Rusya, Latin Amerika ile Yeni Köprüler Kurmaya Çalışıyor - Son Dakika
Güncel

Rusya, Latin Amerika ile Yeni Köprüler Kurmaya Çalışıyor

Ukrayna krizi nedeniyle başta ABD olmak üzere Batı dünyasıyla sorunlar yaşayan Rusya, Güney Amerika'da yeni müttefikler bulma girişiminde.

17.07.2014 11:02  Güncelleme: 11:01
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Ukrayna krizi nedeniyle başta ABD olmak üzere Batı dünyasıyla sorunlar yaşayan Rusya'nın, Güney Amerika'da yeni müttefikler bulma girişiminde olduğu bildirildi.

Kırım'ın Rusya'ya bağlanması, Ukrayna krizinde üstlendiği rol nedeniyle sanayileşmiş ülkelerden oluşan G8'deki üyeliğinin askıya alınmasının ardından Batı dünyasıyla gerginleşen ilişkiler Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin'i yeni ittifaklar arayışına yönlendirdi.

Putin, Brezilya, Rusya, Hindistan, Çin ve Güney Afrika'nın (BRICS) 6. Zirvesi nedeniyle geldiği Brezilya'da, yeni ekonomik ve stratejik ortaklıklar kurmak için Latin Amerika ülkelerinin liderleriyle görüştü.

Rusya'nın bu ayın başında Venezuela ile ortak askeri tatbikat denemelerini arttırması, Küba'nın borcunu silerek yardım edeceği sözünü vermesi başta ABD olmak üzere Batı tarafından dikkatle takip ediliyor.

Putin ve Küba lideri Raul Castro arasında imzalanan enerji anlaşmasının yanısıra, Rusya ada ülkesi Küba'da Rus yapımı küresel uydu sistemi GLONASS istasyonlarını kurmayı planlıyor.

Zirve kapsamında Arjantin Devlet Başkanı Cristina Fernandez de Kirchner ile görüşen Putin, İngiltere'yi Arjantin ile arasında tartışmalara neden olan Falkland adaları üzerinden eleştirdi.

Latin Amerika'nın güçlü ekonomilerinden Brezilya ile savunma, nükleer enerji, sağlık, teknoloji ve ekonomik anlaşmalar konusunda ilişkilerini arttırmayı planlayan Putin'in, Güney Amerika'da olumlu karşılanması dikkati çekti.

Enquirisk şirketi analistlerinden Carlo Gallo, AA muhabirine yaptığı açıklamada, Rusya'nın Güney Amerika veya herhangi bir bölgedeki partner arayışının çoğunlukla silah ve enerji alanında yoğunlaştığını belirtti.

Gallo, Rusya'nın bu girişiminin ticari yönünün olmasının yanısıra, ABD'yi rahatsız eden Venezuela ve Küba gibi ülkelerle ilişkilerin jeopolitik açıdan tartışılabileceğini dile getirdi.

Slon.ru gazetesi editörü ve Rusya-Güney Amerika ilişkileri uzmanı Alexander Baunov da Güney Amerika'nın bazı bölümlerindeki ABD karşıtlığından yararlanarak Avrupa sınırları dışına etki etmek isteyen Rusya'nın bu girişiminin rahatsızlıklara neden olacağını kaydetti.

Brezilya'nın ev sahipliğinde düzenlenen BRICS zirvesine 11 Latin Amerika ülkesinin yanısıra, Hindistan, Çin, Güney Afrika ülkelerinin liderleri de katıldı.

Bu arada ABD yönetimi, bazı büyük Rus bankaları, önemli enerji ve savunma şirketlerini hedef aldığı ve Rusya'ya karşı bugüne kadar alınan en güçlü tedbirler olarak niteledikleri yeni yaptırımların getirildiğini açıkladı.

Yaptırım getirilen şirketler arasında, Rus devlet petrol şirketi Rosneft, devlet kontrolündeki Rus enerji devi Gazprom'un mali kolu Gazprombank, diğer bir Rus enerji şirketi Novatek, Rus devlet ekonomik kalkınma bankası Vnesheconombank de bulunuyor. - Ankara

Kaynak: AA

Son Dakika Güncel Rusya, Latin Amerika ile Yeni Köprüler Kurmaya Çalışıyor - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement