Sağlık Sektöründe Yeni Bir Vurgun Şekli; Mülteciler Üzerinden Devlet Dolandırılıyor - Son Dakika
Güncel

Sağlık Sektöründe Yeni Bir Vurgun Şekli; Mülteciler Üzerinden Devlet Dolandırılıyor

Sağlık Sektöründe Yeni Bir Vurgun Şekli; Mülteciler Üzerinden Devlet Dolandırılıyor

Bazı eczaneler, Suriyeli mültecilerin kimlik bilgilerini ele geçirip, ilaç vermediği halde ilaç vermiş gibi gösterip AFAD'tan ücretini tahsil ediyor.

02.05.2016 16:08

İnsanların sağlığıyla ilgili devletin vermeye çalıştığı hizmetler birçok alanda olduğu gibi mültecilere yönelik verdiği ilaç hizmetinde de suiistimal edilmeye başlandı. Özel hastane ve tıp merkezlerinin Sosyal Güvenlik Kurumu'nu (SGK) dolandırarak haksız kazanç elde ettiklerinin ortaya çıktığı bugünlerde farklı bir vurgun daha gündeme geldi.
Devlet, bir genelge yayımlayarak, "Geçici Koruma" statüsü verdiği Suriyeli mülteciler için MEDULA sistemini açtığını duyurdu. Böylece Türkiye vatandaşları gibi Suriyeli mülteciler de MEDULA sisteminden yararlanmaya başladı. Her türlü sağlık hizmetlerinden yararlanan ancak ilaç emin etmekte güçlük çeken mülteciler artık eczanelerden hiçbir ücret ve fark ödemeden ilaç alabiliyordu. Eczanelere ödeme ise Şanlıurfa İl Afet ve Acil Durum Müdürlüğü (AFAD) tarafından yapılıyordu. Ancak her yerde olduğu gibi eczaneler arasında da bunu suiistimal edenler ortaya çıktı.
TC kimlik numaralarının ele geçirilip hastane ve eczanelere gidilmediği halde SGK'nın dolandırılmasına benzer vurgunlar yine bazı eczaneler ile AFAD arasında da gerçekleşti. İddiaya göre, Akçakale ve kent merkezindeki bazı eczaneler başta olmak üzere Suriyeli mültecilerin kimlik bilgilerini temin eden bazı eczaneler, mültecilere ilaç vermiş gibi gösterip ücretini AFAD'tan tahsil ediyor.
Giderek artan ilaç borcu karşısında AFAD yetkilileri de şaşırdı ve incelemeyi yoğunlaştırdı. Bu kez eczanelere ödeme geç yapılmaya başlandı. Bu nedenle hiç kabahati yokken ödemeyi alamadığı için sıkıntı yaşayan eczanelerin sorununu aşmak üzere zaman zaman eczaneler odasıyla AFAD arasında krizi aşmak için görüşmeler yapılıyor.
SÖNMEZ: SURİYELİLER İÇİN DE MEDULA SİSTEMİ KULLANILIYOR
Kendilerine bu konuda bir olayın intikal etmediğini belirten AFAD Şanlıurfa İl Müdürü Mahmut Sönmez, bütün vatandaşlar gibi Suriyeliler için de MEDULA sistemi üzerinden işlem yapıldığını söyledi. Suriyelilerin faturalarının Ankara SGK tarafından incelendiğini kaydeden Sönmez, "Benim o duyumdan haberim yok ama ben size sistemin nasıl işlediğini söyleyebilirim ancak. Nasıl ki, biz Türk vatandaşı olarak hastaneye gidiyorsak, nasıl parmak izi ile bizim bilgilerimiz sisteme düşüyorsa, aynı şekilde MEDULA sistemi kullanılıyor. Ondan sonra tedavi yapılıyor. Alınan bilgiler eczane sistemine düşmüş oluyor. Biz nasıl 5 gün içerisinde aynı tedaviyi aynı ilaçları alamıyorsak onlar da aynı duruma tabi. Bunun en son incelemesi Ankara SGK'da yapılıyor. Bütün faturalar Ankara'ya gidiyor, orada inceleniyor, ondan sonra ödemeler gerçekleştiriliyor. Yani sistem böyle işliyor ama bize böyle bir iddia intikal etmedi. Dolayısıyla nasıl ki siz hastaneye gittiğiniz zaman hangi sisteme tabiyseniz Suriyeliler için de aynı sistem geçerli" ifadelerini kullandı. (KAYNAK GAZETEİPEKYOL)

Kaynak: Temsilci

Son Dakika Güncel Sağlık Sektöründe Yeni Bir Vurgun Şekli; Mülteciler Üzerinden Devlet Dolandırılıyor - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement