Robin Hood Turu Varsa İnce Memed Turu da Olabilir - Son Dakika
Güncel

Robin Hood Turu Varsa İnce Memed Turu da Olabilir

Robin Hood Turu Varsa İnce Memed Turu da Olabilir

ATO Turizm Haftası etkinlikleri çerçevesinde düzenlendiği "Adana Marka Konferansı, Turistlere Öyküler" etkinliği Şirin Park Oteli'nde gerçekleşti.

24.04.2014 15:05
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Etkinlikte "Turizm demek öykü demektir" başlıklı bir sunum yapan Turizm Yazarları ve Gazetecileri Derneği (TUYED) Başkanı Kerem Köfteoğlu, yeni turistlerin odağında insan olan, bir öykü barındıran, deneyim yaşatan turları tercih ettiğini hatırlatarak "İngiltere'nin Nottingham Belediyesi, Sherwood ormanına bakan 40 dönümlük arazi üzerinde, labirent, kılıçlı gösteri, ok atma, kostümlü ve öykülü geziler gibi bölümlere sahip Robin Hood cazibe merkezi oluşturuyor. Toplam 21,7 milyon dolara mal olacak proje 2015'te hayata geçirilecek ve giriş ücreti 30 dolar olacak. Robin Hood turları oluyorsa, Çukurova bölgesinde neden İnce Memed turları olmasın? Yörük kültürünün birebir yaşatılacağı yayla turları neden olmasın?" dedi.

TUYED Başkanı Kerem Köfteoğlu, Dünya Turizm Örgütü'nün kitle turizmi dışındaki tercilerin yaygınlaştığına dikkat çektiğini belirterek "Bu durum, karşımıza tatildeyken etkinliklere katılmak isteyen, yeni deneyim kazanıp öyküler dinlemek isteyen turist tiplerini çıkarıyor. Odağında insan olan, bir öykü barındıran turlara odaklanmalı. Çünkü günümüzün turisti öyküsü bulunan destinasyonları tercih ediyor. Yerli, yabancı turist çekmek istiyorsanız, mutlaka yörenize özgü öykülerinizi bulup, sunulacak hale getirmelisiniz. Öyküsüyle anlatımlar tarihi binaları birer taş yığını olmaktan çıkarıp, onlara hayat veriyor" dedi.

Yurt dışında yapılan masal yolu turlarının yoğun ilgi gördüğüne dikkat çeken Köfteoğlu bu konuda şu örneği verdi: "İngiltere'nin Nottingham Belediyesi, Sherwood ormanına bakan 40 dönümlük arazi üzerinde çeşitli etkinliklerin yapılacağı, ziyaretçilerin öyküler eşlinde gezdirileceği Robin Hood cazibe merkezi oluşturuyor. Toplam 21,7 milyon dolara mal olacak proje 2015'te hayata geçirilecek ve giriş ücreti 30 dolar olacak. Robin Hood turları oluyorsa, Çukurova bölgesinde neden İnce Memed turları olmasın? Yörük kültürünün birebir yaşatılacağı yayla turları neden olmasın? Günümüzün turisti artık gittiği yerden bir deneyim, yeni bir bilgiyle dönmek istediğinden bu turlar ilgi çekecektir. Ziyaretçilere gösterip gezdireceğiniz yerlerin, tattıracağınız lezzetlerin bir öyküsü olursa buralar yeniden hayat bulup, turist çekecektir."

Programın açılışında konuşan ATO Başkan Vekili Halis Bayrak, Türkiye'de katma değeri daha yüksek turizm geliri üretilmesi gerektiğini vurguladıktan sonra"Adana turizmde çok geri kalmış. Kent ciddi turizm altyapısına ihtiyaç duymakta ve bu maalesef yıllardır giderilememiştir. Öyküler, merak uyandıran ve tüm turistlerin kolaylıkla dinlemeye adapte oldukları bir iletişim aracı olduğundan bir şehrin turizminin tanıtılmasında ve markalaşmasında etkili şekilde kullanılabilir" dedi.

Adana Vali Yardımcısı Halis Arslan, Adana'da turizmin gelişmesi yönündeki çabaların devam ettiğini açıkladı. Kentin turizmde hak ettiği yere gelerek, Antalya ile yarışacak konuma geleceğini bildiren Arslan, Adana'nın turizmde 'bende varım' diyebilmesi için bu tür organizasyonları gerçekleştirdiklerini vurguladı.

"Öykünün ikna gücü" konulu sunumu yapan Doç. Dr. Mustafa Copcu, öykünün birinci özelliğinin 'dikkat çekici' olması gerektiğini söyledi. Bir öyküde olması gereken diğer unsurları,"İlgi, söylem ve eylem bütünlüğü, istek oluşturması" diye sıralayan Copcu, her şeyin öyküsüyle satıldığını ifade etti. Usta satıcının satın almaya yardımcı olduğunu belirten Copcu, "Çok basit olaylardan çok ilginç öyküler çıkarabilirsiniz. Çok büyük şeyler aramaya gerek yok. Sahip olduğunuz değerlerin farkına varın." şeklinde konuştu.

Adana Markasının Öyküleri Yarışması başladı

Prof. Dr. Mehmet Cihan Yavuz'un da "Turizm ve destinasyon markalamasında öykü kullanımı" başlıklı sunumu yaptığı toplantıya çok sayıda kurum temsilcisi ile öğrenciler katıldı. Bu arada ilin iç ve dış tanıtımına katkı vermek amacıyla "Adana markasının öyküleri" yarışması düzenleniyor. Prof. Dr. Yavuz öykülerin yansıtması gereken özellikleri şöyle özetledi: Okuyanın Adana'ya ilgisini çekmeli. Okuyan Adana'yı merak etmeli. Adana'yı güzel ve olumlu yönleriyle anlatmalı."

Katılımcıların yarışmaya kendi adlarıyla sadece bir öykü yollayabileceğini hatırlatan Prof. Dr. Yavuz sözlerini şöyle noktaladı: "Yarışmaya başvuruları 30 Haziran 2014 tarihine kadar alacağız. Yarışmaya katılan esenler değerlendirildikten sonra birinciye 3 bin, ikinciye 2 bin, üçüncüye bin ve mansiyon alan olursa da 500 TL ile ödüllendirilecek."

Kaynak: Bültenler

Son Dakika Güncel Robin Hood Turu Varsa İnce Memed Turu da Olabilir - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement