Sağır ve Dilsiz Kız, Vurulup Felç Kaldığı Eylemin Şüphelisi Oldu - Son Dakika
Güncel

Sağır ve Dilsiz Kız, Vurulup Felç Kaldığı Eylemin Şüphelisi Oldu

Sağır ve Dilsiz Kız, Vurulup Felç Kaldığı Eylemin Şüphelisi Oldu

Gaziantep'te, işitme ve konuşma engelli, 20 yaşındaki Şehriban Sertkal, geçen Kasım ayında 5 kişinin öldüğü Kobani olayları sırasında silahla kol, bacak ve göğsünden vurulurkeh belden aşağısı felç kaldı.

15.01.2015 11:27
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Gaziantep'te, işitme ve konuşma engelli, 20 yaşındaki Şehriban Sertkal, geçen Kasım ayında 5 kişinin öldüğü Kobani olayları sırasında silahla kol, bacak ve göğsünden vurulurkeh belden aşağısı felç kaldı. Ailesi, Şehriban'ın felç kalmasıyla kahrolurken, kızlarının polisin hazırladığı belgelerde şüpheli gösterildiğini öğrenince şoke oldu. Konuşamayan kızının eylemlerin şüphelisi gösterilmesine tepki gösteren baba Teyyip Sertkal, "Felç kalan kızım şimdi 'Terör örgütü üyeliği' ve 'Yaralama' ile suçlanıyor. Beni en çok üzen ise bugüne kadar bana 'Baba' dememiş olan kızımın terör propagandası ile suçlanmasıdır" dedi.

Gaziantep'te, 9 Ekim 2014 tarihinde IŞİD'in Kobani'ye saldırısını protesto edenler ile karşıt görüşlüler arasında kentin çeşitli semtlerinde silahlı çatışma çıktı. Havanın kararması ile başlayan ve saatlerce süren gerginlikler sonunda 1'i kadın 5 kişi öldü, aralarında polislerin de bulunduğu 40'ın üzerinde kişi yaralandı. Güzelvadi Mahallesi'nde oturan Şehriban Sertkal olay tarihinde akşam saatlerinde evine yakın bir sokakta kim tarafından açıldığı bilinmeyen tabancadan çıkan kurşunlarla göğsünden, sağ kol ve kalçasından yaralandı.

FELÇ KALDI

Kobani protestolarında yaralanan sağır ve dilsiz Şehriban Sertkal, kaldırıldığı hastanede tedavi altına alındı. Yaralı getirildiği hastanede ameliyata alınan genç kızın, kalçasına isabet eden kurşun nedeniyle belden aşağısı felç kaldı. Koluna isabet eden mermiyi çıkaran doktorlar, göğüs ve kalçasındaki kurşunları ise riski olduğu için çıkaramadı. Hastanede 2 ayı aşkın süren tedavisinin ardından Şehriban Sertkal, ailesi tarafından eve götürüldü. 7 çocuğundan 4'üncüsü olan doğuştan işitme ve konuşma engelli Şehriban Sertkal, yataktan kalkamazken ihtiyaçları da annesi Bendi Sertkal tarafından karşılanmaya başladı.

KENDİSİNİ VURANLARDAN ŞİKAYETÇİ OLDU

Hastanedeki tedavisi sırasında polis ekipleri Şehriban Sertkal'ın ifadesine başvurdu. İşitme ve konuşma engelli olduğu için tercüman aracılığıyla ifadesi alınan Şehriban Sertkal, evine yakın bir noktada işaret dili bilen bir arkadaşı ile dolaştığını, olayları fark edince eve dönmek isterken vurulduğunu anlattı. Sertkal'ın ifadesi şöyle:

"Saat 18.00 sırasında evden çıktım ve engelli olmayan ama işaret dilini bilen 16 yaşlarındaki kız arkadaşımla yürümeye başladık. Sokaktan çıkınca kalabalık grupları gördük. Elleriyle protesto hareketleri yapıyor ve önlerinde ateş yanıyordu. Bu esnada acı bir koku almaya başladım. Yanımdaki arkadaşım sokağın tehlikeli olduğunu söyleyerek yanımdan gitti. Ben de tekrar eve dönmek istediğim anda kendimi kaybederek bayıldım. Kendime geldiğimde hastanedeydim, kolum, göğsüm ve kalçamdan yaralandığımı öğrendim. Vurulduğum yeri tam ve net olarak hatırlamıyorum. Beni kim ya da kimlerin yaraladığını bilmiyorum. Beni yaralayan şahıs ya da şahıslardan davacı ve şikayetçiyim. Uzlaşmak istemiyorum, ayrıca ben olaylara karışmadım. Olay günü üzerimde beyaz gömlek ve koyu renk kot pantolon vardı."

ŞİKAYETÇİ OLDUĞU SORUŞTURMADA 'ŞÜPHELİ' OLDU

Yaralandığı için şikayetçi olan Şehriban Sertkal, 5 kişinin öldüğü Kobani protestolarına ilişkin yürütülen polis soruşturmasında 'şüpheli' oldu. Soruşturmayı yürüten polisler, protesto olaylarının olduğu Beybahçe Mahallesi'ndeki güvenlik kameraları kayıtlarını  inceledi. Görüntülerde; saat 20.00 sıralarında yüzlerini kapatan PKK yandaşı bir grubun karşıt görüşlüler ile çatıştığı ve bu sırada koyu renk düz çizgili kıyafetli kızın yere düştüğü belirlendi. Güvenlik kamerası kayıtlarında; vurulmadan önce elinde taş veya benzeri bir cismi karşı tarafa attığı görülen kızın, yaralanması ardından gösteriye katılan diğer kişiler tarafından olay yerinden uzaklaştırıldığı görüldüğüne yer verildi. İncelemelerde görüntülerde görülen ve yaralanmasının ardından tedavi için götürülen kızın, olay günü hastanelere başvuranlar arasında tek kız olduğu için Şehriban Sertkal olduğu ve PKK taraftarı grup ile gösterilere katıldığının anlaşıldığı yer aldı.

Soruşturmada ayrıca olaylar sırasında tutuklanan Y.T. isimli kişinin, Beybahçe Mahallesi'ndeki gerginlik sırasında Siirtli bir kızın yaralandığını ifadesinde söylediğine yer verilerek, bu kişinin Vanlı olan yaralı Şehriban Sertkal olduğu değerlendirmesi yapıldı. Olaylarda yaralanan tek kız olması, güvenlik kamerası ve tutuklanan bir kişinin ifadesinin ardından eylemlere katıldığı değerlendirmesi ile Şehriban Sertkal, şüpheli olarak soruşturmaya dahil edildi. Şehriban Sertkal'; yürütülen ve savcılığın kabul etmesiyle davaya dönüşecek soruşturma kapsamında; 'Kasten yaralama, PKK/KCK terör örgütü üyesi olmak, PKK/KCK terör örgütü adına eylem ve faaliyette bulunmak, Terör örgütü propagandası yapmak, 2911 sayılı kanuna muhalefet, Mala zarar verme, Görevli memuru yaralama ve direnme' suçları yöneltiliyor.

AİLE ŞOKE OLDU

Hazırlanan polis fezlekesini avukatları Adnan Erol'dan öğrenen ve olay günü yaralanan ve felç kalan kızlarının olayların şüphelisi olarak gösterildiğini ifade eden inşaat ustası babası, 47 yaşındaki Teyyip Sertkal, duruma tepki gösterdi. Kızlarının belden aşağısının tutmaması ile yaşadıkları üzüntü sırasında duydukları olay ile şoke olduklarını ifade eden Teyyip Sertkal, şöyle konuştu:

"Olay günü Ankara'da çalışıyordum. Kızım hedef çekilerek ve hayatına kast edilerek vuruluyor. Sağır ve dilsiz olan kızım bu olayın ardından felç kaldı. Bu haline üzüldüğümüz kızımızın olayların şüphelisi olarak yargılanacağını öğrendik. Gerekçe olarak olaylar sırasında eylemcilerin arasında vurulan bir kız olduğu ve hastaneye giden tek kızın da Şehriban olması gösteriliyor. Şehriban güya gösterilerde elini kaldırmış slogan atmış. 20 yıllık doğuştan sağır ve dilsiz kızım bugüne kadar 'baba' dememiş. Felç kaldı ve buna kahrolurken, şüpheli olarak yargılanacağı haberiyle dünyayı bize zindan ettiler. Polisin Şehriban olarak değerlendirdiği kız benim kızım değil."

Teyyip Sertkal, Vanlı olduklarını ve 2008 yılında BDP'de bir dönem siyaset yaptığını bunlardan dolayı suçlu ilan edildiklerini de öne sürdü.

Şerhiban'ın annesi Bendi Sertkal ise kızının sanık gösterilmesine isyan ederek, "Ben kızıma gözüm gibi bakıyordum. Hep kendisine refakatçilik yaptım, gözüm gibi baktım. Böyle olmasını hiç istemezdim. Şu an da benim kızım sanık gösteriliyor. Bunu asla kabul etmiyorum" dedi.

Ailenin avukatı Adnan Erol ise soruşturmanın devam ettiğini ifade ederken, gerçek faillerin soruşturmaya dahil edilmediğini öne sürdü. Erol, dosyanın bu haliyle devam etmesi halinde mağdurların failleştirileceği iddiasında bulundu. - Gaziantep

Kaynak: DHA

Son Dakika Güncel Sağır ve Dilsiz Kız, Vurulup Felç Kaldığı Eylemin Şüphelisi Oldu - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement