Rize Çaykur, Karını Yüzde 88 Artırdı - Son Dakika
Güncel

Rize Çaykur, Karını Yüzde 88 Artırdı

Rize Çaykur, Karını Yüzde 88 Artırdı

Çaykur Genel Müdürü İmdat Sütlüoğlu, 2014 yılında 12 milyon lira kar eden kurumun karlılık oranını geçen yıl yüzde 88 artırarak 22 milyon 672 bin liraya çıkardığını açıkladı.

18.04.2016 15:21
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Çaykur Genel Müdürü İmdat Sütlüoğlu, 2014 yılında 12 milyon lira kar eden kurumun karlılık oranını geçen yıl yüzde 88 artırarak 22 milyon 672 bin liraya çıkardığını açıkladı.

Çaykur Genel Müdürü İmdat Sütlüoğlu, düzenlediği basın toplantısında 2015 yılı çay kampanyasına ilişkin değerlendirmelerde bulundu. Geçen yıl aldıkları 681 bin ton yaş çaydan 130 bin ton kuru çay ürettiklerini anlatan ve üretici ödemelerinin zamanında yapıldığını kaydeden Sütlüoğlu, 'Üreticilerimize 1 milyar 76 milyon lira ödeme yaptık. 118 milyon budama bedeli ile 159 milyon lira yaş çay destekleme primi ödedik. Organik çay üretimi yapan üreticilerimize de 22 milyon lira ödemede bulunduk. Üretici ve işçilerimize 1 milyar 410 milyon lira ödeme yaptık ö dedi.

'20 FABRİKAYA EŞ KAPASİTE ARTIRILDI

Organik çay tarım havzalarını genişletmeye devam ettiklerini vurgulayan Sütlüoğlu sözlerini şöyle sürdürdü:

'Organik tarım havzalarını 38 bin dekara çıkardık. 11 bin 500 üretici ile organik çay üretimi gerçekleştiriyoruz. Geçen yıl 1327 ton organik çay üretimi gerçekleştirdik. Bu yıl ise 5 ila 6 bin ton organik çay üretimi gerçekleştirmeyi hedefliyoruz. 70 bin dekar alana ilave ruhsat verdik. Böylece ruhsatlı çaylık alanlarımızı 830 bin dekara çıkardık. Günlük 6600 ton olan yaş çay işleme kapasitemizi de yaptığımız ilave artışlarla 8650 tona çıkardık. Bu 20 fabrikaya eş bir yatırımdır. Pazar İlçesi'nde yapımı süren fabrikamızla birlikte bu kapasitemiz gelecek yıl 9 bin tona çıkarmayı hedefliyoruz.

'ÇAYKUR'UN CİROSU REKOR SEVİYEYE ULAŞTI'

2015 yılı dünyada ekonomik krizin yaşandığı ve şirketlerin yatırım programlarını daralttığını hatırlatan Sütlüoğlu, 'Şirketler bu kriz yılını sancısız atlatmanın çarelerini aradı. Ancak biz 2015 yılını, rekor satış cirosu olan 2 milyar 46 milyon 38 bin lira ile tamamladık. Geçen yıl 1 milyar 959 milyon lira olan satış ciromuzu aşarak tarihi bir rekor kırdık. İhracatta ise kuru çay ve soğuk çay olmak üzere 12 bin 500 ton satış gerçekleştirdik. 48 ülkeye çay satışına ulaştık. Önemli olan, satış ciromuzda ciddi bir artış var. Geçen yıl 38 milyon 582 bin liralık ihracat gerçekleştirmiştik. Bu yıl ise 87 milyon 500 bin liraya çıktık. İhracatta yüze 101'lik ciro artışımız var. Bunun nedeni ihracattaki fiyatlarımızı revize etmemiz ve karlı hale getirmemizdir. Katma değeri yüksek ürünleri de ihracat programına almamız bunda etkili oldu. Kurumun karlılığını artırmış olduk. 12 milyon lira olan karımızı da 2015 yılında 22 milyon 672 bin lira yükselttik. Karımızı geçen yıla oranla yüzde 88 oranında artırdık. Bu karı yaparken yıllık 50 milyon maliyeti olan 3500 ilave işçi aldık. Bu maliyete rağmen bu karı gerçekleştirme başarınızı gösterdik'dedi.

CHP'NİN ÇAY BİLDİRİSİNİ DEĞERLENDİRDİ

CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu'nun Rize'de gerçekleştirildiği paneli ile ilgili bir soru üzerine değerlendirmelerde bulunan Sütlüoğlu, açıklanan sonuç bildirgesindeki konuların Çaykur tarafından hayata geçirildiğini belirterek şunları söyledi:

'Çay alım programlarındaki iyileştirme, özel sektörün disipline edilmesi, üreticilerin mağduriyetlerinin giderilmesi, çaylık alanların yenilenmesi brizim yürüttüğümüz çalışmalardır. Onların söylediği ile bizim yaptıklarımız farklı değil. Çay kanunundan bahsetti. Onlarda çay kanununa destek verir ve ittifakla bu kanun meclisten geçer ümit ediyoruz. Üreticinin, tüketicinin ve sanayicinin korunmasını esas alan bir kanun çalışması var. Tüm kesimleri memnun edecek kanun çalışmasına ihtiyacımız var.

Kaynak: DHA

Son Dakika Güncel Rize Çaykur, Karını Yüzde 88 Artırdı - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement