Sapanca Gölü İyice Coştu, Su Seviyesi Son Yılların En Yüksek Koduna Ulaştı - Son Dakika
Güncel

Sapanca Gölü İyice Coştu, Su Seviyesi Son Yılların En Yüksek Koduna Ulaştı

Sapanca Gölü İyice Coştu, Su Seviyesi Son Yılların En Yüksek Koduna Ulaştı

Son 4 yıldır bölgede yaşanan kuraklığın yanı sıra Sakarya ve Kocaeli'nin aşırı su çekmesi sonucu su seviyesi dikey olarak 3 metre aşağı düşen Sapanca Gölü, 3 ay önce başlayan kar ve yağmurlarla tam anlamıyla coştu.

04.04.2015 09:55

Son 4 yıldır bölgede yaşanan kuraklığın yanı sıra Sakarya ve Kocaeli'nin aşırı su çekmesi sonucu su seviyesi dikey olarak 3 metre aşağı düşen Sapanca Gölü, 3 ay önce başlayan kar ve yağmurlarla tam anlamıyla coştu. Su seviyesi maksimum kodun da üzerine çıkınca, eh küçük rüzgarda bile Sapanca ilçe merkezinde göl kenarındaki yol ve buradaki işletmeler su altında kalmaya başladı.

Su seviyesinin dikey olarak 3 metre aşağıya düşmesi ve sahil şeridinden de göl suyunun 100 metreye kadar çekilmesi sonucu büyük endişe yaratan Sapanca Gölü'nde, su kalitesi de örofikasyon nedeniyle bozulma tehlikesi ile karşı karşıya kalmıştı. Son 4 yılda bölgeye yağan yağışların yüzde 50'lere varan oranda azalmasının yanı sıra, gölü içme ve kullanma suyu kaynağı olarak kullanan Sakarya ve Kocaeli Büyükşehir Belediyeselerinin aşırı su çekmesi sonucu gölün işletme kodu minimum seviye olan 29.00'ın da altına düşmüş, bir ana gölün içinde küçük adacıklar ortaya çıkmıştı. Bu arada sahil şeridindeki iskeleler de açıkta kalmış, geçtiğimiz yaz gölgelik olarak kullanılmaya başlanılan bu iskelelerin altında vatandaşlar piknik yapmıştı.

Bu yıl yeni yılla birlikte bölgeye etkili olarak yağan karların erimesi ve etkili yağmur yağması sonucu göl bir aydan bu yana hızla yükselmeye başladı. Son yapılan ölçümlere göre, göldeki su kodu maksimum kot olan 32.00'ı da aştı ve 32.20'ye kadar çıktı. Sakarya Su ve Kanalizasyon İdaresi (SASKİ) sık sık göldeki fazla suyu tahliye etmek için kapakları açıp Adapazarı'ndaki Çark Deresi'ne tahliye yaptı.

Kartepe'de zaman zaman 3 metreye ulaşan karların erimeye devam etmesiyle bugün su kodu 32.20 olan Sapanca Gölü'nde bu yükseliş, ilçe merkezinde sahil şeridindeki yolları ve işletmeleri su altında bıraktı. Sapanca'ya gelen günü birlik Turistler sahil bandında gezerken çıkan rüzgarın etkisiyle dalgalar yolu ve buradaki büjiteri ve gıda malzemeleri satan dükkanları su altında bıraktı. Göl kenarında bulunan vatandaşların oturduğu banklar, işletmelerin masa-sandalyeleri ve seyyar tezgahlar sular altında kaldı.

Burada tezgahı bulunan Zeki Yılmazer Çark Deresi'ne fazla suyu tahliye eden kapakların açık olmasına rağmen göldu su seviyesinin yükselmeye devam ettiğini belirterek, son 4 yılda su çekilmesi nedeniyle yeni yapılan işletmelerin tamamen su altında kaldığını söyledi.

Kaynak: DHA

Son Dakika Güncel Sapanca Gölü İyice Coştu, Su Seviyesi Son Yılların En Yüksek Koduna Ulaştı - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement