Sanayicilerin Beklediği Kolaylıklar Hayata Geçti - Son Dakika
Ekonomi

Sanayicilerin Beklediği Kolaylıklar Hayata Geçti

Sanayicilerin Beklediği Kolaylıklar Hayata Geçti

Maliye Bakanlığı, sanayicilerin uzun süredir beklediği tebliğleri, Resmi Gazete'nin bugünkü sayısında yayımlandı.

18.03.2014 12:25  Güncelleme: 13:03
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Maliye Bakanı Mehmet Şimşek'in geçtiğimiz ay açıkladığı,  ÖTV'ye ilişkin sanayicilerin uzun süredir beklediği tebliğler, Resmi Gazete'nin bugünkü sayısında yayımlandı.

Getirilen düzenlemelerle teminatla ilgili işlemlerin hızlandırılması, iş yükünün ve finansman maliyetlerinin azaltılması hedefleniyor. 

Söz konusu tebliğlere göre, akaryakıt ve türev ürünleri ithalatında teminatın alınması, gönderilmesi ve çözümüne ilişkin işlemler yeniden belirlendi.  Bu işlemlere ilişkin formlar 1 Nisan 2014'ten itibaren elektronik ortama taşınacak ve ithalat işlemi için verilmiş teminatın çözümü aşamasına geldiğinde de yeni ithalat işlemlerinde de kullanımına imkan sağlanacak.

TEK TEMİNAT DÖNEMİ

Ayrıca, sanayide girdi olarak kullanılabilen bazı mallar için ithalat sırasında verilen teminatın, mükellefin ÖTV yönünden bağlı olduğu vergi dairesine gönderilmesi suretiyle bu teminatın sanayicilerin nakit iade taleplerinde kullanabilmesinin de yolu açılacak. Bakanlık, bu değişikliklerle gerek teminatla ilgili işlemlerin hızlandırılması, gerekse de tek teminat uygulamasına geçilmesi ile sanayicilerin iş yükünün ve finansman maliyetlerinin azaltılmasını hedefliyor.

TEKNE TAKİP MODÜLÜ

Diğer bir değişiklikle de Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanlığına Tekne Takip Modülü kurması için yetki veriliyor. 

Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanlığı, çalışma usul ve esaslarını kendisinin belirleyeceği ve ÖTV'siz Yakıt Bilgi Sistemi'nin (ÖTVBS) bir alt bileşeni, tamamlayıcısı niteliğinde olan ve GPS, GSM tabanlı çalışacak Tekne Takip Modülü (ÖTVBSTTM) kuracak ve işletecek. Böylece, deniz yakıtı alan araçlar, tekne takip cihazı ile donatılacak. 

Modülden alınacak veriler jurnal, bildirim ve benzeri kayıtlarla eşdeğer hükmü haiz olup, hukuki uyuşmazlıklarda destekleyici unsur olarak kabul edilecek. Ayrıca modül yoluyla elde edilen veriler kontrol ve denetim, yakıt alım defterinin bloke edilmesi veya blokenin kaldırılması, yakıt alım defterinin düzenlenmesi, yakıt limitlerinin değerlendirilmesi ve benzeri amaçlarla ÖTVBS ile de kullanılacak.

TEMİNAT ÇÖZÜMÜ İŞLEMLERİ

Diğer bir değişikliğe göre de ilgili tebliğin hükümleri uyarınca verilen teminat mektuplarının, yapılacak nakden iade talepleri için de kullanılabilmesi sağlanacak ve teminat çözümü işlemleri yeniden belirlenecek.

Mahsup ve nakden iade dilekçelerinin de elektronik ortamda verilmesi sağlanacak. Öte yandan, TOBB Kanununun ilgili maddesinde yapılan "sanayici" tanımı gereği, sanayi odasına kaydolma zorunluluğu bulunmayan 10 işçiye kadar işçi çalıştıran imalatçıların ekspertiz raporlarının da sanayi ve ticaret odalarının ayrı ayrı bulunduğu illerde ticaret odalarından alınması imkanı getirilecek.

Kaynak: AA

Son Dakika Ekonomi Sanayicilerin Beklediği Kolaylıklar Hayata Geçti - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement