Sahte İçki Zehirlenmelerinde Endişe Veren Artış - Son Dakika
Güncel

Sahte İçki Zehirlenmelerinde Endişe Veren Artış

Sahte İçki Zehirlenmelerinde Endişe Veren Artış

ÇUKUROVA Üniversitesi'nden (ÇÜ) bilim isanları, sahte içkiden zehirlenme olaylarının artması üzerine uyarılarda bulundu.

26.10.2016 13:38
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

ÇUKUROVA Üniversitesi'nden (ÇÜ) bilim isanları, sahte içkiden zehirlenme olaylarının artması üzerine uyarılarda bulundu.

Tıp Fakültesi Adli Tıp Anabilim Dalı öğretim üyesi Doç. Dr. Nebile Dağlıoğlu ve Gıda Mühendisliği Bölümü öğretim üyesi Prof. Dr. Turgut Cabaroğlu, yaptıkları açıklamada sahte içkiden zehirlenme vakalarının yılda 3 ya da 4'ü geçmezken, son bir haftada 15'i bulduğunu belirtti.

NEDENİ METİL ALKOL

Sahte içkinin 'merdiven altı' olarak tabir edilen koşullarda üretiminin artığını belirten Prof. Dr. Cabaroğlu, bununla beraber tüketici güvenliğinin risk altına girdiğini ve zaman zaman yaşanan metil alkol zehirlenmesine bağlı ölümler oluştuğunu söyledi. Yasadışı, sahte ve kaçak içki sektörünün halk sağlığını tehdit ettiği gibi önemli vergi kaybına da neden olduğunu açıklayan Prof. Dr. Cabaroğlu, piyasada sahtesi en fazla görülen alkollü içeceğin 'rakı' olduğuna dikkat çekti.

PİYASASI GENİŞLİYOR

Vergi artışına bağlı olarak fiyatların yükselmesinin merdiven altı piyasayı hareketlendirdiğini, bu ürünlere özellikle geliri düşük kesimler, bazı eğlence yerleri, oteller, turizm bölgeleri ve büyük şehirlerde tekel bayilerinin ilgi duyduğunu anlatan Prof. Dr. Cabaroğlu, sahte içki pazarının da büyüdüğünü vurguladı. Prof. Dr. Turgut Cabaroğlu, "Ülkemizde ölümle sonuçlanan sahte içki vakalarının tamamı metil alkol zehirlenmesinden kaynaklı. Bunun da temel nedeni sahte üretim sırasında bilmeden etil alkol yerine daha ucuz olduğu için metil alkol (metanol) kullanılması veya etil alkolle yüksek oranda metil alkolün karıştırılması. Kendi ürettiği kaçak içkiden zehirlenenler bile var" dedi.

BİR HAFTADA 15 VAKA

Doç. Dr. Nebile Dağlıoğlu da metil alkol zehirlenmesinin başlıca belirtilerinin baş ağrısı, bulantı, kusma, baş dönmesi, görmede bulanıklık olarak seyrettiğini açıkladı. Dağlıoğlu, daha ileri dönemde körlük, koma hali ve ölüm olaylarının gerçekleştiğini ifade etti.

Nebile Dağlıoğlu, ÇÜ Balcalı Hastanesi'nde zehirlenme tanısı ile başvuranlara gerekli kan testlerinin 5 dakika içerisinde yapıldığını söyledi. Dağlıoğlu, özellikle son bir haftada zehirlenme belirtisi ile acil servise başvuranlardan alınan kan örneklerinde yüksek oranda metanol tespit edildiğini açıklayarak şunları kaydetti:

"Hatay Mersin ve Adana'dan gelen vakalarda ölüm olaylarıyla sıklıkla karşılaşıldı. Çok ucuz olduğu için içkinin içerisine metanol konuluyor. Buna bağlı da ciddi zehirlenmeler oluyor. Yılda 4 ya da 5 vaka gelirken son haftada 14-15 metil alkol zehirlemesi ile karşı karşıyayız. Bundan da kaçak içki üretiminin arttığını anlıyoruz."

KALICI KÖRLÜK NEDENİ

Özellikle sahte içki zehirlenmesinin gözü etkilediğini belirten Doç. Dr. Dağlıoğlu, bu hasarların geri dönüşünün olmadığını ve görme kaybına neden olduğunu sözlerine ekledi.

- Adana

Kaynak: DHA

Son Dakika Güncel Sahte İçki Zehirlenmelerinde Endişe Veren Artış - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement