Renzi'den, AB'ye Büyüme Politikaları Çağrısı - Son Dakika
Ekonomi

Renzi'den, AB'ye Büyüme Politikaları Çağrısı

İtalya Başbakanı Renzi: "Bugün Avrupa’nın tasarruftan ziyade büyümeye yatırım yapmasına ihtiyaç vardır"

16.10.2014 20:00
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

İtalya Başbakanı Matteo Renzi, Avrupa'nın sıkı tasarruf politikalarından ziyade, büyümeye ağırlık vererek ekonomiyi canlandırma yoluna gitmesi gerektiğini söyledi.

Milano'da bugün başlayan ve 50'den fazla Asya ve Avrupa ülkesi liderinin katıldığı 10. ASEM Zirvesi'ne evsahipliği yapan Renzi, ülkesinin ekonomik durumu, hükümetinin hazırladığı ve "İtalya Cumhuriyeti tarihinde hiçbir hükümetin yapmadığı vergi indirimi" dediği 36 milyar avroluk yeni ekonomik pakete ilişkin soruları yanıtladı.

Oyun oynamadıklarını ve kimsenin İtalyanlar ile dalga geçmesine izin vermeyeceklerini belirten Renzi, "İtalyanlar'ın parasını iyi idare etmeliyiz. En sonunda vergileri indirebiliyoruz" diyerek, son olarak hazırladıkları paketin 18 milyar avroluk vergi indirimi öngördüğüne vurgu yaptı.

İtalyan halkının bugüne kadar fedakarlık yaptığını vurgulayan Renzi, şimdi fedakarlık sırasının pakete yerel yönetimlerin bütçesinde kesintiler öngördüğü için karşı çıkan yerel yöneticilerde olduğunu söyledi.

"Bugün Avrupa'nın tasarruftan ziyade büyümeye yatırım yapmasına ihtiyaç vardır" diyerek, Avrupa Birliği'nin sıkı tasarruf politikaları yerine büyümeye yönelmesi tezini yineleyen Matteo Renzi, ülkesinin kamu açığını yüzde 3'te tutacak şekilde yapısal reformlar yapma yolunda ilerlediğini belirtti.

Ülkesini de etkileyen mali krizin henüz bitmediğine ve uluslararası boyutta sürdüğüne dikkati çeken Başbakan Renzi, AB'nin bir sonraki konsey toplantısına kadar buna karşılık vermesi gerektiğini ifade ederek, "Avrupa, sadece tasarruf ve kurallardan ziyade, büyümeye yatırım yapacak ekonomik bir cevap bulmalı" dedi.

Büyüme politikalarına yönelinmesinin sadece kendi tezi olmadığını dile getiren İtalya Başbakanı, "Uluslararası Para Fonu (IMF) de aynı şeyi söylüyor. Bu aynı zamanda Avustralya'da Kasım ayında yapılacak G20'nin de ana gündemi olacak" diye konuştu.

Avrupa Birliği içinde, ülkelerin bütçe açıklarını dengeleyene kadar tasarruf politikalarının devam etmesinden yana olan Almanya ile mali krizin tasarruf politikalarından ziyade ekonomik büyümeye ağırlık verilerek aşılması tezini savunan İtalya ve Fransa arasında fikir ayrılığı yaşanıyor. - Lombardia

Kaynak: AA

Son Dakika Ekonomi Renzi'den, AB'ye Büyüme Politikaları Çağrısı - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement