ye düşürdü. Notun görünümünüde negatife çevirdi.

SEBEBİ AÇIKLANDI

Fitch'ten yapılan açıklamada, notun düşürülmesindeki en temel neden olarak Rusya'nın ekonomik görünümünün, petrol fiyatları ve rubledeki sert düşüşün ardından 2014'ün ortalarından bu yana bozulması gösterildi.

"HATA RUSYA'DA"

İlk olarak 2014'ün Mart ayında uygulanan Batılı ülkelerin yaptırımlarının, Rus banka ve şirketlerinin dış sermaye piyasalarına erişimini engellemesiyle ekonomi üzerinde baskı yaratmaya devam ettiği aktarılan açıklamada, şu ifadelere yer verildi:

"2014 yılında sadece yüzde 0,6 büyüyen Rusya ekonomisinin, 2015 yılında yüzde 4 küçülmesini bekliyoruz. Ülke, 2017 yılına kadar büyüyemeyebilir. Petrol fiyatlarındaki kar azalması, daha esnek bir döviz kuru etkisine rağmen büyüme ve petrol fiyatları arasındaki ilişkiyi gözler önüne serdi. 2015 yılı için petrol fiyatlarının ortalama 70 dolar olacağını tahmin ediyoruz. Bu rakam bizim 2014'ün Temmuz ayındaki 100 dolarlık tahminimizden daha düşük seviyede. Eğer petrol fiyatları bunun da altına inerse Rusya'da resesyon daha da derinleşebilir ve kamu maliyesi üzerindeki yük artabilir. Bunlar da yetkililerin manevra alanını ciddi derecede sınırlayabilir."

RUSYA'NIN NAKİTLERİ HIZLA ERİYOR

Rubledeki değer kaybı, yoğun piyasa oynaklığı ve politika faizindeki sert yükselişin, bankacılık sektörü için büyük bir şok oluşturduğu kaydedilen açıklamada, uluslararası rezervler ve likit varlık stokunda da beklenenden hızlı düşüş yaşandığı vurgulandı.

RUSYA'NIN YAPMASI GEREKENLER

Açıklamada ayrıca, yaptırımların gevşemesi sonucunda uluslararası ilişkilerde yaşanan tansiyonun azalması ve bu doğrultuda Rus şirketlerinin uluslararası sermaye piyasalarına erişiminin önünün açılması ve petrol fiyatlarındaki toparlanmanın not görünümünü pozitif etkileyeceği dile getirildi.

Putin\'in Krizi Büyüdü, Rusya\'nın Notu Düştü
Kaynak: Haberler.Com

Son Dakika Ekonomi Putin'in Krizi Büyüdü, Rusya'nın Notu Düştü - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?

    Yorumlar (5)

  • ....: Rusya ya bişey olmaz algı yönetimi yapmayın 38 11 Yanıtla
  • PÜTÜRGELİ: PUTİN TAYYİP ERDOĞAN İÇİN SAĞLAM ADAM DEDİĞİNDEN BU YANA NOTU DÜŞMÜŞ B U DAYANIŞMADAN RAHATSIZ OLAN EMPERYALİSTLER İSTİYORLAR Kİ TÜRKİYE HEP EL AÇIP DİLENSİN TÜRKİYENİN ALTERNATİFİ OLMASIN KOKUŞMUŞ AVRUPA HAYRANI İÇİMİZDEKİ FOSİL KIZIL KOYUNLAR DA AYNI KAFADA 26 3 Yanıtla
  • Kemal Sunar: Onlar yolunu bulurlar. Gönderirler kizlarini türkiye ye, en yakin zamanda düzelir ekonomi. Yasasin türkiye rusya isbirligi. 8 14 Yanıtla
  • doğrucu davut: yahudi kuruluşları derecelendiriyor yahudi bankaları kredi veriyor ve uluslarda bunu yemek zorunda kalıyor tam bir soygun düzeni kurmuş bu yahudiler 12 3 Yanıtla
  • Rock: Laleli nin yüzde doksanı Rusya ya ihracat yapıyor ve Rusya böyle giderse yüzde doksanı batacak umarım düzelir 12 0 Yanıtla

Advertisement