Sağlıkla İlgili "Torba Tasarı" TBMM'de - Son Dakika
Politika

Sağlıkla İlgili "Torba Tasarı" TBMM'de

Sağlıkla İlgili "Torba Tasarı" TBMM\'de

Tasarıya göre, sağlıkta şiddetin önlenmesine yönelik olarak kamu görevlilerine karşı işlenen kasten yaralama suçları, tutuklama nedeni olacak Özel hastanelerde çalışan sağlık personeli de TCK'nın uygulanması bakımından kamu görevlisi olacak Organ ve doku alınması, taşınması, saklanması, aşılanması ve nakli ile yurt dışından temin edilmesi, Sağlık Bakanlığı'nca yetkilendirilmiş uzman personel ve donanıma sahip kurumlarca yapılacak Ceset üzerinde bir değişiklik yapmayan dokular, aksine bir vasiyet ibraz edilmediği takdirde alınabilecek Nöbet hizmetleri hariç olmak üzere mesai saatleri dışında çalışan profesör, doçent ve eğitim görevlilerine yapılacak ek ödeme oranı artırılıyor

20.06.2013 18:01

Sağlıkta şiddetin önlenmesine yönelik kamu görevlilerine karşı işlenen kasten yaralama suçları, tutuklama nedeni sayılacak.

TBMM Başkanlığı'na sunulan Sağlık Bakanlığı ve Bağlı Kuruluşlarının Teşkilat ve Görevleri Hakkında Kanun Hükmünde Kararname ile Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Tasarısı'na göre, ruhsatsız olarak müstahzar imal edenler veya bu şekilde imal edilen müstahzarları  bilerek satan, satışa arz eden veya sattıranlara, 1 yıldan 5 yıla kadar hapis cezası verilecek.

Bu müstahzarlar kendilerine atfedilen tedavi vasıflarına haiz olmadığı veya bu vasıfları azaltacak veya kaybedecek şekilde veya saf olmayan maddelerden imal edildiği anlaşıldığı takdirde ceza üçte bir oranında artırılacak.

Müstahzar olmamakla beraber hastalıkları teşhis ve tedavi ettiği beyanı ile herhangi bir ürünün satışını, pazarlamasını veya reklamını yapanlar, 1 yıldan 5 yıla kadar hapis cezası ile cezalandırılacak. Ayrıca, bunların tanıtım veya satışlarının internet üzerinden yapılması halinde de ceza verilecek.

Beşeri İlaçların Fiyatlandırılması Hakkında Karar gereğince, bazı ilaç firmaları tarafından, referans fiyat uygulamasına bağlı olarak fiyat değişikliklerinin öngörülen süre içerisinde bildirilmemesinden kaynaklanan kamu zararı, Sağlık Bakanlığı vasıtasıyla ruhsat sahibi firmalardan tahsil edilecek.

Tahsil edilen tutarlar içerisinde genel bütçeye dahil idareler, belediyeler, KİT'ler, özel şahıslar gibi farklı kişi, kurum ve kuruluşların payı bulunması sebebiyle bu meblağ, kurumlar arasında dağıtımı, faizin hesaplanması, tahsili ve takibi yapılamadığından doğrudan hazineye irat kaydedilecek. Ayrıca faizin hesabına ve tahsiline ilişkin usül belirlenerek tahsil görevi Sağlık Bakanlığı'na verilecek.

-Eczaneler ihaleye giremeyecek

Eczane açma iznine esas hizmet puanında adaleti ve hakkaniyeti sağlamak üzere, meslekte geçirilen toplam yıl sayısı ile eczacının hizmet puanı çarpımı sonucu tespit edilen yerleştirme puanı hesaplanmasındaki çarpma işlemi, toplama işlemi şeklinde değiştiriliyor.

Eczaneler ihalelere giremeyecek. İlaçların alındığı ecza deposuna iadesi, eczaneler arasındaki takası, miadı geçmiş ya da bozulmuş olanlarının imhası işlemlerinde ilaç takip sistemine bildirim yapılması zorunlu olacak.

-Ek ödeme oranı artıyor

Nöbet hizmetleri hariç olmak üzere mesai saatleri dışında çalışan profesör, doçent ve eğitim görevlilerine yapılacak ek ödeme oranı artırılıyor. Ayrıca Türkiye İlaç ve Tıbbi Cihaz Kurumu'nun sağlık ve yardımcı sağlık hizmetleri ile teknik hizmetler sınıfı kadrolarına atanmış olup, kurumun analiz ve kontrol laboratuvarlarında fiilen görev yapan personele döner sermaye gelirlerinin merkez payından ek ödeme yapılması öngörülüyor.

Silahlı kuvvetlerin sağlık teşkillerindeki sağlık hizmetleri, harekat ihtiyaçları hariç ulusal sağlık mevzuatında yer alan hizmet standartlarına göre yürütülecek.

-Organ nakli

Organ ve doku alınması, taşınması, saklanması, aşılanması ve nakli ile yurtdışından temin edilmesi, Sağlık Bakanlığı'nca yetkilendirilmiş gerekli uzman personel ve donanıma sahip kurumlarca yapılacak.

Tıbbi ölümün gerçekleştiğine, biri nörolog veya nöroşirürjiyen, biri de anesteziyolji ve reanimasyon veya yoğun bakım uzmanından oluşan iki hekim tarafından kanıta dayalı tıp kurallarına uygun olarak oy birliği ile karar verilecek.

-Kadavra ithal edilebilecek

Kornea gibi ceset üzerinde bir değişiklik yapmayan dokular, aksine bir vasiyet ibraz edilmediği takdirde alınabilecek. Ayrıca, otopsi işlemi tamamlanmış olmak kaydıyla, vücudunu ölümden sonra inceleme ve araştırma faaliyetlerinde faydalanılmak üzere vasiyet edenler ile yataklı tedavi kurumlarında ölen veya bunların morglarına getirilen ve kimsenin sahip çıkmadığı cesetler, bilimsel araştırma için kullanılmak üzere yüksek öğretim kurumlarına verilebilecek.

Tıp eğitimi için gerekli olan kadavra yurtiçinden yeteri kadar temin edilememesi halinde yurtdışından kadavra veya kadavra parçası temin edilebilecek.

Üniversitelerle birlikte kullanımdaki hastanelerin döner sermayelerinden, ilgili fakültenin temel tıp bilimlerinde görev yapan öğretim üyesi, öğretim görevlisi ve araştırma görevlisi ile üniversite yöneticilerine de ek ödeme verilecek. Birlikte kullanımdaki sağlık tesislerinde mesai sonrası hizmetler için ilave ücret alınmayacak. Tasarıyla klinik araştırma kapsamı da genişletiliyor.

-Yetkisiz sağlık hizmeti verene hapis cezası

Sağlık hizmeti sunumu ile ilgili tüm iş ve işlemler, Sağlık Bakanlığı'nca denetlenecek. Ruhsatsız olarak sağlık hizmeti sunan veya yetkisiz kişilerce sağlık hizmeti verdirenler, bir yıldan üç yıla kadar hapis ve yüzbin güne kadar adli para cezası ile cezalandırılacak.

Özel izne tabi hizmet birimlerini Sağlık Bakanlığı'ndan izin almaksızın açan veya buralarda verilecek hizmetleri sunan sağlık kurum ve kuruluşları, bir önceki aya ait brüt hizmet gelirinin yansına kadar idari para cezası ödeyecek.

-Diğer cezalar

Bakanlıkça belirlenen kayıtları uygun şekilde tutmayan veya bildirim zorunluluğunu yerine getirmeyen sağlık kurum ve kuruluşları 2 defa uyarılacak, uyarıya uymayanlara bir önceki aya ait brüt hizmet gelirinin yüzde biri kadar idari para cezası verilecek. Sağlık Bakanlığı'nca belirlenen acil hastaya müdahale esaslanna; personel, tıbbi cihaz ve donanım, bina ve hizmet birimleri, malzeme ile ilaç standartlarına uyulmaması hallerinde bir önceki aya ait brüt hizmet gelirinin yüzde beşine kadar idari para cezası uygulanacak.

İnsan sağlığının, ticari unsur haline dönüştürülmesinin engellenmesi ve kamu yararının korunması amacıyla Sağlık Bakanlığı'nca belirlenen bilgilendirme ve tanıtım faaliyetlerinin usül ve esaslanna aykırı hareket eden sağlık kurum ve kuruluşlarına ve yayıncı kuruluşlara bir önceki aya ait brüt hizmet gelirinin yüzde beşine kadar idari para cezası verilecek. İdari para cezasını gerektiren fiillerin bir yıl içerisinde tekrarı halinde idari para cezaları bir kat arttırılarak uygulanacak. Üçüncü defa işlenmesinde ise sağlık kurum ve kuruluşunun ilgili bölümünün veya tamamının faaliyeti 3 aya kadar durdurulacak.

Belirtilen idari para cezalarını vermeye valiler, faaliyet durdurma cezasını vermeye Sağlık Bakanlığı yetkili olacak.

Üniversitelerle birlikte kullanımdaki hastanelerin döner sermayelerinden üniversite yöneticilerine ve öğretim elemanlarına evvelce yapılan ödemeler için borç çıkarılmayacak. En az iki yıl yurt dışında mesleki faaliyette bulunmuş olan tabiplerden ve tıpta uzmanlık mevzuatına göre uzman olanlardan 6 ay içinde Türkiye dönenler ile yurt dışında eğitimlerin tamamlayan tabipler ve tıpta uzmanlık mevzuatına göre uzman olanlar, devlet hizmeti yükümlüğünden muaf tutuluyor.

Gemi hastane kiralamaları, 2023 yılına kadar 15 yıl süre ile yapılabilecek ve 7 yıla kadar ihale yapılabilecek işlerin süresi de 2023 yılına kadar uzatılıyor.

Aile hekimlerine yapılan ödeme kalemleri arasından tetkik ve sarf malzemesi giderleri çıkarılacak, bu ödemeler, halk sağlığı müdürlükleri tarafından hak sahiplerine yapılacak.

-Sağlıkta şiddeti önlemek için önlem

Özel sağlık kurum ve kuruluşlarında görev yapan personel, görevleri sırasında işledikleri veya görevleri nedeniyle kendilerine karşı işlenen kasten öldürme, kasten yaralama, tehdit ve hakaret suçlardan dolayı Türk Ceza Kanunu'nun uygulanması bakımından kamu görevlisi sayılacak.

Sağlıkta şiddetin önlenmesine yönelik olarak kamu görevlilerine karşı işlenen kasten yaralama suçları, tutuklama nedeni sayılacak.

-İçme sularının denetimi

Belediye ve il özel idarelerinin sorumluluğunda bulunan içme sularının Türkiye Halk Sağlığı Kurumu tarafından yapılacak veya yaptırılacak her türlü tetkik ve tahlil bedelleri, ilgili belediye ve il özel idaresince karşılanacak. Bu bedeller Sağlık Bakanlığı ve bağlı kuruluşlarına belediyelerce tahakkuk ettirilecek su kullanım bedellerinden mahsup edilecek.

Sağlık Bakanlığı'nın denetim alanındaki sular bakımından bu düzenlemede belirtilen idari yaptırımları uygulamaya halk sağlığı müdürü yetkili olacak. Bu sularla ilgili iş ve işlemler, Türkiye Halk Sağlığı Kurumu'nca yapılacak.

-

Kaynak: AA

Son Dakika Politika Sağlıkla İlgili 'Torba Tasarı' TBMM'de - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement