Salepçioğlu Camisi'nde Restorasyon Hızla Sürüyor - Son Dakika
Yerel

Salepçioğlu Camisi'nde Restorasyon Hızla Sürüyor

Salepçioğlu Camisi\'nde Restorasyon Hızla Sürüyor

İzmir Ticaret Odası (İZTO) Yönetim Kurulu Başkanı Ekrem Demirtaş, İTO olarak Salepçioğlu Camisi'nde yaptırdıkları restorasyon çalışmalarının bütün hızıyla sürdüğünü belirterek, "5 Mart'ta başlayan çalışmaların 180 günde; 1 Eylül'de tamamlanması"...

11.05.2012 12:16
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

İzmir Ticaret Odası (İZTO) Yönetim Kurulu Başkanı Ekrem Demirtaş, İTO olarak Salepçioğlu Camisi'nde yaptırdıkları restorasyon çalışmalarının bütün hızıyla sürdüğünü belirterek, "5 Mart'ta başlayan çalışmaların 180 günde; 1 Eylül'de tamamlanması planlanıyor. İzmir'in en güzel camilerinden birisini yine aslına uygun olarak İzmir'e kazandırmanın heyecanını yaşıyoruz" dedi.

İZTO Yönetim Kurulu Başkanı Ekrem Demirtaş, Meclis Başkanı Selami Özpoyraz ve İZTO Yönetim Kurulu Üyesi Barış Tuntaş, Salepçioğlu Camisi'ndeki restorasyon çalışmalarını yerinde inceleyerek restorasyonu yapan Umart Mimarlık Mühendislik Şirketi'nin sahibi

Mahir Kaplan'dan çalışmalar hakkında bilgi aldı.

Kaplan, 1 Mart'ta başlayan çalışmalar kapsamında şu ana kadar yıkım söküm, raspalama, mermer temizleme işlemlerini tamamlayarak, iç mahallerde detaylı raspalama süsleme temizliği ve tamamlamaları, çatlakların onarımı, derz dolguları duvar ve tavan sıvaları taş duvar temizlikleri ve tamamlamaları işlerini yürüttüklerini söyledi.

RESTORASYON BEDELİ 900 BİN TL

İZTO Yönetim Kurulu Başkanı Ekrem Demirtaş da restorasyonun program dahilinde yürümesinden memnun olduklarını söyledi. Salepçioğlu Camisi'nin restorasyonu için Vakıflar Bölge Müdürlüğü ile 6 Ocak 2012'de protokol imzalamalarının ardından hemen ihaleyi yaptıklarını belirten Demirtaş, "Restorasyon ve çevre düzenlemesi işini 625 bin TL bedel karşılığında UMART Mimarlık Mühendislik İnşaat Taah. San ve Tic. Ltd. Şti. firması üstlendi. Camiinin Elektrik Projesi Özyavru Elektrik tarafından, Mekanik ve Sıhhi Tesisat Projeleri ise Gültay Tesisat tarafından bedelsiz olarak yapıldı. Hem Vedat Özyavru'ya hem de Hilmi Gültay'a teşekkür ediyorum" dedi. Elektrik ve mekanik işlerinin de yeni ihale edildiğini belirten Demirtaş bu işler için de 275 bin 800 TL harcayacaklarını, restorasyonun toplam bedelinin 900 bin TL'ye ulaşacağını söyledi.

1 EYLÜL'DE ÇALIŞMALAR BİTECEK

Salepçioğlu Camisi'nin kendine özgü mimari özellikleri, barok tarzı ile eşsiz ve çok güzel bir cami olduğunu belirten Demirtaş, "Aslında Kemeraltı, Anafartalar Caddesi yayı üzerinde pek çok değerli camimiz var. Ancak bunların hiçbirini turistlere gösteremiyoruz" dedi. Demirtaş, "Çünkü bu camilerin duvarları etrafındaki dükkan ve işyerleri tarafından teşhir için kullanılıyor. Bu nedenle Salepçioğlu Camisi'nin gösterebilecek en güzel örnek olduğunu için bu camiyi restore ettirmeye başladık. Oda olarak İzmir'in tarihi ve kültürel değerlerine sahip çıkmayı en önemli görevlerimizden birisi olarak görüyoruz bugüne kadar da pek çok tarihi eseri onarttık, restore ettirdik. Şimdi de bunlara Salepçioğlu Camisi'ni ekliyoruz ayrıca Salepçioğlu Camisi 10 bini aşkın üyemizin yer aldığı Kemeraltı'nda yer alması nedeniyle de bizim için önemli" dedi.

Restorasyon çalışmalarının programa uygun olarak devam ettiğini belirten Demirtaş, 1 Eylül'de çalışmaların bitirileceğini söyledi. Restorasyonu 180 gibi rekor bir sürede bitirmeyi planladıklarını ifade eden Demirtaş, "Restorasyon tamamlanınca harika bir mimari eseri, çok güzel bir camiyi İzmir'e kazandırmış olacağız. Salepçioğlu Camii dış cephe hem iç süslemeleri hem de dış mimarisiyle de Ege Bölgesi'nde eşsiz bir cami. Camii dış cephesinde mermer ve yeşil andezit taş kullanılmış. Yeşil andezit taş bölge olarak Yeşildere ve Kızılçullu civarında bulunan ocaklardan çıkıyor. Bu sebeple bu taşa halk arasında Yeşildere Taşı denildiği gibi, Yeşildere'nin isminin de bu taştan dolayı olduğu rivayet edilir" dedi. Salepçioğlu Camisi'nin restore ettirilmesinin Kemeraltı'na da çok büyük hareket getireceğini belirten Demirtaş, "Çünkü biz gelen misafirlerimizi getireceğiz, turistler ziyarete gelecek. Restorasyonun ardından Salepçioğlu'nun tur programlarına ekleyeceğiz, tanıtıcı broşürler hazırlayacağız. Kemeraltı'ndaki bu tip tarihi eserlerin, hanların, ibadethanelerin restore ettirilmesi çarşının canlılık kazanması açısından büyük önem taşıyor" diye konuştu.

RESTORASYONDA NELER YAPILIYOR?

Yapılan restorasyon çalışmaları tamamen koruma esasına dayandırılarak mevcut yapının kimliğini bozmayacak şekilde devam ettiriliyor. Görünüş itibariyle Salepçioğlu Camii harabe halde olmaması, çok fazla yapısal sorunlarının bulunmaması sebebiyle daha çok temizleme koruma ve iyileştirme hedefi ile restore ediliyor. Yapılan mermer temizlikleri dünya standartlarında; basınçlı su buharı, özel çözelti ve karışımlar ile mermerin patinasına zarar vermeyecek şekilde yapılıyor. Kırılan ve dökülen taşların tamamlaması ise mevcut duvardan istenildiği zaman sökülebilecek, mevcuda asla zarar vermeyecek şekilde yapıldı. Kubbedeki derin olmayan çatlaklarda, restorasyon sırasında dolgu işleminde çok dikkat edilerek çatlağı derinleştirmeme esasıyla dolgu ve tamamlamalar yapıldı. Kubbedeki stucco süslemelerde sadece temizleme ve rötuşlama işlemi yapılırken, imitasyona başvurulmadı. Harimde yer alan kalem işi süslemeler ise tamamen korunmuş sadece temizleme ve tamamlama işlemi yapılmış, bir önceki restorasyona ait eklemeler dönem özelliği olarak kabul edildi.

SALEPÇİOĞLU CAMİSİ'NİN TARİHÇESİ

Kemeraltı'nda Salepçioğlu İşhanı'nın hemen arkasında yer alan caminin inşaatına 1897 yılında başlanmıştır. Salepçizade Hacı Mehmed Efendi'nin oğlu Hacı Ahmet Efendi tarafından yaptırılan caminin inşaatı 1904 yılında tamamlanmıştır. Fevkani olarak inşa edilmiş yapı dikdörtgen plan şemasına sahiptir. Yapı kubbeleri içten barok süslemelere sahiptir. Pencere kapı, söve ve kemerleri geniş satıhlı mermerden yapılmıştır. Kubbenin içerisi kalem işleri ile bezenmiştir. Bezemede kırmızı, yeşil ve kahverengi ön plana çıkarılmıştır. Mihrap beyaz ve gri renkte mermerden yuvarlak bir niş şeklindedir. Minber de mermer olup, üzeri geometrik desenlerle bezelidir. Caminin içerisi alt ve üstte iki sıra pencere ile aydınlatılmıştır. Depremden dolayı yıkılan orijinal minarenin yerine 1927 yılında İzmir Valisi Kazım Dirik tarafından yaptırılmıştır.

(AH-

11.05.2012 11: 56: 55

TSI

NNNN - İZMİR

Kaynak: İHA

Son Dakika Yerel Salepçioğlu Camisi'nde Restorasyon Hızla Sürüyor - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement