"Sahillerin İncisi" Zambaklara Koruma - Son Dakika
Güncel

"Sahillerin İncisi" Zambaklara Koruma

"Sahillerin İncisi" Zambaklara Koruma

Kirlilik, küresel ısınma ve sahillerdeki bilinçsiz yapılaşma gibi nedenlerle yok olma tehlikesiyle karşı karşıya kalan kum zambaklarının yeni türlerinin kazandırılması için çalışma başlatıldı
25.10.2013 11:28

Akdeniz ülkeleri ile Karadeniz'in güney kıyılarında yetişen ve "sahillerin incisi" olarak bilinen kum zambakların türleri zenginleştirilecek.

Kirlilik, küresel ısınma ve sahillerdeki bilinçsiz yapılaşma gibi nedenlerle yok olma tehlikesiyle karşı karşıya kalan zambaklar, Alata Bahçe Kültürleri Araştırma İstasyonu'nda yürütülen  "Türkiye geofitlerinin kültüre alınması, yeni tür ve çeşitlerin sektörlere kazandırılması" projesi kapsamında koruma altına alındı.

TÜBİTAK tarafından desteklenen ve zambakların biyoçeşitlilik yönünden korunmasını, geliştirilmesini sağlayacak proje kapsamında türler arası melezleme çalışması da yapılıyor.

Alata Bahçe Kültürleri Araştırma İstasyonu Müdürü Davut Keleş, gazetecilere yaptığı açıklamada, projeyi Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığına bağlı araştırma enstitüleri, araştırma istasyonları, TÜBİTAK Marmara Araştırma Merkezi Genetik Mühendisliği ve Biyoteknoloji Enstitüsü, Gazi Üniversitesi Eczacılık Fakültesinin birlikte yürüttüğünü söyledi.

Projeyle kum zambağında çeşitlerinin geliştirilmesini ve sektöre kazandırılmasını sğlamaya çalıştıklarını ifade eden Keleş, şunları kaydetti:

"Akdeniz sahillinin 381,1 kilometrelik kısmından toplanarak istasyonumuzda korumaya alınan zambakların kültüre alınma ve türler arası melezleme çalışması devam ediyor. Bu projenin Akdeniz kumsallarının nadide bitkisi, zarafeti temsil eden beyaz çiçekleriyle sahillerin incisi olarak adlandırılan kum zambağını koruyacağı kanaatindeyim. Sadece görüntüsüyle değil geceleri salgıladığı kokusuyla da dikkati çeken kum zambağı, Türkiye dışında İsrail ve Portekiz arasındaki sahillerde de kendini gösteriyor."

Kum zambaklarının mayıs ayında açmaya başladığını hatırlatan Keleş, "Genellikle Akdeniz ülkelerinde ve Karadeniz'in güney kıyılarında yetişen kum zambakları Erdemli'de de yetişiyor. Yok olma tehlikesiyle karşı karşıya olan zambaklar, yapılan bilimsel çalışmalarla varlığını sürdürebilecek" dedi. - Mersin

Kaynak: AA

Son Dakika Güncel 'Sahillerin İncisi' Zambaklara Koruma - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement