Rizelinin Arıcının Ayı Gözetleme Kulesi! - Son Dakika
Güncel

Rizelinin Arıcının Ayı Gözetleme Kulesi!

Rizelinin Arıcının Ayı Gözetleme Kulesi!

Rize'nin Güneysu İlçesi İslahiye Köyü'nde kara kovan arıcılığı yapan 70 yaşındaki Nuri Bostan, kovanlarını ayı saldırılarından korumak ve ayıları gözetlemek için ilginç bir çözüm yolu buldu.

15.06.2016 11:51
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Rize'nin Güneysu İlçesi İslahiye Köyü'nde kara kovan arıcılığı yapan 70 yaşındaki Nuri Bostan, kovanlarını ayı saldırılarından korumak ve ayıları gözetlemek için ilginç bir çözüm yolu buldu. Gürgen ağacının gövdesine kovanları koymak için kilitli kapısı olan ahşap bir yapı yerleştiren Bostan, ağacın en üstüne de, ayıları izleyebilmek için ağaca monte ettiği merdivenle çıkılabilen gözetleme yeri inşa etti.

İlçe merkezine 25 kilometre uzaklıktaki İslahiye Köyü Güneli Meşe mevkiinde kara kovan arıcılığı yapan Nuri Bostan'ın kovanları ayılardan korumak için önlem arayışı geçen yıl başladı. Ayı saldırısı sonucu kovanları büyük hasar gören Bostan, kendince ilginç bir çözüm yolu buldu. Gürgen ağacının zeminden 5 metre yüksekteki gövdesine ev gibi bir yapı inşa ederek kovanları koyan Bostan, girişine de kilitli kapı taktı. Bostan, çevrede ayı olup olmadığını izleyebilmek için de, ağacın en üst bölümüne, zeminden yaklaşık 20 metre yükseğe de, ağaca monte ettiği 37 basamaklı ahşap merdivenle çıkılabilen bir gözetleme yeri inşa etti.

AYILARA ŞİİR YAZDI

Ayıların kovanlara zarar vermesinden yakınan Nuri Bostan, ayı avının yasaklanmasına da yazdığı şiirle tepki gösterdi. Bostan'ın şiirinden bir bölüm şöyle:

Ayı başa bela, bal için bir delidir

Yasak koydular ona, vuranlar cezalıdır

Meclise var adamı, arkası kuvvetlidir

Benim hasmım oldu, çok arımı yemiştir

'AYI KORKUSUNDAN NE YAPACAĞIMIZI BİLEMİYORUZ

Kovanlarının ayı saldırılarında büyük zarar gördüğünü anlatan Nuri Bostan, gürgen ağacına inşa ettiği platform ve kule ile önlem almaya çalıştığını belirterek, 'Ayı korkusundan ne yapacağımızı bilemiyoruz. Ayılardan çok sıkıntım var. Kovanlarım sürekli zarar görüyor. Bu yıl sayıları daha da çoğaldı. Bende böyle bir önlem aldım' dedi.

Kaynak: DHA

Son Dakika Güncel Rizelinin Arıcının Ayı Gözetleme Kulesi! - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement